Ρουμανία και Βουλγαρία λένε «όχι» στο εμβόλιο!!! Αγώνας δρόμου για να μην λήξουν οι δόσεις και τα πετάξουν!!!

3
723

Στην ανατολική Ευρώπη, δύο χώρες προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τη σπατάλη ενός πολύτιμου προϊόντος: των εμβολίων κατά του Covid-19.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανταπόκριση του κόσμου σε Ρουμανία και Βουλγαρία στο κάλεσμα για εμβολιασμό είναι σχεδόν ανύπαρκτη και τα εμβόλια «στοκάρονται» με κίνδυνο να λήξουν προτού χρησιμοποιηθούν.

Στη Ρουμανία έχει εμβολιασεί μόνο το 24% του πληθυσμού και στην Βουλγαρία μόλις το 12%.

Οι υγειονομικές αρχές κάνουν ότι μπορούν για να αξιοποιήσουν τα εμβόλια πριν από τις ημερομηνίες λήξης τους αν και στη Ρουμανία 35.000 δόσεις Astra έληξαν την Τετάρτη.

Δεκάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων λήγουν στα τέλη Ιουλίου στη Βουλγαρία.

Προκειμένου να μην τα καταστρέψουν, οι αξιωματούχοι των δύο χωρών δωρίζουν τα εμβόλια στις γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, η Βουλγαρία σχεδιάζει να προσφέρει περίπου 150.000 δόσεις του εμβολίου κατά του Covid-19 στους γείτονές της στα Βαλκάνια- η Σόφια έχει λάβει αιτήματα από τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία.

Η Ρουμανία ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει στη Δανία 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων Pfizer.

Ενδεικτικά, η ζήτηση στην Ρουμανία είναι τόσο χαμηλή που οι αρχές της χώρας εμβολιάσαν την εθνική ομάδα ράγκμπι της Αργεντινής στο Βουκουρέστι, πριν από έναν αγώνα.

Οι περισσότεροι στην Ρουμανία δεν θέλουν να εμβολιαστούν για ευνόητους λόγους και τα εμβόλια είναι κοντά στο όριο της λήξης τους.

«Μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συμφωνία επειδή η Ρουμανία έχει πολύ χαμηλή εσωτερική ζήτηση όσον αφορά τους εμβολιασμούς και κατά συνέπεια θέλει να πουλήσει τα επιπλέον εμβόλια που δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Μάγκνους Χόινικε.

Μόνο το ένα πέμπτο του πληθυσμού (4,47 εκατομμύρια) έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα στην Ρουμανία και η «ζήτηση» πέφτει συνέχεια.

Οι επιφυλάξεις απέναντι στον εμβολιασμό αυξάνονται, αφενός λόγω της δυσπιστίας απέναντι στους κρατικούς θεσμούς και αφετέρου λόγω των συνεχών συμβάντων με παρενέργειες στη χώρα και διεθνώς.

Στην Βουλγαρία, οι επαγγελματίες του τουρισμού προτείνουν στις αρχές να εμβολιάζουν δωρεάν τους τουρίστες που θα επισκέπτονται τη χώρα.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Καθημερινή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευτυχώς υπάρχουν και χώρες που δεν απειλούν τους πολίτες τους εάν δεν κάνουν το εμβόλιο… ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ και λοιποί παρατρεχάμενοι ακούτε;

  2. Τελικά υπάρχουν και σοβαρά κράτη στην Ευρώπη που επιτρέπουν στους πολίτες τους να μην εμβολιαστούν εάν δεν το επιθυμούν. Εδώ όλη η «χορωδία» της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, επειδή πάτωσε το σχέδιο (εμβολιασμός των πάντων…) από το πρωί έως το βράδυ απειλούν και διαχωρίζουν τους πολίτες.

  3. Ελπίζω ο Μητσοτάκης να «πληροφορήθηκε» την είδηση και να ψάχνει ήδη αγοραστές για τα εμβόλια που θα του μείνουν στο ράφι… Καλό είναι να ρωτήσει τους Βουλγάρους και τους Ρουμάνους που και πόσο τα πούλησαν. Τα «νέα» ραντεβού που κλείνονται για εμβολιασμό στη χώρα μας είναι ελάχιστα. Τα περισσότερα είναι οι δεύτερες δόσεις. Σίγουρα συνειδητοποίησε ο πρωθυπουργός ότι όσοι ήταν να εμβολιαστούν, εμβολιάστηκαν. Γι’ αυτό και άρχισε εσπευσμένα να «απειλεί» και να «τρομοκρατεί» τους ανεμβολίαστους. Αλλά μάλλον θα του γυρίσει «μπούμεραγκ». Καμία Ελληνική κυβέρνηση ΠΟΤΕ στην ιστορία ΔΕΝ πέτυχε τίποτα με απειλές και διαχωρισμό των πολιτών σε δύο κατηγορίες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ