Ξεκινά η διανομή των self test στα φαρμακεία – Πότε θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες

1
939

Από Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει η διανομή των test – Εκπαιδευτικοί και μαθητές Λυκείου στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας ενόψει του πιθανού «ανοιγματος» στις 12 Απριλίου – Πώς θα γίνεται η διαδικασία για τους μαθητές – Πώς θα γίνονται τα τεστ

Οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί και η αποτύπωση μίας ρεαλιστικής εικόνας για τη διασπορά του νέου κορωνοϊού μέσω των self test, είναι τα δύο «όπλα» που διαθέτει πλέον η χώρα μας, προκειμένου να αποδυναμώσει και τελικά να νικήσει την πανδημία. Με το άνοιγμα δύο ακόμα mega-centers εμβολιασμού και την παραλαβή περισσοτέρων δόσεων εμβολίων από όλες τις εταιρείες, ο επιπλέον αριθμός των πολιτών που θα θωρακιστούν έναντι των επιπλοκών της Covid-19 θα ξεπεράσει το 1,5 εκατ. μέσα στον Απρίλιο, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντική ώθηση προς την επίτευξη του στόχου, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ανοσία του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού.

Εξίσου σημαντικό εργαλείο, μέσω του οποίου οι ειδικοί θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν την κατάσταση και να προβαίνουν στις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση, είναι τα self test. Το σχέδιο της κυβέρνησης για αποσυμπίεση του lockdown και της κοινωνίας, στηρίζεται στη χρήση των self test. Σύμφωνα με το σχέδιο, όποιος τομέας «ανοίγει», θα βασίζεται στη διεξαγωγή self test όσων συμμετέχουν στη διαδικασία. Λόγου χάρη, η διαφαινόμενη επιστροφή των μαθητών Λυκείου στις σχολικές μονάδες και στη δια ζώσης διδασκαλία, θα προϋποθέτει την παρουσίαση αρνητικού self test τόσο από την πλευρά των καθηγητών, όσο και από την πλευρά των μαθητών.

Για να φτάσουμε εκεί, ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης των self test, αρχικά στα φαρμακεία και ακολούθως στους πολίτες. Ήδη από το Σάββατο η χώρα παρέλαβε την πρώτη δόση με ένα εκατ. self test, τα οποία την Τρίτη, θα διανεμηθούν στα φαρμακεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθευτούν από την Τετάρτη ή την Πέμπτη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην περιφέρεια, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διανομής στα φαρμακεία.

Το Σάββατο παρελήφθησαν 1.000.000 self tests και από αύριο αρχίζει η παράδοση τους στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα self tests θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ (self test) είναι ένα ακόμη σημαντικό όπλο που έρχεται να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα στην μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα , για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. Για τα ανήλικα τέκνα τα self test θα προμηθεύονται από τους γονείς τους. Ο εφοδιασμός των φαρμακείων θα ξεκινήσει από αύριο στα φαρμακεία αρχικά των αστικών κέντρων. Εως το τέλος της εβδομάδας τα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 ετών. Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου. Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.
Τι είναι τα self test

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η βασική διαφορά από τα rapid tests.Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.
Υποχρεωτικό ανά εβδομάδα self test από μαθητές και εκπαιδευτικούς

Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν.

το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr·
στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο·
όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Για ποιες άλλες κατηγορίες πολιτών είναι υποχρεωτικά τα self test

Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έχουν οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση, στα δικαστήρια.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή. Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι – και οι εκπαιδευτικοί – για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης. Με την διενέργεια ατομικού τεστ από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα, θα εντοπίζονται έγκαιρα οι ασυμπτωματικοί ή και προσυμπτωματικοί ασθενείς,- θα εμφανίσουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες μια-δυο μέρες – με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση αυτών των νέων κρουσμάτων, αλλά και ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του νέου κορονοϊού. Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία, 10 μέρες μετά την Ελλάδα, ακολουθεί ακριβώς την ίδια πολιτική: δωρεάν self test για όλο τον πληθυσμό.
Πηγή: iefimerida.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Και ποιός τους είπε ότι έχουμε όλοι εκτυπωτή στο σπίτι μας; Πως θα τα τυπώσουμε; Να βγάλουμε φωτογραφία την οθόνη; κι τότε πως θα υπογράψει ο γονιός; Ποιός κολλητός της κυβέρνησης θα κονομήσει, και πόσα από τα self test όπως έγινε και με τις μάσκες;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ