Καύσωνας: Έρχονται μέρες του 1987 με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 43 βαθμούς

0
621

Καμπανάκι κρούουν οι μετεωρολόγοι για τον καύσωνα που θα διαρκέσει μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου – Θα «βράσει» η Αττική με 40άρια – Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ – Δείτε αναλυτικούς χάρτες

Στα ύψη θα φτάσει ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ και η Αττική θα «ψηθεί» από την Παρασκευή με 40άρια. Πρόκειται για το τρίτο κύμα καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι το οποίο θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο λόγω της μεγάλης διάρκειάς του. Για μια ανησυχητική κατάσταση έκανε, νωρίτερα, λόγο ο καθηγητής και Πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε συγκεκριμένα ότι  φαινόμενα σαν κι αυτά, «με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα, για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021».

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για υψηλές θερμοκρασίες που θα κρατήσουν μέχρι και τις 7 με 8 Αυγούστου, ενώ από την ερχόμενη Παρασκευή οι μέρες αναμένεται να θυμίσουν εκείνες του φονικού καύσωνα του 1987, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1300 άνθρωποι.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο

Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν στη δυτική ηπειρωτική χώρα και τη Θεσσαλία φτάνοντας τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.

tetarti

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρό: Γενικά αίθριος. Στα ορεινά της Μακεδονίας τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις προβλέπονται στην Ήπειρο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νησιά από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ηπειρωτικά από 23 έως 39 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά έως 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά και τα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 39 και κατά τόπους στη Θεσσαλία έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα πρόσκαιρα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη

Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θεσσαλίας τις απογευματινές ώρες.

pempti

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και θα φθάσει, στην ηπειρωτική Ελλάδα έως 40 με 42 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου έως 38 με 40 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

paraskevi

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα και οι μέγιστες τιμές της θα είναι τοπικά στα ηπειρωτικά περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ και οι ελάχιστες τιμές της θα είναι υψηλές, πάνω από 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 τοπικά 6 μποφόρ και στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και την Κυριακή τοπικά 5 μποφόρ.

savvato
kyriaki

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη τη χώρα, με μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά περί των 43 βαθμών Κελσίου, ενώ στις
νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές άνω των 26 – 28 βαθμών Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

Πόσες μέρες θα κρατήσει και μέχρι πού θα φτάσει το θερμόμετρο

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο ο οποίος μίλησε στο protothema.gr ο δεκαήμερος καύσωνας ξεκινά από τη δυτική Ελλάδα σήμερα και από την Πέμπτη θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. «Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη έρχεται η ώρα αρχικά της δυτικής Ελλάδος. Με θερμοκρασίες στην Ήπειρο τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο να προσεγγίζουν τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου και πιθανώς την Τετάρτη και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά ο καύσωνας σήμερα και την Τετάρτη θα χτυπήσει τη δυτική Ελλάδα όχι ότι στις υπόλοιπες περιοχές δεν θα κάνει ζέστη απλά ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου και τοπικά τους 39 βαθμούς συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Από την Πέμπτη και μετά περιμένουμε τον βαρύ καύσωνα ο οποίος θα έρθει. Οι θερμές αέριες μάζες που θα είναι στη δυτική Ελλάδα θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Από την Πέμπτη και το Παρασκευοσαββατοκύριακο και κυρίως αυτές τις τρεις ημέρες δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, θα είναι οι πιο θερμές όλων αυτών των ημερών. Ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου και 44 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ελλάδα, τους 42 με 43 βαθμούς στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά και τους 39 με 40 στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και του Ιονίου και κυρίως του Ιονίου. Φαίνεται ότι οι ευπαθείς στη ζέστη περιοχές θα είναι τμήματα του νομού Άρτας, Πρεβέζης Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας Αχαΐας και Μεσσηνίας. Εκεί την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα έχουμε 43 με 44 βαθμούς Κελσίου. Από την άλλη στο Κιλκίς στη Θεσσαλονίκη, στο νομό Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, στη Βοιωτία, στην Αττική, στη Φθιώτιδα και στην ανατολική Πελοπόννησο δηλαδή Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία και ανατολική Αρκαδία η θερμοκρασία αναμένεται στους 41 με 42 και τοπικά τους 43 βαθμούς Κελσίου. Και μιλάμε για το Παρασκευοσαββατοκύριακο».

Όπως επισημαίνει ο κ. Καλλιάνος, ο αφρικανικός καύσωνας θα διατηρηθεί μέχρι τις 7 με 8 Αυγούστου με τον υδράργυρο να φθάνει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου τοπικά σε κάποιες περιοχές, όπως στο Θεσσαλικόι κάμπο, στο Αγρίνιο, στη δυτική Στερεά, στον Πύργο και στον κάμπο της Μεσσηνίας. Οι άνεμοι θα είναι βορείων διευθύνσεων μέχρι την Πέμπτη εντάσεως 5 με 6 μποφόρ, ενώ μετά εξασθενούν και όπως εξήγησε στο protothema.gr ο κ. Καλλιάνος «η εξασθένιση των ανέμων σημαίνει περαιτέρω έλευση θερμών αέριων μαζών, δηλαδή ο καύσωνας κερδίζει το μελτέμι». Ο αφρικανικός καύσωνας θα επηρεάσει τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των νοτίων Βαλκανίων με επίκεντρο την Ελλάδα.

Meteo.gr: Πρόγνωση πολλαπλού δείγματος 26 Ιουλίου - 2 Αυγούστου 2021

Οδηγίες από Πολιτική Προστασία και υπουργείο Υγείας προς τους πολίτες ενόψει καύσωνα

Οδηγίες προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αισθητής ανόδου της θερμοκρασίας από σήμερα Τρίτη, λόγω των θερμών αέριων μαζών που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κυρίως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Σήμερα Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

2. Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

3. Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:

α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου).

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Από την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

  • Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
  • Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
  • Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.


Ειδήσεις σήμερα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ