Λίνα Μενδώνη: Γιατί ο Μητσοτάκης στηρίζει «σκληρά» τη «βενιζελικιά» πρώην γραμματέα

2
631

Λίνα Μενδώνη: Γιατί ο Μητσοτάκης στηρίζει «σκληρά» τη «βενιζελικιά» πρώην γραμματέα

Πολιτικό πρόσωπο των πολλών τελευταίων ημερών έχει γίνει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία, παρότι, σύσσωμη η αντιπολίτευση, πολλά στελέχη της ΝΔ, η πλειοψηφία των ανθρώπων του Πολιτισμού, ζητούν την παραίτησή της, εκείνη παραμένει στη θέση της.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συζήτησης στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός την (ξανα)στήριξε ανοιχτά, παρόλο που πήρε αποστάσεις για τον «λάθος επικοινωνιακό χειρισμό», όπως είπε, στην υπόθεση Λιγνάδη.

Δήλωσε, συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Φορτισμένη συναισθηματικά, χαρακτήρισε τον κ. Λιγνάδη “επικίνδυνο”. Λάθος. Το λέω πρώτος, μεγάλο λάθος. Αλλά αυτό δεν ισοσκελίζει το βάρος του έργου της. Είναι μία επιστήμων επιφανής. Γνωρίζει τον χώρο του Πολιτισμού. Τη στηρίζω».

«Μας εξαπάτησε»

Υπενθυμίζουμε ότι η υπουργός Πολιτισμού, στη συνέντευξη Τύπου για τον Δ. Λιγνάδη, λίγες μέρες πριν (19/2), είπε πως «μας εξαπάτησε, με την βαθιά υποκριτική του τέχνη» όταν του τηλεφώνησε και την διαβεβαίωνε ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν.  «Δεν συγκαλύψαμε τίποτα. Δεν καθυστέρησα καθόλου. Η επώνυμη καταγγελία για θύτη και θύμα προέκυψε χθες τα ξημερώματα», υποστήριξε, τότε η κυρία Μενδώνη.

Υποστήριξε, δε, ότι «ο κ Λιγνάδης έχει μια σχέση αδιάλειπτη με το Εθνικό Θέατρο. Η πρωταγωνίστρια του στους Πέρσες ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμός του ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου. Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα».

Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, λίγο μετά την παραίτηση Λιγνάδη δήλωνε (7/2/2021- ρ/σ «Θέμα Fm»):

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης χθες, αργά το απόγευμα, μου έστειλε την παραίτησή του η οποία κι έγινε δεκτή. Ο ίδιος, μέσα στην επιστολή παραίτησης αναφέρει και τους λόγους. Ξέρετε, μέσα σ’ αυτό το τοξικό κλίμα, ο καθένας έχει αντοχές και αυτό δε μπορούμε να τις παραγνωρίζουμε. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις αντοχές του, πόσο μπορεί να δεχθεί και να ανεχθεί οποιεσδήποτε φήμες».

Η πολιτική πορεία της Λίνας Μενδώνη

Ποια είναι όμως η πολιτική πορεία της Λίνας Μενδώνη, την οποία στηρίζει στα δύσκολα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;

Προέρχεται από τον χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς  και δεν είναι καθόλου κρυφό, το αντίθετο, πως ήταν (και ενδεχομένως είναι) συνομιλήτρια και άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η υπουργός Πολιτισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη, άλλωστε, έχει υπάρξει, χρόνια πριν, και μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Αν, πάντως, είναι κάτι, που παραδέχονται όλοι οι γνωρίζοντες είναι ότι πρόκειται για τη γενική γραμματέα του υπουργείου (Πολιτισμού) που «έβλεπε τους υπουργούς να περνούν», όπως έχει γραφτεί.

Η Λίνα Μενδώνη ανέλαβε τη θέση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού το 1999 και την κράτησε (με μια παρένθεση από το  2004 έως το 2009, όταν ήταν κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία) για πολλά πολλά χρόνια.

Πέρασαν από μπροστά της οι παρακάτω υπουργοί Πολιτισμού: Ελισάβετ Παπαζώη, Θεόδωρος Πάγκαλος, Βαγγέλης Βενιζέλος, Παύλος Γερουλάνος, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος – Κώστας Τζαβάρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Τασούλας.

Γιατί δεν την διώχνει;

Τώρα βρίσκεται η ίδια στη θέση της υπουργού Πολιτισμού και, μέχρι τώρα, απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα, πολλοί αναρωτιούνται για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός δεν απαλλάσσεται από ένα πρόσωπο που:

-Δεν είναι μέλος του Κοινοβουλίου.

-Δεν ανήκει στη ΝΔ.

-Μετά την υπόθεση Λιγνάδη και αφού έχουν προηγηθεί, μεταξύ άλλων,  η ελλιπής στήριξη των καλλιτεχνών κατά την διάρκεια της πανδημίας γεγονός που έφερε απέναντί της ακόμη και τον Σταύρο Ξαρχάκο, η πυρκαγιά στις Μυκήνες, η πλημμυρισμένη Ακρόπολη,

εξελίσσεται σε βαρίδι για τον ίδιο και την κυβέρνηση του.  

Με αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα που επανέρχεται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και από «γαλάζια» στελέχη είναι «γιατί δεν την διώχνει».

Δύο, σύμφωνα με τους ίδιους οι εξηγήσεις:

-Η πρώτη ότι υπάρχουν πράγματα που γνωρίζει η κ. Μενδώνη και «κρατάει» τον πρωθυπουργό.

-Η δεύτερη ότι δεν θέλει να υποκύψει στα σχετικά αιτήματα της αντιπολίτευσης και γι’ αυτό θα το κάνει σε δεύτερο χρόνο.

Υπάρχει, όμως και μία τρίτη εκδοχή: Δηλαδή, να ισχύουν και τα δύο. Και ο κ. Μητσοτάκης να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

-«Στεγανοποιώντας» τις όποιες διαρροές μπορεί να κάνει η κ. Μενδώνη μετά την αποπομπή της.

-Μη υποκύπτοντας «εδώ και τώρα» στο αίτημα της αντιπολίτευσης.

Ο χρόνος θα δείξει…

πηγή: aftodioikisi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. μαθαινω ότι οι απώλειες της ΝΔ στον Έβρο, σε επίπεδο βάσης και μελών του κόμματος, αγγίζουν ήδη το 20-30%, εξαιτίας του εμπαιγμού της κυβέρνησης με την προωθούμενη υπερδομή στο ΚΥΤ Φυλακίου
    https://ppavlos.com/2021/02/25/επέκταση-κυτ-φυλακίου-κερκόπορτα-αυτ/amp/?__twitter_impression=true

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ