Lockdown: Κωδικός «Πάσχα στο χωριό» – Πότε θα «ξεκλειδώσουν» οι μετακινήσεις

0
134

Lockdown: Με το βλέμμα στο Πάσχα και σε μία ενδεχόμενη χαλάρωση των μέτρων είναι οι πολίτες, που βιώνουν μία ψυχολογική πίεση και ασφυξία από το παρατεταμένο lockdown. Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού δεν είναι… ιδανικά, καθώς τα 4.300 κρούσματα και οι 750 διασωληνωμένοι «λυγίζουν» τα νοσοκομεία και επιβαρύνουν μέρα με την μέρα ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία της χώρας.

Οι επιστήμονες της χώρας, οι περισσότεροι τουλάχιστον, εκφράζουν ένα δισταγμό για το άνοιγμα της χώρας σε υπερτοπικό επίπεδο ενόψει του εορτασμού του Πάσχα, ενώ τα κυβερνητικά στελέχη είναι πιο αισιόδοξα ως προς το Πάσχα στο χωριό.

Η μετακίνηση από νομό σε νομό για το Πάσχα θα είναι ένα από τα επόμενα ζητήματα που θα θέσει η κυβέρνηση περιμένοντας την εισήγηση των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

«Η πιθανότητα να ταξιδέψουμε το Πάσχα θα είναι μια ψυχολογική ανάσα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κάνοντας λόγο για «υπερτοπική μετακίνηση».

«Η λογική είναι καλώς εχόντων των πράγματων να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση αν δεν έχουμε μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση» είπε ο κ. Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΪ διευκρινίζοντας ότι «είναι αμφίβολο αν θα έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως η εστίαση».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνηση είναι η «υπερτοπική μετακίνηση» να επιτραπεί για 3 ημέρες το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε 3 εβδομάδες».

«Εκείνο που θέλουμε είναι υπερτοπκή μετακίνηση όχι σε περιοχές που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες» συμπληρώνοντας πως «είναι λογικό περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο να είναι προσβάσιμες».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος το πρωί της Τρίτης δήλωνε ότι «ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες».

Πιο επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης της μετακίνησης εκτός νομού το Πάσχα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα, με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες, την Μεγάλη Τρίτη 28 Απριλίου, θα έχουμε μεγάλη κορύφωση στις ΜΕΘ».

Από την πλευρά του ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος όσον αφορά στο Πάσχα είπε πως «φοβάμαι ότι θα είναι «λίγο καλύτερο» από πέρσι» ενώ στην ερώτηση «θα πάμε στο χωριό;» απάντησε ότι «εξαρτάται πού θα είναι το χωριό».

Επιφυλακτικός ήταν και ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου όσον αφορά στο Πάσχα και την απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Newsbomb.gr τόνισε πως είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε για άρση αυτού του περιορισμού, καθώς το Πάσχα απέχει ακόμα και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα πρέπει να εξετάζονται κάθε εβδομάδα.

Στο επίκαιρο ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι για το Πάσχα, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αττικής και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε ότι δεν θα είμαστε όπως πέρυσι, κλεισμένοι σε ένα σπίτι. «Θα είμαστε με μάσκες και αποστάσεις», τόνισε και άφησε να εννοηθεί ότι ίσως επιτραπούν οι γιορτές στο χωριό, εάν έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί και εάν οι συνθήκες και τα νούμερα το επιτρέψουν.

Ας δούμε τα σενάρια που είναι στο τραπέζι για το Πάσχα:

Σενάριο πρώτο – Μόνο μία η μετακίνηση

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, αν επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, θα μπορούμε να πάμε μόνο σε ένα μέρος. Για παράδειγμα με αφετηρία την Αττική και προορισμό την Αχαΐα, δεν θα μπορούμε να πάμε και μια βόλτα από το Καλαμάτα ή το Ναύπλιο για παράδειγμα.

Σενάριο δεύτερο – Έξοδο με self test

Στο σενάριο αυτό, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας αρνητικό self test κορονοϊού για να μετακινηθούμε.

Σενάριο τρίτο – Μετακινήσεις σε περιοχές ίδιου επιδημιολογικού φορτίου;

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα μπορούμε πιο εύκολα να μετακινηθούμε από μια «πορτοκαλί» περιοχή σε μια άλλη, επίσης «πορτοκαλί», ενώ σε ό, τι αφορά τις «κατακόκκινες» δεν αποκλείεται να μην επιτραπούν καθόλου οι μετακινήσεις.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ