Self test -Δήμοι: Μπάχαλο με τη διαδικασία -Πότε προβλέπεται περικοπή αποδοχών

1
820

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, τα self test είναι υποχρεωτικά από τη Δευτέρα 19/4 στο Δημόσιο σε:

-Υπαλλήλους ΚΕΠ

-Υπαλλήλους Δήμων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

-Υπαλλήλους καθαριότητας

-Δικαστικούς Λειτουργούς και Δικαστικούς υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, τα self test θα γίνονται από τους εργαζόμενους  μία φορά την εβδομάδα 24 ώρες πριν προσέλευση του εργαζόμενου στον τόπο εργασίας ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αυτοπρόσωπη παρουσία στην εργασία τους.

Στην περίπτωση, δε, που ο εργαζόμενος καλείται εκτάκτως στη δουλειά το self test θα γίνεται αυθημερόν πριν  την είσοδο στο χώρο  εργασίας.

Περικοπή αποδοχών

Σχετικές δηλώσεις θα γίνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα κατατίθενται στον αρμόδιο της Διεύθυνσης Προσωπικού, ο οποίος θα ελέγχεται πειθαρχικά, εφόσον προσέλθει υπάλληλος χωρίς self test. Για υπάλληλο που δεν έχει κάνει self test, προβλέπεται περικοπή αποδοχών, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Υπαλληλικού Κώδικα.

Οι καταγγελίες και το μπάχαλο

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν στην aftodioikisi.gr εργαζόμενοι των παραπάνω κατηγοριών (εργάτες καθαριότητες, εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, στο «Βοήθεια στο Σπίτι» κλπ) πήγαν χθες και σήμερα σε φαρμακεία και επιχείρησαν να πάρουν με το ΑΜΚΑ τους self test αλλά τους είπαν ότι δεν είναι δικαιούχοι! «Ελάτε από Δευτέρα και βλέπουμε», ήταν η χαρακτηριστικά φράση των φαρμακοποιών!

Τι έχει συμβεί:

Tο υπουργείο δεν έστειλε διευκρινιστικό εγκύκλιο στους δήμους και υπήρξε μόνο μία προφορική οδηγία προς τους εργαζόμενους από τις Διευθύνσεις Προσωπικού να προμηθευτούν και να κάνουν το self test.

Ωστόσο καθώς οι δήμοι σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν υπηρεσιακές τους ανάγκες με μεταφορά προσωπικού, είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν μέσω του apografi.gov.gr όλοι οι εργαζόμενοι στις παραπάνω υπηρεσίες. Για παράδειγμα υπάρχουν οδηγοί που έχουν μετακινηθεί  στο «Βοήθεια στο Σπίτι» ή διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν μετακινηθεί σε ΚΕΠ. Θα έπρεπε, λοιπόν, κάθε δήμος να στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών την λίστα με τους συγκεκριμένους εργαζομένους, ώστε να προστεθεί σε αυτούς που είναι καταγεγραμμένοι από το apografi.gov.gr στις παραπάνω υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει. Άρα μπάχαλο!

Όλη αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr οδηγεί εκ των πραγμάτων στην μετακίνηση των υποχρεωτικών self test για μετά τις 19/4 και πιθανότατα, εφόσον τα προβλήματα έχουν λυθεί, για την Μ. Δευτέρα 24 Απριλίου. Το ερώτημα, βεβαίως, που προκύπτει είναι γιατί, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση προχώρησε σε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, το οποίο δεν είχε σχεδιάσει.

Δηλώσεις Πέτσα

Είναι χαρακτηριστικά ότι, μιλώντας στο OPEN ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου, όπως είχε κάνει την περασμένη Τετάρτη ο συνάδελφός του αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, που το είχε ανακοινώσει: «Για το προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης που χαρακτηρίζεται «πρώτης γραμμής», καθώς και για το προσωπικό των Δήμων που απασχολείται για παράδειγμα στην καθαριότητα ή στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Tests θα είναι υποχρεωτικά, προκειμένου να έχουμε γρήγορη διάγνωση. Για τους εργαζόμενους αυτούς θα χρησιμοποιηθεί το ΑΜΚΑ τους, καθώς και η ιδιότητά τους, όπως δηλώνεται από το Υπουργείο Εργασίας. Θα χρησιμοποιείται η ίδια πλατφόρμα που χρησιμοποιείται από τους μαθητές μας και από τους εκπαιδευτικούς. Θα κινηθούμε, δηλαδή, με την ίδια λογική όπως και στα σχολεία μας και, όπως προχωράμε, θα δούμε εάν χρειαστεί να επεκταθεί και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Τι ισχύει για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Υπενθυμίζεται ότι για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ισχύουν τα παρακάτω:

  1. Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί παραλαμβάνουν δωρεάν το selftest, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. 
  2. Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα selftests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
  3. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του selftest μέσω της πλατφόρμας selftesting.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του selftest.
  1. Αν το selftest είναι αρνητικό:
    1. Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας selftesting.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
    2. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας selftesting.gov.gr.
    3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
  2. Αν το selftest είναι θετικό:
    1. Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας selftesting.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr

πηγή: aftodioikisi.gr,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ