Lockdown: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν – Μέχρι πότε θα ισχύουν

10
3030

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε πολλές περιοχές, το οποίο τις τελευταίες ημέρες απεικονίζεται στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση.

Η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης (03/03), και το απόγευμα ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με τα οποία επιχειρείται να αυστηροποιηθεί το υπάρχον πλαίσιο.

Σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ

Κατά την ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «η πίεση στην Αττική είναι στο βαθύ κόκκινο» και πως «από την αυξημένη ετοιμότητα πάμε σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης», το οποίο όπως είπε «είχαμε εκπονήσει ως ακραίο σενάριο πέρυσι τέτοια εποχή και δυστυχώς θα εφαρμόσουμε σε πλήρη ανάπτυξη στην Αττική τώρα».

Ο υπουργός μίλησε για διασπορά και της βρετανικής μετάλλαξης.

Με τους ρυθμούς νέων εισαγωγών το ΕΣΥ ξεπερνάει τα όρια τους και πιέζεται εδώ και 19 μέρες στην Αττική, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει η αύξηση των κλινών ΜΕΘ covid, από 168 ΜΕΘ τον Νοέμβριο σε 348 τον Μάρτιο, αύξηση 107% στην Αττική. Τα νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες μετατρέπεται σε non covid και το Σισμανόγλειο αποκλειστικά σε covid.

Επίσης το ιδιωτικό Ερρίκος Ντυνάν θα δέχεται περιστατικά αποκλειστικά non covid, συμμετέχοντας, όπως είπε ο υπουργός, με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Κικίλιας έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο της πανδημίας.

Με κωδικό «2»-«3» μετακινήσεις εντός του δήμου ή μέχρι 2 χιλιόμετρα

Τι αλλάζει στα SMS μετακίνησης

Παράλληλα, νέα μέτρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

Στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2 και 6.

Για τον κωδικό 2 στα sms που αφορά σε αγορές (και το 3 στο σκέλος των τραπεζών), θα προβλέπεται μια χιλιομετρική απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από το σπίτι ή εντός των ορίων του οικείου δήμου.

Για τον κωδικό 6 στα sms – που αφορά σε σωματική άσκηση και βόλτα κατοικίδιου- θα γίνεται χωρίς τη χρήση οχήματος, άρα πεζή ή με ποδήλατο σε απόσταση κοντινή από στην οικία.

Για τον κωδικό 4 στα sms, που αφορά σε βοήθεια προς άνθρωπο σε ανάγκη, τα αστυνομικά όργανα θα ζητάνε περαιτέρω διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο.

Αλλαγές στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Παράλληλα αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Νέες περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Την ίδια ώρα, νέες περιοχές προστίθενται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Lockdown: Πώς θα λειτουργούν οι εκκλησίες – Τι ισχύει για τα μυστήρια

Lockdown: Πώς θα λειτουργούν οι εκκλησίες - Τι ισχύει για τα μυστήρια

Τι ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, δηλαδή σε «βαθύ κόκκινο», επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Από το συγκεκριμένο μέτρο, εξαιρούνται οι κηδείες όπου μπορούν να παρευρίσκονται έως και εννέα άτομα.

Παράλληλα, αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημοσύνων.

Σκληρό lockdown: Νέο λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό – Ανησυχία σε Football League και Γ’ Εθνική

Σκληρό lockdown: Νέο λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό - Ανησυχία σε Football League και Γ' Εθνική

Λουκέτο στα ερασιτεχνικά αθλήματα που είχαν κάνει ή θα έκαναν άμεσα επανεκκίνηση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς – Σταματούν και οι προπονήσεις στο βαθύ κόκκινο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως λόγω των νέων περιορισμών σταματούν και πάλι, για τουλάχιστον δυο εβδομάδες, τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα.

Κι αυτό τη στιγμή που είχαν ξεκινήσει οι προπονήσεις στα περισσότερα και σε πολλά εξ αυτών είχαν αρχίσει ξανά και οι αγώνες.

Ωστόσο, η επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, για την οποία πάσχισαν και είχαν ανάγκη αρκετοί άνθρωποι, μπαίνει ξανά στον… πάγο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υπομονή για 2 εβδομάδες ακόμα. Το έχουμε ακούσει τουλάχιστον 20 φορές από το περσινό lockdown.

  • Και ποια είναι η λύση?να βγούμε όλοι έξω όπως τη Δανία και κόλλησαν όλοι γέμισαν τα νοσοκομεία ή να μεγαλώσουμε τα νοσοκομεία οπότε πάλι να βγούμε μα κολλήσουμε όλοι κι ας πεθάνουν οι ευπαθείς ομάδες?

   • Το lockdown είναι η έσχατη λύση για να προετοιμαστεί το κράτος,το σύστημα υγείας, η νοσηλεία στο σπίτι, οι συγκοινωνίες κλπ, κλπ… Αν είχαμε το χειμώνα που έχουν οι βόρειες χώρες θα είχαμε πολλούς περισσότερους νεκρούς τώρα. Δεν υπάρχει πουθενά κίνηση με SMS και τέτοιες μπούρδες στην Ευρώπη! Όσο βάζεις τον κόσμο μέσα, τόσο θα βγαίνουν όταν θα μπορεί να βγαίνει. Το εμβόλιο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο μας λένε τελικά!

    • Lockdown Υπάρχει στις περισσότερες χώρες ακόμα και στη Γερμανία που πέρυσι είχε κάτι πιο ελαφρύ . Το SMS Κι εγώ το θεωρώ χαζομάρα .τα νοσοκομεία όσο κι αν τα μεγαλώσεις με γιατρούς και κλίνες αυτό δε σημαίνει ότι δε θα πεθαίνει κόσμος. Είναι λίγο καραμέλα όλο αυτό. Το θέμα είναι η ατομική ευθύνη . Κι όσο αφορά τα εμβόλια έχουν πει ότι με τη πρώτη δόση έχεις 50 τοις εκατό πιθανότητες να κολλήσεις ξανά και με τη δεύτερη δόση 95 τοις εκατό. Οπότε πάλι βγαίνει μπροστά η ατομική ευθύνη. Δε γίνεται σε όλα τα πράγματα κάποιος να μας τραβάει τ αυτι. Είτε αυτο λέγεται φοροδιαφυγή είτε οδηγική συμπεριφορά είτε ακόμα και τώρα ο ιός.

   • Ή συνταξιούχος ή δημόσιος υπάλληλος είσαι. Είναι οι δύο κατηγορίες που δεν έχουν κανένα θέμα με τα lockdowns.

    • Δεν ειναι ετσι…και εγω σε αναστολη ειμαι και θελω επιτέλους να δουλεψω,αλλα η αληθεια ειναι οτι δεν θεωρείται lockdown αυτο τους τελευταίους 2 μηνες..Μηνυμα για βολτα,μηνυνα για σκυλο,μηνυμα για ασκηση(και καλα)Αυτα δεν ειναι lockdown,λογικο να ξεφύγει η κατασταση!

 2. Η βλακεία και Φασιστεία είναι ότι η Κυβέρνηση εφάρμοσε οριζόντια μέτρα μόνο σε Έλληνες.

  Το 2ο κύμα ξεκίνησε απ τα Βαλκάνια και τους Τουρίστες της Western Union και να δεις τι θα γίνει το καλοκαίρι πάλι, πόσα κρούσματα θα ανακοινώνουν για να μην κακοκαρδίσουν την TUI,όπως το καλοκαίρι που μας έλεγαν ότι είχαμε μηδενικά με τόσους αλήτες που έκαναν πάρτι στις παραλίες με δικά μας βαποράκια απ τις 12 μέχρι τα ξημερώματα…όχι χωρίς μάσκα, αλλά όπως το Survivor με συμμετοχή 100 νέων και πάνω…αλλά εδώ έχει ευθύνη και η Τοπική ηγεσία ..2-3 βγήκαν και τους ξεφώνησαν, αλλά τους έβαλαν ‘φίμωτρο’.

 3. Τέλη Φεβρουαρίου,έξω απ τις Τράπεζες στην Κω,ημέρες καταβολής συντάξεων..

  Οι ουρές έξω απ’ τις τράπεζες, έξω από ΔΕΗ/ΕΥΔΑΠ, καταστήματα κινητής και άλλες υπηρεσίες καλά κρατούν. Γιατί υπάρχουν ακόμα; Γιατί εισπράττουν προφανώς…
  Κανένας «ειδικός» παιδιά να μας πει να κλείσουν και οι τράπεζες, οι Δημόσιες υπηρεσίες ;
  Προφανώς υπάρχει ανοσία εκεί και πολιτικά είναι απαγορευμένη λέξη. Οπότε ορθά έχει περάσει η πραγματικότητα πως ακολουθούμε τον ιό.Τώρα για το e-banking,άστε το..γελάνε και οι πέτρες. Είναι αργά πια….

 4. το 'παιδί' είναι το σκοτεινό χαρτί του γουρλού ,ένα απ τα χαρτιά που έπαιξε με τις πιθανότητες για πολιτικό κόστος(στην πλάτη όλων μας)

  ….γιατί θα έρθει σε επαφή με ένα κάρο επιφάνειες + άλλα παιδιά + κλειστό χώρο +σχολικό λεωφορείο και θα καταλάβεις την στραβή ΜΟΝΟ αν ακουστεί κάτι για κάποιον γονέα ή υπάλληλο του παιδικού.
  Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,Πακιστανούς,εργάτες Γης από Βαλκάνια,Τράπεζας,Σούπερ Μάρκετ,Δημόσιο…τουμπεκί ψιλοκομμένο!!!ΕΊΧΕ ΚΑΘΟΡΊΣΕΙ έτσι ποιοι θα πεινάσουν περισσότερο. Έχει τεράστια ευθύνη η Ιατρική Κοινότητα πέριξ του Μαξίμου. Τώρα καταλαβαίνουμε όλοι μας γιατί δεν τιμώρησαν αυτούς που κατήγγειλαν τα λάθος μέτρα, επειδή βγήκαν αληθινοί!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.