Σεισμός Ελασσόνα – διχασμένοι οι σεισμολόγοι: «Ο σεισμός είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ» λέει ο Παπαζάχος

1
1538

Στα 6,3 Ρίχτερ το μέγεθος του σεισμού λένε Ευρωμεσογειακό και Παπαζάχος – Στα 6 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό – Διχογνωμία και για το επίκεντρο – Έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα

O σημερινός σεισμός στη βόρεια Θεσσαλία είναι «ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας πως «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ».

«Συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος επισημαίνοντας ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κάποιος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, ο κ. Παπαζάχος απάντησε: «Κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχει εξαντληθεί το σεισμικό του δυναμικό. Υπάρχουν γειτονικά ρήγματα και πιο ανατολικά, αλλά αυτή τη στιγμή ας επικεντρωθούμε στη μετασεισμική ακολουθία και όχι στο απίθανο σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου γειτονικού ρήγματος».

Σε ό,τι αφορά τη μετασεισμική ακολουθία, ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι θα εξελίσσεται και τις επόμενες εβδομάδες. «Το θέμα δεν είναι τόσο τα δικά μας συμπεράσματα όσο η κατάσταση κυρίως με τις βλάβες που έχουν γίνει εκεί. Ο σεισμός είναι σε ένα γνωστό ρήγμα, έχει γνωστό μέγεθος, γνωστή μετασεισμική ακολουθία, τυπικές επιπτώσεις. Θα έχουμε καμιά σαρανταριά μετασεισμούς με μέγεθος πάνω από 4 Ρίχτερ. Τις επόμενες 15 μέρες θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τονίσω όμως ότι η ακολουθία δυστυχώς θα κρατήσει μέχρι και 3 – 4 μήνες αρκετά καλά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του σεισμού σχολίασε πως «δεν έχουμε κάποια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για το πώς είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στον Τύρναβο και τις γύρω περιοχές» και ανέφερε ότι «θα φανεί στις επόμενες ώρες το πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στη συγκεκριμένη περιοχή». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι «ο κόσμος δεν θα πρέπει να κατοικήσει οποιοδήποτε σπίτι έχει εμφανίσει βλάβες έστω και ελαφριές» γιατί, όπως είπε, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτά τα κτίρια να καταρρεύσουν από κάποια ισχυρή ή και λιγότερο ισχυρή μετασεισμική δόνηση».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να κατοικηθούν «κτίρια που δεν έχουν εχέγγυα αντισεισμικής επάρκειας για τις επόμενες εβδομάδες», προτού αυτά ελεγχθούν από τα αρμόδια συνεργεία των μηχανικών που θα προστρέξουν στην περιοχή. «Αν ένα κτίριο είναι πάρα πολύ παλιό και πιστεύουμε ότι έχει προβλήματα ή υποψιαζόμαστε ότι έχει προβλήματα και δεν έχει κανένα εχέγγυο αντισεισμικής επάρκειας ή υπάρχει αυθαίρετη τοιχοποιία με εμφανή προβλήματα και έχει εμφανίσει κάποιες μικρορωγμές δεν θα πρέπει να κατοικηθεί», είπε.

Τόνισε δε, ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες μέρες» καθώς «τα παιδιά δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν μια μετασεισμική ακολουθία που θα είναι σε εξέλιξη και θα χορεύει η γη κάτω από τα πόδια τους». Από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι «ένα σπίτι μπορεί και πρέπει να κατοικηθεί εφόσον δεν υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση με την αντισεισμική του επάρκεια».

Χουλιάρας: Το επίκεντρο στην Ελασσόνα δεν είναι το ίδιο με άλλους ισχυρούς σεισμούς του παρελθόντος

Ο ισχυρός σεισμός των 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα αναμένεται να έχει και πλούσια μετασεισμική δράση, με μικρότερους ή ίδιας εντάσεως σεισμούς. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού δεν είναι το ίδιο με άλλους ισχυρούς σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ Χουλιάρας ανέβασε στο facebook σεισμικό χάρτη στον οποίο φαίνονται τα επίκεντρα των πιο ισχυρών σεισμών με τον μεγαλύτερο να είναι εκείνος του 1954 όπου είχε εκδηλωθεί σεισμός 7 Ρίχτερ. Ενώ τρία χρόνια αργότερα το 1957 είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ είχαμε και το 1894, σύμφωνα με το συγκεκριμένο χάρτη.

Ο κ Χουλιάρας ανέφερε στην ανάρτησή του: «Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού στον Τύρναβο δεν πέφτει κοντά σε επίκεντρα προσφάτων ισχυρών σεισμών. Στον χάρτη φαίνονται οι μεγάλοι σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή απο τους ιστορικούς καταλόγους. Ο συγκεκριμένος σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και χαρακτηρίζεται ήδη από μια έντονη μετασεισμική ακολουθία που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και μήνες και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ιδιαίτερα οι κάτοικοι σε παλιές κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές».

Τρομάζει ο χορός των μετασεισμών

Έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή της Θεσσαλίας, μετά τον ισχυρό επιφανειακό σεισμό εντάσεως 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, 16 χιλιόμετρα νότια της Ελασσόνας, με εστιακό βάθος 7,8 χιλιόμετρα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε περίπου μιάμιση ώρα μετά τον κύριο σεισμό, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε ήδη οκτώ μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, με τον ισχυρότερο αυτών, στις 13:45, να είναι στα 5,1 Ρίχτερ στα 20 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Λάρισας με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, ενώ νωρίτερα, στις 12:34, είχε σημειωθεί δόνηση εντάσεως 4,9 Ρίχτερ στα 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λάρισας και με εστιακό βάθος 8 χιλιομέτρων.

Όπως είπε στο protothema.gr o καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, η μετασεισμική ακολουθία είναι καλή και είναι θετικό ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μετασεισμών. Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες περί επικείμενου νέου σεισμού, καλώντας τους κατοίκους να είναι προσεχτικοί και παράλληλα να ακούν μόνο τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Μεσοχώρι εκκλησία
 

 

 

 

Βέβαιοι για τους μετασεισμούς οι σεισμολόγοι – Συστήνουν προσοχή στους πολίτες

Στο μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί εξέφρασε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας. 

Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι το πιθανότερο είναι ότι ο σεισμός των 6 Ρίχτερ ήταν και ο κύριος, ωστόσο υπογράμμισε ότι «αυτό δεν πρέπει να είναι καθησυχαστικό, γιατί σίγουρα θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί». Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι μία σεισμική δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι πιθανό να την ακολουθήσουν δονήσεις 5 Ρίχτερ, γεγονός που θα επιβαρύνει τα κτίρια που «ταρακουνήθηκαν» με τον κύριο σεισμό και μπορεί να δούμε και καταρρεύσεις κτιρίων στην περιοχή.

Ο κ. Χουλιάρας πάντως κατέληξε στο ότι το φαινόμενο δεν έχει περάσει και συνέστησε στον κόσμο της περιοχής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακούει τους σεισμολόγους.

elassona-seismos__1_
elassona-seismos__2_
31
32
33

Παπαδόπουλος (ΘΕΜΑ 104,6): Μεγέθους 6,3 ο σεισμός – Έρχονται μετασεισμοί

Έντασης 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο σεισμός στην Ελασσόνα δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και κατά την ανάλυσή του ο σεισμός ήταν επιφανειακός.

Όπως είπε, υπήρξαν προσεισμοί και αναμένονται και μετασεισμοί γι’ αυτό και οι πολίτες, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

IMG_1835
IMG_1837
IMG_1839
IMG_1840

Σκορδίλης: Είναι γνωστή σεισμικά η περιοχή

Για περιοχή που μπορεί να δώσει σεισμούς τέτοιας έντασης, έκανε λόγο στο GRTimes ο καθηγητής σεισμολογίας Μανώλης Σκορδίλης, σχολιάζοντας την ισχυρή δόνηση των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα με επίκεντρο την Ελασσόνα.

Όπως επιβεβαίωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο σεισμός είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ και το ακριβές του επίκεντρο ήταν 10 χιλιόμετρα δυτικά του Τυρνάβου.

Σημείωσε δε, πως η περιοχή αυτή γενικά δίνει σεισμούς, ανάλογων μεγεθών, με τον μεγαλύτερο «πρόσφατο» το 1781, που είχε υπολογιστεί στα 6,2 ρίχτερ. Ανέφερε πως ακόμη καταγράφονται μετασεισμοί, όπως αναμένεται να γίνει και για αρκετά 24ωρα ακόμη.

seismoslarisa__1_
seismoslarisa__2_

Στήνουν σκηνές στα χωριά που επλήγησαν για να διανυκτερεύσουν οι πολίτες

skini-main

Οι σκηνές στήνονται στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι  – Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων

Μικρές είναι οι ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στην πόλη της Λάρισας από τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, οι ζημιές που έχουν αναφερθεί στην πόλη περιορίζονται σε υψηλές καμινάδες και ρωγμές κυρίως σε τοίχους παλαιών κτιρίων, ωστόσο υπάρχει το θέμα της αντιμετώπισης ανθρώπων που φοβούνται να εισέλθουν στα σπίτια τους και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει μέριμνα για στεγασθούν σε σκηνές άστεγοι ή φοβισμένοι κάτοικοι της περιοχής.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήδη υπάρχει κινητοποίηση ώστε να στηθούν δεκάδες σκηνές στα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι, Αμούρι και Βλαχογιάννι που έχουν πληγεί από τον σεισμό. Μαζί με τις σκηνές θα διανεμηθούν εκατοντάδες υπνόσακοι καθώς και εμφιαλωμένο νερό για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων.

Δεκάδες σκηνές στέλλονται και στο Γηροκομείο Λάρισας όπου από την πρώτη στιγμή για λόγους ασφαλείας έχουν βγει στον προαύλιο χώρο όλοι οι τρόφιμοι του Ιδρύματος.

seismos__1_
seismos__2_

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έστειλε ήδη πολυμελή κλιμάκια μηχανικών στα πληγέντα από τον σεισμό χωριά για να ελέγξουν τις υποδομές τόσο σε κτίρια όσο και σε οδούς και γέφυρες.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται προς διάθεση και τρεις γέφυρες τύπου Μπέλεϊ για να στηθούν σε Δαμάσι και Κουτσόχερο, εφόσον οι μηχανικοί επισημάνουν προβλήματα.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχεται αιτήματα δεκάδων πολιτών να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε εξοχικά σπίτια εντός και εκτός νομού ή να επιτραπεί η μετακίνησή τους σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια.

Επίσης, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, που σήμερα εφημερεύει, όπως και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, αν παραστεί ανάγκη, ενώ το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους έχει στείλει στο χωριό Δαμάσι τρία ασθενοφόρα με γιατρούς και τραυματιοφορείς.

seismos__3_
seismos__4_

Λιβάνιος: Προσπαθούμε για το καλύτερο

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε στο γήπεδο του Δαμασίου ο υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδωρος Λιβάνιος επισήμανε ότι έχει ξεκινήσει μία συνεργασία όλων των φορέων με σκοπό την όσο το δυνατό πιο άμεση ανακούφιση των πληγέντων από τον μεγάλο σεισμό.

Συνομίλησε με τους κατοίκους του Δαμασίου που βρίσκονται στο γήπεδο και εκεί θα παραμείνουν για απόψε το βράδυ, ενώ στη συνέχεια επιθεώρησε το σχολείο του Δαμασίου.

liv1
liv2
liv3

Ειδήσεις σήμερα: 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ