Μίκα Ιατρίδη: Πιο κοντά η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας

0
345

Μίκα Ιατρίδη: «Πιο κοντά η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, ύστερα από επιτυχή διαπραγμάτευση του Υπουργείου Οικονομικών με την Ε.Ε.»

 

Μετά τη σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι κατοχυρώνεται σε μόνιμη βάση η δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ύστερα από την ομόφωνη Πολιτική Συμφωνία των κρατών-μελών στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών, Ecofin, ως προς την Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Μίκα Ιατρίδη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Με την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην Κυβέρνηση το 2019 ξεκίνησε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επανέλθουν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, γιατί το οφείλαμε πρώτα και πάνω από όλα στους ίδιους τους νησιώτες που μας εμπιστεύθηκαν. Για το θέμα αυτό, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και όλοι οι νησιώτες βουλευτές της Ν.Δ. είχαμε κάνει συνεχείς παρεμβάσεις και συναντήσεις.

 

Σήμερα, η Κυβέρνηση μας, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ύστερα από διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχαν στη νέα Οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ, με υλοποίηση από το 2025, να ξαναδοθεί η δυνατότητα στην Ελλάδα να κατοχυρώσει σε μόνιμη βάση την εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι δυνατότητα αυτή είχε απαλειφθεί από την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2018, η οποία αντιμετώπισε τη σχετική ειδική διάταξη της Οδηγίας για την Ελλάδα (άρθρο 120 Οδηγίας 2006/112/ΕΚ για τα νησιά του Αιγαίου) ως μεταβατική και προς κατάργηση στα πλαίσια του οριστικού καθεστώτος ΦΠΑ. Αποδεικνύεται ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο πρωτοστάτησε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας, αλλά και ότι δεν έκανε τίποτα το 2018 όταν της δόθηκε η ευκαιρία να διαπραγματευθεί την επαναφορά τους.

 

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με προσήλωση, σεβασμό στους νησιώτες και με αξιόπιστη διαπραγματευτική στρατηγική, ανοίγει το δρόμο για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και την ουσιαστική στήριξη των νησιών μας».

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ