Έκτακτο σχέδιο για τα νησιά – Απειλή lockdown σε Νότιο Αιγαίο, Αττική και Κρήτη| Τοπικά lockdown και νέα μέτρα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

0
5550

Ο κορονοϊός είναι εδώ και η Μύκονος είναι το πιο τρανό παράδειγμα ότι η απροσεξία και χαλάρωση μπορεί να φέρουν νέα μέτρα. Και ήδη στην κυβέρνηση φαίνεται πως καταστρώνουν σχέδια για νέα μέτρα.

Η Μύκονος φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή. Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν πολλές περιοχές, κυρίως νησιά, προκαλεί έντονη ανησυχία, αφού εκτός από το «νησί των Ανέμων» στο «κόκκινο» εξαιτίας ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού είναι Πάρος, Σαντορίνη, Ίος, Κρήτη (κυρίως Ρέθυμνο και Ηράκλειο), Σαντορίνη.

Με τα δωμάτια καραντίνας σε πολλά νησιά (όπως η Πάρος για παράδειγμα) να έχουν… τελειώνει, ο μεγάλος φόβος είναι να μην πιεστεί το σύστημα υγείας στα νησιά, που έτσι κι αλλιώς οι αντοχές του είναι περιορισμένες.

Τι εξετάζει η κυβέρνηση; Όχι μόνο μέτρα όπως αυτά που ξέρουμε και συνοδεύουν τα lockdown αλλά και μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στην εστίαση και τον τουρισμό.

Σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ίο, Πάρο, Ρέθυμνο και Ηράκλειο οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα: μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του rapid.

Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να υποχρεωθούν σε ένα επιπλέον τεστ, να κάνουν τρία την εβδομάδα ή ανα 10 μέρες δηλαδή.

Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 25 ευρώ για κάθε εργαζόμενο την εβδομάδα και 100 ευρώ τον μήνα, που είναι ένα σημαντικό κόστος για κάποιον που εργάζεται στην εστίαση ή στον τουρισμό.

Επίσης, εξετάζεται και το σενάριο οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι να μεταφέρονται σε άλλα πόστα στην ίδια επιχείρηση, ώστε να μην έχουν επαφή με τους πελάτες.

Τοπικά lockdown προ των πυλών
Και επειδή η Μύκονος ήταν η πρώτη αλλά όχι η τελευταία, πάντα στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και τα τοπικά lockdown στις περιοχές, νησιά κυρίως, όπου η αυξημένη κινητικότητα και η χαλάρωση έχουν εκτοξεύσει το επιδημιολογικό φορτίο.

Στη Μύκονο, έως τις 26 Ιουλίου, απαγορεύεται η μουσική παντού και η κυκλοφορία από τη 01:00 τα ξημερώματα έως τις 06:00 το πρωί. Τα μέτρα που εξετάζονται δεν είναι μόνο αυτά όμως.

Στις περιοχές που τα κρούσματα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες «έρχονται» περιοριστικά μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν από κατεβασμένα ρολά στην εστίαση από τα μεσάνυχτα έως απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

Απαγόρευση λειτουργίας εστίασης 00:00 – 07:00

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης

Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9

Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο

Απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα

Μέγιστος αριθμός ατόμων: 4 άτομα – για συγγενείς α’ βαθμού 6 άτομα.

Πηγή newsit.gr

 

Απειλή lockdown σε Νότιο Αιγαίο, Αττική και Κρήτη

Μέτρα που δεν έχουν περιοριστικό χαρακτήρα ως προς τις μετακινήσεις εξετάζει η επιτροπή, δηλώνει ο Δ. Παρασκευής. Οι διαφορές του 4ου κύματος.

Συγκρατημένα αισιόδοξος είναι ο καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής, κάνοντας λόγο για μία μικρή σταθεροποίηση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες. Ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής μιλώντας στο Mega υπογράμμισε πως αυτό το κύμα πανδημίας θα είναι διαφορετικό και δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων.

«Δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό των συνάνθρωπων μας έχει εμβολιαστεί, και ειδικά στις ευάλωτες ομάδες, σίγουρα αυτό το κύμα δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά των προηγουμένων. Δεν θα έχουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων, ωστόσο ο φόβος μας είναι ότι θα έχει αρνητική επίδραση στην τουριστική περίοδο και ότι επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των ταξιδιωτών, και έρχεται εν μέσω θερινής περιόδου».

Για το peak του νέου κύματος ανέφερε πως είναι νωρίς ακόμα για να γίνει εκτίμηση, γιατί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Υπάρχει μία αισιοδοξία, καθώς τις τελευταίες πέντε ημέρες υπάρχει μία μικρή σταθεροποίηση.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνουμε μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Για να μην επαναληφθούν οι αυξητικές τάσεις που είδαμε μέσα στον Ιούλιο, θα πρέπει να κάνουμε τεστ πριν μετακινηθούμε για τις διακοπές μας, να κάνουμε αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους όταν βρισκόμαστε σε μέρη που έχουμε εξάρσεις και ο εμβολιασμός, που δεν πρέπει να καθυστερήσει».

Επιπλέον, τόνισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί και μολυνθούν από τον κορωνοϊό, έχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. «Η αναλογία των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί και μολύνονται, είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Τα περισσότερα άτομα που μολύνονται, είναι ανεμβολίαστοι. Αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, ακόμα και αν μολυνθούν, έχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρή νόηση. Ο εμβολιασμός είναι το όπλο μας και μας προστατεύει σημαντικά».

Σχετικά με τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στη Μύκονο, ο κ. Παρασκευής δήλωσε πως ήδη φαίνεται μία μικρή σταθεροποίηση και πριν εφαρμοστούν τα μέτρα. Η αποτελεσματικότητά τους θα γίνει ορατή 10 ημέρες μετά την εφαρμογή των μέτρων. Στόχος είναι να εμποδιστεί η έξαρση του ιού και γι’ αυτό η επιτροπή σκέφτεται μέτρα που να στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση.

«Η επιθυμία μας είναι να μην εφαρμοστούν μέτρα όπως στη Μύκονο και να προλάβουμε την έξαρση. Στο επίκεντρο είναι τα νησιά του Νότιου Αιγαίου, η Αττική και η Κρήτη και γενικά περιοχές που είναι δημοφιλείς για διακοπές και υπάρχει έντονη διασκέδαση, συγχρωτισμός νεαρών ατόμων, που σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι ανεμβολίαστα».

Τα μέτρα που βρίσκονται υπό διερεύνηση δεν έχουν περιοριστικό χαρακτήρα ως προς τις μετακινήσεις, αλλά θα είναι πιο στοχευμένα, ώστε να περιορίζεται η διασπορά. Ένα ενδεχόμενο μέτρο που εξετάζεται είναι το εκτεταμένο testing.

Πηγή euro2day.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ