Φώφη Γεννηματά: Αθέατες πτυχές στη μάχη των 14 ημερών – Η «τελευταία επιθυμία» και ο «αποχαιρετισμός» – Ποιοι θα εκφωνήσουν επικηδείους

0
1506

«Η Φώφη ήξερε ότι θα έφευγε» αποκάλυψε ο Νικήτας Κακλαμάνης – «Λιποθυμούσε στις σκάλες και έλεγε “όχι ακόμη”» περιέγραψε ο Γιώργος Λιάνης – Μηνύματα ενότητας έστελνε η Φώφη Γεννηματά και μέσα από τον 10ο όροφο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», δίνοντας κουράγιο στους στενούς της συνεργάτες – Αύριο η κηδεία της- Ποιοι θα εκφωνήσουν επικηδείους

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την τραγική απώλεια της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο πολιτικός κόσμος της χώρας παραμένει σε καθεστώς σοκ, μαζί με την ελληνική κοινωνία που συμμετέχει συλλογικά στο εθνικό πένθος με χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης προς τους οικείους της και το κόμμα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο βουβός θρήνος για μια γυναίκα, μητέρα, σύζυγο και πολιτικό που ενσάρκωσε την αξιοπρέπεια μέχρι τέλους εξακολουθεί άσβεστος, καθώς όσο οι ώρες περνούν στενοί συνεργάτες και φίλοι της Φώφης Γεννηματά ξεδιπλώνουν αθέατες πτυχές της καθημερινής της πορείας το τελευταίο διάστημα, που συγκλονίζουν για το θάρρος και τη γενναιότητά της να δώσει την μάχη για τη ζωή, ως την τελευταία στιγμή.

Πέρα από την παρρησία, με την οποία στάθηκε στον πολιτικό και προσωπικό της βίο 13 χρόνια, παλεύοντας μετωπικά με τον καρκίνο, η Φώφη Γεννηματά φέρεται πως είχε πλήρη επίγνωση της δύσκολης κλινικής της κατάστασης το τελευταίο διάστημα, χωρίς να καμφθεί ούτε λεπτό από τον αόρατο εχθρό. Καιρό πριν τις 12 Οκτωβρίου, οπότε εισέρχεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», οι κακοί οιωνοί είχαν διαφανεί στον ορίζοντα, προμηνύοντας μια δύσκολη προσωπική μάχη, αφού οι δυνάμεις της άρχισαν να την προειδοποιούν έντονα.

«Η Φώφη ήξερε ότι θα έφευγε» αποκάλυψε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και θεράπων ιατρός του Γιώργου και της Κάκιας Γεννηματά, Νικήτας Κακλαμάνης, με τον οποίο η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διατηρούσε στενή, ανθρώπινη σχέση. Μιλώντας για τον άδικο χαμό της, ο κ. Κακλαμάνης αποκάλυψε πως η Φώφη Γεννηματά «είχε πλήρη επίγνωση της κατάστασής της. Ήξερε, μπορεί να την έκρυβε από όλους, αλλά ήξερε τη βαρύτητα της νόσου», δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης, αποτυπώνοντας το ψυχικό σθένος της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Νωρίτερα, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο, ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφος, Γιώργος Λιάνης έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμα άγνωστο περιστατικό από τις τελευταίες ημέρες της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ – πριν ακόμα την εισαγωγή της στον «Ευαγγελισμό»- δείχνοντας ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ίδια είχε αρχίσει να κυλά γρήγορα. Παρότι δεν την πτόησε ηθικά, ούτε αποτυπώθηκε, έστω ως υποψία, στην έντονη πολιτική δραστηριότητά της, η Φώφη Γεννηματά έδινε την μάχη με την αρρώστια με πίεση στην καθημερινότητά της, κάτι που παρέμεινε ως επτασφράγιστο μυστικό μεταξύ των πολύ κοντινών συνεργατών της.

Εγγυήτρια της ενότητας

«Τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι: η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη” και συνέχιζε την δραστηριότητα της. Αυτό πολλαπλασιάζει το θάρρος της και την απόφαση για το πότε έλαβε τις αποφάσεις της, όταν δεν θα διασαλευόταν η διαδικασία στο ΚΙΝΑΛ» περιέγραψε ο κ. Λιάνης, υπογραμμίζοντας την εσωτερική ανάγκη της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ να εγγυηθεί, με κάθε κόστος, την ενότητα της παράταξης.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάνη, η Φώφη Γεννηματά «περίμενε την στιγμή για να αποχωρήσει, ώστε να μην διασαλεύσει την ενότητα στην παράταξη». «Μπήκε μπροστά ως εγγυητής αυτής της ενότητας, αφού δρομολόγησε τις εξελίξεις για την διαδοχή της και εν συνεχεία, γνωρίζοντας από πριν την κατάσταση της, αποσύρθηκε, δηλώνοντας ότι θα είναι εκεί για να εγγυηθεί την ενότητα», τόνισε ο κ. Λιάνης, εξηγώντας πως η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής είχε σχεδιάσει από καιρό τη στιγμή της οριστικής εξόδου της από την κεντρική πολιτική στιγμή, επιλέγοντας τον κατάλληλο χρόνο, εκείνον που δεν θα επέτρεπε να διασαλευθεί η προοπτική της παράταξης, ακόμη και αν η υγεία της είχε επιδεινωθεί σοβαρά.

«Είναι ‘άνανδρο’ κάποιοι υποψήφιοι, αφότου αυτή η γυναίκα έκανε και είπε αυτά, να κινούνται με ‘σύνθημα’ ότι εκείνοι εγγυώνται την ενότητα της παράταξης», κατέληξε ο κ. Λιάνης, «διαβάζοντας» ως την τελευταία επιθυμία της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ την ενότητα του χώρου.

Παρότι η ίδια σήκωσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας το βάρος της επίγνωσης της κλινικής της εικόνας, μηνύματα ενότητας της παράταξης έστελνε η Φώφη Γεννηματά και μέσα από τον 10ο όροφο του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», δίνοντας κουράγιο στους στενούς της συνεργάτες, αλλά και κατευθύνσεις για το διάστημα που η ίδια θα απουσίαζε από το τιμόνι του κόμματος, χωρίς κανείς να έχει αντιληφθεί την πραγματική κατάσταση.

«Κανείς δεν είχε αντιληφθεί»

«Μετράγαμε μέρες για να βγει από το νοσοκομείο, κανείς μας δεν είχε αντιληφθεί την πραγματικότητα, γιατί εκείνη, γενναία και αξιοπρεπής, δεν παραπονέθηκε ποτέ», δήλωσε σήμερα ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ για μια «εικόνα αισιοδοξίας» κάνουν λόγο και όλοι όσοι επικοινώνησαν με τη Φώφη Γεννηματά τις ημέρες της νοσηλείας της, εξηγώντας τη «δυνατή της στάση» και στη διάρκεια παραμονής της στον «Ευαγγελισμό».

«Πάθαμε σοκ περιμέναμε θα φύγει σε λίγες μέρες, για να δούμε ποιες θεραπείες θα ακολουθήσει», ανέφερε συγκινημένος και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, οποίος υπήρξε ένας από τους λίγους αποδέκτες των μηνυμάτων της Φώφης Γεννηματά μέσα από το Νοσοκομείο. «Αυτό που μας έλεγε ήταν »προσέξτε την ενότητα της παράταξης», »κρατηθείτε εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία»», «διαχειριστείτε την καθημερινότητα» και «κυρίως να προσέχετε να μην διασπαστεί η ενότητα» τόνισε ο κ. Πρωτόπαππας.

Ο «αποχαιρετισμός» στην παράταξη

Εκτός από τις οδηγίες προς τον κύκλο των στενών της συνεργατών, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθύνθηκε και προσωπικά μέσα από τον «Ευαγγελισμό» τόσο στο ακροατήριο της δημοκρατικής παράταξης, όσο και τον ελληνικό λαό στις 18 Οκτωβρίου, την ημέρα δηλαδή της επετείου της ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Σε έναν τόνο ιδιαίτερα νοσταλγικό και μιλώντας σε πρώτο πρόσωπο, η Φώφη Γεννηματά μοιράστηκε τις αναμνήσεις της, λέγοντας πως «στο άκουσμα της μεγάλης νίκης, χιλιάδες ανθρώπων ξεχυθήκαμε στους δρόμους. Οι μνήμες μου είναι νωπές, να κατεβαίνουμε κατά χιλιάδες την Πανεπιστημίου. Ένα ορμητικό ποτάμι νέων με τις σημαίες ψηλά, με τη μέθη της νίκης και τα όνειρά μας για μια Ελλάδα που θα αγκαλιάζει όσους για δεκαετίες ήταν στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο. Με τον ήλιο να φωτίζει κάθε απόκληρο, κάθε μη προνομιούχο, αποκλεισμένο, καταπιεσμένο».

«Σαν σήμερα, πριν 40 χρόνια, ο λαός πίστεψε στην Αλλαγή και άλλαξε τη μοίρα του. Η ελπίδα δεν διαψεύστηκε. Το έργο των κυβερνήσεων της Αλλαγής απλώνεται στο σήμερα και μας στήριξε στα δύσκολα. Σήμερα, η ανάγκη για μια νέα Αλλαγή επανέρχεται» επισήμανε η ίδια στο μήνυμά της, γράφοντας τις τελευταίες γραμμές σε τρίτο πρόσωπο. «Η παράταξη της Αλλαγής είναι εδώ, να πρωταγωνιστήσει ξανά και να δώσει ελπίδα. Με το κεφάλι ψηλά, το βλέμμα στο μέλλον, ενωμένη και δυνατή, όπως αξίζει στην ιστορία της. Για μια μεγάλη Νέα Αλλαγή», κατέληξε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, στέλνοντας το τελευταίο μήνυμα για την ενότητα της «παράταξης της Αλλαγής».

Φώφη Γεννηματά: Αύριο η κηδεία της – Ποιοι θα εκφωνήσουν επικηδείους

fwfi-gennimata343

Αύριο στις 10:00 θα τεθεί η σορός της σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη – Επικήδειοι από τον γιο της, Γιώργο, την πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της Βουλής και τον γραμματέα του ΚΙΝ.ΑΛ -Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 14:00 στη Μητρόπολη και η ταφή της θα γίνει στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών – Πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου με την ονομασία «Φώφη Γεννηματά» προωθεί η κυβέρνηση

Ιδιαίτερα βαρύ είναι το κλίμα και σήμερα στην Χαριλάου Τρικούπη. Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, βρίσκονται στα γραφεία του κόμματος προσπαθώντας να διευθετήσουν τις τελευταίες εκκρεμότητες.

Όλοι συντετριμμένοι από την ξαφνική απώλεια της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, που χθες άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 56 ετών, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» στις 12:04 το μεσημέρι. Η είδηση της απώλειας της, προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση. Οι συνεργάτες της βρέθηκαν εμβρόντητοι μπροστά στο γεγονός, χωρίς κανένας να μπορεί να κρύψει τα δάκρυα του. Και σήμερα, πλήθος κόσμου επισκέπτεται τα γραφεία θέλοντας να αφήσουν ένα λευκό λουλούδι στην μνήμη της Φώφης Γεννηματά.

Αύριο στις 10:00 το πρωί θα τεθεί η σορός της προέδρου σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 14:00 στη Μητρόπολη και η ταφή της θα γίνει στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών. Επικηδείους θα εκφωνήσουν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Από την πλευρά της οικογένειας, την Φώφη Γεννηματά θα αποχαιρετίσει ο  17χρονος γιος της, Γιώργος Γεννηματάς- Τσούνης. 

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού: «Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021, ημέρα κηδείας της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, κηρύσσεται εθνικό πένθος».

Την ίδια ώρα μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.  Σε ένδειξη πένθους η Βουλή διακόπτει για μία εβδομάδα τις εργασίες της, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Για τον θάνατο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά μίλησε, φανερά συγκινημένος, ο γραμματέας και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια στενός της συνεργάτης.

«Μετράγαμε μέρες για να βγει από το νοσοκομείο, κανείς μας δεν είχε αντιληφθεί την πραγματικότητα, γιατί εκείνη, γενναία και αξιοπρεπής, δεν παραπονέθηκε ποτέ», είπε για τη Φώφη Γεννηματά ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Η φωνή του έσπασε από τη συγκίνηση, καθώς όπως είπε θα θυμάται πάντα την πρώτη συνάντηση, αλλά κρατάει και το τελευταίο μήνυμα της: «Χαίρομαι πολύ αγόρι μου», τού απάντησε σε προσωπικό του μήνυμα, δύο ημέρες πριν από τον θάνατό της. «Κι αυτό δείχνει ότι ακόμα έδινε μάχη, γιατί πίστευε στην αισιοδοξία».

Την ίδια ώρα, φανερά συγκινημένοι όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος. Σήμερα, ο Παύλος Χρηστίδης, επισκέφθηκε τα γραφεία του κόμματος. Σε δήλωσή του είπε, «η  Φώφη Γεννήματα  ήταν  η ανθρώπινη πλευρά της πολιτικής. Ήταν γενναία, ήταν ατρόμητη αλλά και τόσο δοτική, που φρόντιζε την παράταξη και όλους εμάς περισσότερο από τον ίδιο της τον εαυτό και αυτό είναι η προσωπική και πολιτική της παρακαταθήκη. Είναι μια στάση ζωής την οποία την είχε σε όλη αυτή την πορεία που είχαμε μαζί».

Χθες, ο στενός συνεργάτης της επί χρόνια και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, μιλώντας στον ΑΝΤ1  δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την συγκίνηση του. «Πάθαμε σοκ περιμέναμε θα φύγει σε λίγες μέρες, για να δούμε ποιες θεραπείες θα ακολουθήσει», σημείωσε. Μιλώντας για την σχέση τους και την Φώφη Γεννηματά που εκείνος γνώρισε, ο Χρήστος Πρωτόπαπας είπε πως «ήταν πρώτα άνθρωπος, πρώτα άνθρωπος και μετά πολιτικός, ήταν αυτή που μας έδινε δύναμη, μας έλεγε “προχωράμε, μην κοιτάτε τι λένε οι δημοσκοπήσεις, προχωράμε, πάμε καλύτερα” και έτσι ήταν και θα πηγαίναμε καλύτερα και τώρα». Όπως,  είπε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, η Φώφη Γεννηματά «ήταν δυνατή και επιτυχημένη ως αρχηγός του ΚΙΝΑΛ», το οποίο όπως είπε «παρέλαβε στα όρια της κατάρρευσης». «Το κυριότερο ήταν ότι ήταν άνθρωπος που νοιαζόταν για τον κόσμο, όταν ταλαιπωρείται ένας ΑΜΕΑ, όταν ταλαιπωρείται κόσμος στις ουρές. Νοιαζόταν και για τα μεγάλα, αλλά νοιαζόταν και για αυτά. Αυτό την  χαρακτήριζε, το ύφος, η καθαρότητα», κατέληξε ο κ. Πρωτόπαπας.

Χιλιάδες είναι και τα μηνύματα συνεργατών της προέδρου στα social media. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γραμματέα Επικοινωνίας του κόμματος, Παναγιώτη Βλάχου. «Το χαμόγελο  σου θα φωτίζει για πάντα τον δρόμο μας. Θα μας θυμίζει την αξία να είσαι πολιτικός και ταυτόχρονα γενναία, αξιοπρεπής, μαχητική», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Στην βουλή χθες, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ήταν συγκινημένοι. Άφησαν όλοι από ένα λουλούδι στην έδρα της. Σήμερα, ο Κώστας Σκανδαλίδης σε μήνυμα του σημειώνει, «και τώρα όρθια, γενναία, αλύγιστη. Η μάνα, η γυναίκα η πολιτικός, με ήθος σθένος και αξιοπρέπεια. Φώφη μου καλό σου ταξίδι. Στο δικό μας ταξίδι σηματωρός για το μέλλον».

Ο Νίκος Σαλαγιάννης, διευθυντής του κόμματος και στενός συνεργάτης του προέδρου, σημείωσε μεταξύ άλλων, «χάσαμε την καπετάνισσα μας», εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο την δραματική απώλεια και το κενό που αφήνει πίσω της η Φώφη Γεννηματά.

Συγκινημένα και τα νεότερα στελέχη του κόμματος που όπως λένε πάντα τους άκουγε και έδινε ευκαιρίες. Πίστευε πολύ στη νέα γενιά. «Μας έκανε μάγκες και δεν προλάβαμε να τις το ανταποδώσουμε», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Όμως και πολιτικοί αντίπαλοι μιλούν με σεβασμό και θαυμασμό για την πολιτική της διαδρομή. Όπως λένε, ο νηφάλιος και ψύχραιμος πολιτικός της λόγος θα λείψει από την πολιτική στην χώρα μας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου με την ονομασία «Φώφη Γεννηματά»

«Θα είχε τεράστια σημασία να μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο με την ονομασία “Φώφη Γεννηματά”. Εγώ το υιοθετώ και θα το προωθήσω. Είναι μια πολύ καλή ιδέα και μπράβο στον κ. Μόσιαλο που την είχε», τόνισε για την απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 κι 105,8. «Η πρόληψη είναι καθοριστικό στοιχείο για κάθε ασθένεια. «Πρέπει να φύγει ο φόβος που υπάρχει στους ανθρώπους να επισκεφθούν τον γιατρό», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θυμήθηκε ένα περιστατικό όταν την επισκέφθηκε στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ στη Χαριλάου Τρικούπη, όταν είχε αποχωρήσει από το ΣτΕ, ως επικεφαλής ενός Οργανισμού προώθησης της Διαιτησίας. «Εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που κατανοούσε τα προβλήματα, την πραότητα, την ευγένεια, το ανοιχτό μυαλό, πως υιοθέτησε αμέσως προτάσεις που της κάναμε, η προθυμία να υιοθετήσει καινοτόμες προτάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η οικογένεια της προέδρου, εξέφρασε την τελευταία της επιθυμία μέσα από το γραφείο τύπου του κόμματος. Αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα στην Κιβωτό του Κόσμου και στο Χαμόγελο του Παιδιού. Η ίδια άλλωστε, δεν είχε κρύψει ποτέ την μεγάλη ευαισθησία που έχει στα παιδιά αλλά και στα ζητήματα που αφορούν την προστασία τους. Συχνά επισκεπτόταν ιδρύματα θέλοντας να βοηθήσει και να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ακόμη και στο τέλος, επιθυμεί την στήριξη των παιδιών.

Κιβωτός ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Λογαριασμοί

EUROBANK : 0026 0178 870100 872073 IBAN: GR3702601780000870100872073 SWIFT / BIC: ERBKGRAA (ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5023 – 032595 – 870 IBAN:

GR3801720230005023032595870
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ : 100/296102-42 IBAN: GR6201101000000010029610242
ALPHA BANK : 183002002003534 IBAN: GR4801401830183002002003534

XAMOΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ο κάθε δωρητής στην αιτιολογία κατάθεσης  να σημειώνει το όνομα Φώφη Γεννηματά και το κωδικό 19963

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.