Το «Plan B» της κυβέρνησης για την πανδημία: Αύξηση τεστ και κατηγορηματικό «όχι» σε lockdown

0
859

«Ούτε μία στο εκατομμύριο» δεν υπάρχει πιθανότητα για την επιβολή γενικού ή τοπικού lockdown αναφέρουν κυβερνητικές πηγές – Στο μικροσκόπιο τα επιδημιολογικά δεδομένα

Εφεδρικό σχέδιο για την ανάσχεση του κορωνοϊού επεξεργάζεται η κυβέρνηση, για την περίπτωση επιδείνωσης των δεικτών στην πανδημία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στον ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχει «ούτε μια στο εκατομμύριο» πιθανότητα για επιβολή γενικού ή τοπικού lockdown.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται στενά, ενώ πλέον στην εξίσωση συμπεριλαμβάνεται και η μετάλλαξη Omicron.

Το εναλλακτικό σχέδιο στηρίζεται στο τρίπτυχο εμβολιασμοί, εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και ενίσχυση του ΕΣΥ.

Τα πρόσθετα μέτρα που βρίσκονται στο «συρτάρι» ενόψει των Χριστουγέννων είναι τα εξής:

  • Αύξηση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους από 2 σε 3 την εβδομάδα και απαίτηση να είναι ημερήσια και όχι 48ωρου.
  • Δεν αποκλείεται να επανέλθει η υποχρέωση για χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Ως ύστατο μέτρο βρίσκεται στο τραπέζι και ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων και από εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ακόμη και αν έχουν rapid test.

Μετάλλαξη Omicron: Ο Τζόνσον ανακοίνωσε υποχρεωτική μάσκα σε μέσα μεταφοράς και καταστήματα, PCR τεστ για όλους τους ταξιδιώτες

johnson-0

Τα PCR τεστ θα γίνονται τη δεύτερη ημέρα και μέχρι το αποτέλεσμα, οι διεθνείς ταξιδιώτες θα απομονώνονται – Όλες οι στενές επαφές των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Omicron θα μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών, ανεξαρτήτως εμβολιασμού

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Omicron ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την επαναφορά του PCR τεστ για τους διεθνείς επισκέπτες, τη δεύτερη ημέρα μετά την άφιξή τους στη χώρα. Επιπλέον, όσοι έρχονται σε επαφή με κρούσμα με τη μετάλλαξη Omicron θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα, ανεξαρτήτως εμβολιαστικού στάτους.

Επίσης, η  χρήση μάσκας θα γίνει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

Ειδικότερα, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για στοχευμένα μέτρα. Οι έλεγχοι PCR τη δεύτερη ημέρα επανέρχονται για όλους τους διεθνείς ταξιδιώτες. «Θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να απομονωθεί μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα», τόνισε.

Παράλληλα, ο Τζόνσον ζήτησε από όλους τους πολίτες να φορούν τη μάσκα, βοηθώντας στον περιορισμό της εξάπλωσης της μετάλλαξης Omicron.

Έμφαση δίδεται και πάλι στο πρόγραμμα εμβολιασμού, με τον Τζόνσον να τονίζει ότι είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.

Τα μέτρα που αφορούν τους συνοριακούς ελέγχους και τη χρήση μάσκας θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες.

Ο Τζόνσον είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει «να προστατεύσει τα κέρδη που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «σημαντικά καλύτερα» από τα περσινά, όταν η κυβέρνηση είχε επιβάλει λοκντάουν για να ανακόψει την εξάπλωση της Covid-19.

«Λογική πιθανότητα» η μετάλλαξη να μην καλύπτεται πλήρως από τα εμβόλια

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι εξήγησε ότι είναι μια «λογική πιθανότητα» τα εμβόλια να μην καλύπτουν πλήρως αυτή τη νέα παραλλαγή. Μπορεί όμως να αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο. «Αναμένουμε ότι τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε.

«Ο κίνδυνος είναι διαφορετικός σε σύγκριση με τη Δέλτα και ο κυριότερος λόγος που ενεργούμε γρήγορα είναι λόγω της πιθανότητας» να ξεφεύγει η Όμικρον από τα εμβόλια, πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι «δεν γνωρίζουμε πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον, όμως θα παρέχουν προστασία σε κάποιο επίπεδο».

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που απλώς δεν τα ξέρουμε σε αυτό το πρώιμο στάδιο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Φαίνεται ότι η Όμικρον μπορεί να διαδοθεί γρήγορα και μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως» και για τον λόγο αυτό χρειάζεται να ληφθούν «στοχευμένα μέτρα» για προληπτικούς λόγους, πρόσθεσε. «Χρειάζεται να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να προετοιμαστεί για έναν δύσκολο χειμώνα», τόνισε.

Η εκστρατεία για τη χορήγηση της τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης θα ενταθεί, πρόσθεσε ο Τζόνσον, εξηγώντας ότι οι θα μειωθεί το χρονικό διάστημα από την δεύτερη μέχρι την τρίτη δόση αλλά επίσης θα διευρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ηλικιακές ομάδες για τις οποίες θα είναι διαθέσιμη αυτή η ενισχυτική δόση.

Η Ελβετία βάζει σε καραντίνα ταξιδιώτες από Βρετανία, Τσεχία, Ολλανδία, Αίγυπτο και Μαλάουι

Μετάλλαξη Όμικρον: Η Ελβετία βάζει σε καραντίνα ταξιδιώτες από Βρετανία, Τσεχία, Ολλανδία, Αίγυπτο και Μαλάουι

Επέκτεινε τα μέτρα για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον η Ελβετία, επιβάλλοντας καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Αίγυπτο και το Μαλάουι, χώρες όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα.

Την Παρασκευή η Ελβετία είχε απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και τις γειτονικές της χώρες, ενώ επέβαλε και περιορισμούς σε άλλες χώρες, όπως στο Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ και το Βέλγιο. Από αυτές τις χώρες επιτρέπεται να ταξιδέψουν στην Ελβετία μόνο οι Ελβετοί πολίτες και όσοι διαμένουν μόνιμα στη χώρα ή στην ευρύτερη ζώνη Σένγκεν.

Οι ταξιδιώτες από τη Βρετανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Αίγυπτο και το Μαλάουι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ για την Covid-19 και, επιπροσθέτως, να μπουν σε καραντίνα για 10 ημέρες.

Δύο κρούσματα της Όμικρον εντοπίστηκαν επίσης στη Βαυαρία και την Ιταλία, όμως προς το παρόν η Ελβετία δεν επέβαλε περιορισμούς σε γειτονικές της χώρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ