Κοροναϊός: Ανοίγει ο δρόμος για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς – Τι λένε υγειονομικοί & νομικοί, ποιοι εργαζόμενοι ενδέχεται να ακολουθήσουν

0
2190

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρξει, όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, νομοθετική παρέμβαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων, αφού θα έχει προηγηθεί η εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής -εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Η επιτροπή αναμένεται να αποφασίσει με γνώμονα τη δημόσια υγεία θα αποφασίσει για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού, ενώ στο τραπέζι της κυβέρνησης έχει μπει και το θέμα των έξτρα ελευθεριών των πλήρως εμβολιασμένων.

Βέβαια κυβερνητικοί παράγοντες δεν κάνουν λόγο για προνόμια, αλλά για μία σειρά ελευθεριών που θα έρθουν ως απόρροια των νέων κανόνων που θα υπάρξουν από το φθινόπωρο στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν συζητά μόνο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και τον εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, γι΄αυτό άλλωστε και θα ζητήσει και τη βοήιεια της Επιτροπής Βιοηθικής.

Μία άλλη κοινωνική ομάδα που φαίνεται να μπαίνει στο τραπέζι είναι οι εκπαιδευτικοί, για τους οποίους μάλιστα ερωτήθη και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Υποχρέωση στον ασθενή να εμβολιαστεί ο κάθε γιατρός

Τον προβληματισμό της για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, αναφέροντας πως δεν πρέπει να φτάσουμε μέχρι τον Σεπτέμβρη για να εμβολιαστεί κάθε γιατρός.

Ειδικότερα απαντώντας στο τι θα γίνει εάν εξακολουθήσει να υπάρχει αυτό το ποσοστό ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτών, και η κυβέρνηση ζητήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες από Σεπτέμβρη, η κ. Παγώνη τόνισε ότι «Δε θα αφήσουμε να φτάσουμε στο Σεπτέμβρη. Είναι υποχρέωση απέναντι στον ασθενή να εμβολιαστεί ο κάθε γιατρός. Δε θα επιτρέψουμε ως ενώσεις να φτάσουμε μέχρι Σεπτέμβρη. Οι γιατροί δεν μπορούν να αλλάξουν πόστα, έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Επειδή δεν υπάρχει νομοθεσία για υποχρεωτικό εμβολιασμό, για εμένα κάθε γιατρός έχει υποχρέωση να εμβολιαστεί, δεν υπάρχει διαφορετική περίπτωση. Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί. Θα δούμε μέχρι που θα φτάσουν οι εμβολιασμοί, και αν κάποιος συνεχίζει να μένει εκτός θα το συζητήσουμε».

«Εγώ δεν συμφωνώ στο να απολυθεί κάποιος από μία επιχείρηση επειδή δεν έχει εμβολιαστεί. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Πάμε προς τον Οκτώβριο που ο καιρός θα χαλάσει και θα έχουμε έξαρση του κοροναϊού, αν δεν εμβολιαστεί το 80-85% του πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβρη για να φτάσουμε στο απαραίτητο ποσοστό ανοσίας. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δεν έχει εμβολιαστεί το ποσοστό του κόσμου που πρέπει για να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας, και ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των μαγαζιών, όσοι θα μπουν στους εσωτερικούς χώρους θα είναι μόνο εμβολιασμένοι, και αυτό είναι λογικό. Οι χώροι θα είναι μικροί, θα χρειάζονται αποστάσεις, αν μπουν εκεί μέσα ανεμβολίαστοι η μετάδοση θα είναι πολύ μεγάλη. Ο εμβολιασμένος δεν καλύπτεται απόλυτα. Το 10% των εμβολιασμένων αν νοσήσει μπορεί να μην πάει στη ΜΕΘ, αλλά θα έχει συμπτώματα», συνέχισε η κ. Παγώνη.

«Ο ιός θα είναι εδώ. Αν δεν έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων, από Οκτώβριο ο καιρός θα ευνοήσει τη μετάδοση του ιού, και θα μπούμε σε περιπέτειες. Δε θέλω να αναφέρω καν το τέταρτο κύμα. Εμείς δεν πρόκειται να τα βγάλουμε πέρα αν γίνει κάτι τέτοιο στα νοσοκομεία», ξεκαθάρισε η κ. Παγώνη.

Πέτσας: To θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι ταμπού

«Όλη η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι ταμπού. Πρέπει να περιλαμβάνει όλο και περισσότερες περιπτώσεις» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για τους εκπαιδευτικούς και όχι μόνο για τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

Πρόσθεσε ότι αυτό προϋποθέτει να υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες. «Η συζήτηση για διευκολύνσεις και κίνητρα σε όσους εμβολιάζονται γίνεται για την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών μια που έχουμε και απόθεμα εμβολίων. Αν κάποιος εργάζεται σε χώρο που έρχεται σε επαφή θα μπορεί να απομακρυνθεί σε άλλο χώρο» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα υπάρχει ακόμη πολύ χρόνος για κινηθούμε έτσι ώστε να αποφύγουμε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ο σχεδιασμός μέχρι στιγμής περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη απελευθέρωση δραστηριοτήτων από 1ης Ιουλίου για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα ανέφερε ακόμα ο Στέλιος Πέτσας. Αφήνουμε σιγά σιγά τους περιορισμούς, θα αποσαφηνιστεί στο μεσοδιάστημα τι θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου αποσαφήνισε.

Θέλουμε έως το τέλος Ιουνίου να έχουν εμβολιαστεί καθολικά οι νησιώτες σημείωσε ο υπουργός.

Eπί της ουσίας, υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει

Από την πλευρά τους καθηγητές και νομικοί τονίζουν πως επί της ουσίας, υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει.

Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος.

Ο καθηγητής τόνισε πως μπορεί να σε συλλαμβάνει ο αστυνομικός και να σε πηγαίνει στο νοσοκομείο και να σου κάνουν το εμβόλιο ούτε (σημ: μπορεί να γίνει υποχρεωτικός) με την έννοια της επιβολής ποινικών κυρώσεων σε όποιον δεν κάνει το εμβόλιο».

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «αυτός ο οποίος αρνείται το εμβόλιο, μπορεί να τεθεί σε επαγγελματικό περιθώριο, μέχρι να αντιμετωπιστεί η πανδημία και εφόσον έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο, δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύσει για έναν νυχτοφύλακα που είναι μόνος του».

Πολύ νωρίς να μιλάμε για τείχος ανοσίας

Πάντως από την δική τους πλευρά, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία των εμβολιασμών, καθώς όπως αναφέρουν με αυτά τα νούμερα δεν μπορούμε καν να ονειρευόμαστε ένα τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.

Για διαμόρφωση του απαιτούμενου τείχους ανοσίας μετά από περίπου τρεις μήνες, από το Σεπτέμβρη, έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ειδικότερα, ο ερευνητής ζήτησε να αρχίσει ο εθελοντικός εμβολιασμός των παιδιών από 12 ετών και πάνω αν υπάρχει επάρκεια εμβολίων. «Πιθανολογείται ολοένα και περισσότερο, ότι τα νέα στελέχη μολύνουν πιο εύκολα τα παιδιά, θα ήθελα να το ξορκίσουμε, φαίνεται όμως ότι προσβάλλει ολοένα και μικρότερες ηλικίες δυστυχώς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το τείχος ανοσίας σχολίασε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για προστασία σε επίπεδο πληθυσμού, απλώς γιατί δεν έχουμε καν τα νούμερα που θα μας επιτρέπουν να το ονειρευόμαστε. Χρειαζόμαστε πάνω από 80% εμβολιασμούς το είπε και ο ΠΟΥ, πλήρεις, για όλο τον πληθυσμό. Πολύ καλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε ακόμα 3 μήνες περίπου. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού Σεπτέμβρη θα μιλάμε για τείχος ανοσίας».

Αν η Ελλάδα πάει στους 150.000 εμβολιασμούς τη μέρα, εξήγησε ο κ. Παυλάκης θα γίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Η Κίνα ανέφερε κάνει 20 εκατ. εμβολιασμούς την ημέρα, επομένως για την Ελλάδα μιλάμε αναλογικά για 150.000 εμβολιασμούς.

tanea.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ