Ελληνοτουρκικά: Τι απαντούν από το Πεντάγωνο στην τουρκική προπαγάνδα για το «Τσεσμέ»

1
545

Το πρωί της Τρίτης μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετείχαν σε άσκηση από την περιοχή της Χαλκιδικής μέχρι την Σκύρο – Ανάμεσα σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο πλέει το πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ», πραγματοποιώντας υδρογραφικές έρευνες

Να εμφανιστούν σαν θύματα που δήθεν υπέστησαν προκλητική παρενόχληση από μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν οι Τούρκοι. Το ερευνητικό πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ» βρίσκεται για τρίτη ημέρα στην περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο πραγματοποιώντας υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα αλλά σε περιοχή που έχει παρανόμως δεσμευτεί με navtex του παράκτιου σταθμού της Σμύρνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας, το πρωί της Τρίτης «τέσσερα F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν το Τσεσμέ στα δυτικά της Λήμνου». Κατά τους ισχυρισμούς των Τούρκων, ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πλησίασε πολύ κοντά στο Τσεσμέ ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο chaff, δηλαδή φύλλα αλουμινίου που λειτουργούν σαν αντίμετρα και χρησιμοποιούνται στις αερομαχίες για να μπερδέψουν τα ραντάρ των αντίπαλων μαχητικών αεροσκαφών.

Η τουρκική προπαγάνδα, για άλλη μια φορά, επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα, εμφανίζοντας το «Τσεσμέ» σαν… θύμα παρενόχλησης από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, διαστρεβλώνοντας πλήρως τα γεγονότα: Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο κινείται μεν σε διεθνή ύδατα αλλά πραγματοποιεί έρευνες χωρίς την άδεια και δίχως την έγκριση των αρμόδιων ελληνικών αρχών.

Η αλήθεια για την πτήση των ελληνικών F-16 στο Αιγαίο

Από το πρωί της Τρίτης, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί άσκηση στην οποία συμμετέχουν πολλά -περισσότερα των τεσσάρων- μαχητικά αεροσκάφη. Η ελληνική εκπαιδευτική δραστηριότητα έγινε σε μια μεγάλη περιοχή που είχε δεσμευτεί εγκαίρως με ΝΟΤΑΜ και εκτείνεται από την Χαλκιδική μέχρι τα νότια της Σκύρου. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης προβλέπονταν αρκετά αεροπορικά γυμνάσια μεταξύ των πιλότων των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν υπήρξε κάποιου είδους παρενόχληση του τουρκικού υδρογραφικού πλοίου Τσεσμέ από ελληνικά F-16, διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι ίδιοι παράγοντες εξήγησαν στο protothema  ότι τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πετούσαν σε ύψος 19.000 ποδών (περίπου έξι χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας) και δεν προσέγγισαν εγγύτερα των 10 μιλίων από το τουρκικό πλοίο. Προφανώς, όταν κάποια αεροσκάφη πετούν σε ύψος 19.000 ποδιών και απέχουν 10 μίλια από ένα πλοίο που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας, μόνο σαν παρενόχληση δεν μπορεί να ειδωθεί αυτή η δραστηριότητα ακόμη κι αν η τουρκική προπαγάνδα θέλει να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα.

Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι η αεροπορική δραστηριότητα των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών εντάσσεται σε άσκηση εντός του FIR Αθηνών για την οποία είχε εκδοθεί εγκαίρως η νόμιμα προβλεπόμενη ΝΟΤΑΜ. Το τουρκικό πλοίο «Τσεσμέ» κινείται προφανώς στην επιφάνεια της θάλασσας πραγματοποιώντας υδρογραφικές εργασίες επί τη βάση μιας παράνομης navtex που εκδόθηκε από τον μη εξουσιοδοτημένο να αδειοδοτεί έρευνες στο Αιγαίο παράκτιο σταθμό της Σμύρνης.

Αρμόδιες πηγές του ελληνικού Πενταγώνου δεν σχολίασαν τη δήλωση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ότι η πτήση των F-16 κοντά στο «Τσεσμέ»  «ήταν μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας» ούτε και τον ισχυρισμό ότι η Άγκυρα έδωσε «την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών».

 

Θράσος από Ακάρ: Οι Έλληνες παρενόχλησαν το «Τσεσμέ» – Απαντήσαμε κατάλληλα

akar334

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, με πρώτο το πρακτορείο «Anadolu», τέσσερα F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προσέγγισαν το «Τσεσμέ» στα δυτικά της Λήμνου – Ενισχύουν την προπαγάνδα για «παρενόχληση» του σκάφους τα τουρκικά ΜΜΕ

Λόγο για «παρενόχληση» του πλοίου «Τσεσμέ» από ελληνικά F-16 στα δυτικά της Λήμνου, έκαναν νωρίτερα την Τρίτη οι Τούρκοι, με τον Χουλουσί Ακάρ να επισημαίνει, μάλιστα, πως «δώσαμε την κατάλληλη απάντηση».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου «Ανατολή» «τέσσερα αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν το TCG Çeşme στα δυτικά της Λήμνος. Ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος ένα «κέλυφος βομβίδας» αναφέρει συγκεκριμένα.

anadolu_1

«Ήταν μια από τις συνηθισμένες παρενοχλήσεις των Ελλήνων γειτόνων μας. Δώσαμε την κατάλληλη απάντηση στο πλαίσιο των κανονισμών. Η στάση, η απόφαση και η δουλειά που κάνουμε σε αυτό το πεδίο, είναι συγκεκριμένες. Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει γι’ αυτό» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει νόμιμες τις έρευνες του Τσεσμέ, καθώς πηγές του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι «είναι σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες», ενώ «δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

Την ίδια ώρα, η Τουρκία, εν αναμονή του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών, έχει προγραμματίσει άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα», από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Στην άσκηση θα λάβουν μέρος 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις.

Πολεμικό» κλίμα από τουρκικά ΜΜΕ για την «παρενόχληση» του «Τσεσμέ»

«Πολεμικό» κλίμα κατά της Ελλάδα, καλλιεργούν τις τελευταίες ώρες τα τουρκικά ΜΜΕ, κάνοντας πρώτο θέμα τους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, πως ελληνικά F-16 παρενόχλησαν το ωκεανογραφικού πλοίο «Τσεσμέ» που διεξάγει έρευνα στο κεντρικό Αιγαίο, με παράνομη Navtex.

Το θέμα ανέδειξε αρχικά δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, που γρήγορα αναδημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό τύπο, ενώ ιδιαίτερες αναφορές γίνονται σε δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές τουρκικών δικτύων.

«Παρενόχληση από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη στο πλοίο «TCG Çeşme» που διεξάγει έρευνα σε διεθνή ύδατα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Anadolu.

«Παρενόχληση τουρκικών πλοίων από την Ελλάδα. Ένταση στο Αιγαίο Πέλαγος» γράφει η Sabah.

«Η Ελλάδα ξεπέρασε και πάλι τα όριά της! Παρενόχληση τουρκικών πλοίων από ελληνικά F-16» σχολιάζει το Ahaber.com.

 

«Στιγμές έντασης στο Αιγαίο! Τα ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα παρενόχλησαν το πλοίο ‘‘TCG Çeşme’’» αναφέρει ο τίτλος δημοσιεύματος της Sabah.

«Τέσσερα F-16 που ανήκουν στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρενόχλησαν το πλοίο «TCG Çeşme», το οποίο διεξάγει επιστημονική και τεχνική έρευνα στο Αιγαίο» σχολιάζει ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ΤRT, φιλοξενώντας τον τέως αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, Τζιχάτ Γιαϊτζί, μεγάλου θεωρητικού της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Πηγές Υπ. Άμυνας: Ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ερευνητικό πλοίο TCG Çeşme, δόθηκε η απαραίτητη απάντηση» αναφέρει ο τίτλος του t24.com.tr.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ «τέσσερα αεροσκάφη F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πλησίασαν το TCG Çeşme στα δυτικά της Λήμνος. Ένα από τα τέσσετα ελληνικά μαχητικά F-16 πλησίασε πολύ κοντά στο «Τσεσμέ» ρίχνοντας σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από το ερευνητικό σκάφος ένα «κέλυφος βομβίδας» .

Τα δημοσιεύματα μεταδίδουν και το σχόλιο του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, που έκανε λόγο ευθέως για παρενόχληση του «Τσεσμέ» από ελληνικά F-16, προειδοποιώντας πως η Τουρκία θα «πράξει όλα τα αναγκαία» προκειμένου να μην παρεμποδιστεί το έργο του ωκεανογραφικού.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.