Ο Ερντογάν θέλει να εκτουρκίσει τις λέξεις «αστροναύτης» και «κοσμοναύτης» γιατί έχουν ελληνική ρίζα

15
1382

«Κάνω έκκληση στους γλωσσολόγους μας, να βρουν ένα τουρκικό όνομα για Τούρκους διαστημικούς ταξιδιώτες», είπε προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στα socia media

Φιλοδοξία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δεν είναι μόνο η «προσγείωση στο φεγγάρι» τουρκικού διαστημοπλοίου έως το 2023, αλλά και ο πλήρης εκτουρκισμός των λέξεων «αστροναύτης» (astronot) και «κοσμοναύτης» (kozmonot) που χρησιμοποιούνται σήμερα στην τουρκική γλώσσα και έχουν ελληνική προέλευση.

Ανακοινώνοντας το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας, με ορίζοντα το 2023 οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους γλωσσολόγους ν’ αναζητήσουν και να καταλήξουν σε καθαρή απόδοση των όρων «αστροναύτης» και «κοσμοναύτης» που σήμερα παραπέμπουν στην ελληνική ρίζα, όπως και στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου.

tourkia-diastima-1

«Κάνω έκκληση στους γλωσσολόγους μας, να βρουν ένα τουρκικό όνομα για Τούρκους διαστημικούς ταξιδιώτες» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

Αντιδρώντας στην έκκληση του Ερντογάν, ο κυβερνητικός του εταίρος -και ηγέτης του ακροδεξιού MHP- Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πρότεινε να αντικατασταθεί η λέξη «astronot» (αστροναύτης) με το «Cacabey», που παραπέμπει στον εμίρη του Κιρσεχίρ Nurettin Cibrilbin Cacabey, που τον 13ο αιώνα επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αστρονομία.

toyrkia-55451

Ο Cacabey έχτισε στην πόλη μεντρεσέ (ιεροσπουδαστήριο) που λειτούργησε ως γυμνάσιο αστρονομίας, ενώ κατασκεύασε -όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι- και το πρώτο παρατηρητήριο. Σήμερα ο μεντρεσές του Cacabey διασώζεται στο Κιρσεχίρ, στο κέντρο της Τουρκίας, και αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο.

Ειδήσεις σήμερα: 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Φαντάσου μίσος ο γεννιτσαρους ,εκεί που μας χρωστάει η Τουρκία μας πήρε κ τον γάιδαρο; Έλεος σφαξατε το 23 τόσους Πόντιους Έλληνες σκοτώσατε χιλιάδες για να πάρετε η μάλλον κλέψατε την πόλη αρπαξατε την μισή Κύπρο ,τώρα θέλετε το Αιγαίο κ Μεσόγειο μήπως να σας δώσουμε όλη την Ελλάδα ;??? Σιχαμερά υποαναπτικτα όντα ουστ .Αλλά θα περάσετε πολύ καλά σας περιμένει μεγάλο Χουμέρι δεν θα μείνει πέτρα για πέτρα όρθια ,μέχρι που θα έρθουν στην πόλη δικοί μας μηχανικοί να την ξανά χτίσουν ,περιμένετε κ θα δείτε αυτα που είπε ο άγιος Παισιος Αγιοριτης .

    • Έλα ρε φίλε δεν θα μείνει πέτρα για πέτρα όρθια; Θα χτίσουν και πάλι την Πόλη οι δικοί μας μηχανικοί;
      Πω πω!!…λύθηκε το πρόβλημα της ανεργίας. Για αυτό λοιπόν Οικοδόμοι, Υδραυλικοί, Ηλεκτρολόγοι, Αλουμινάδες, Ξυλουργοί, Μαρμαράδες, Πλακάδες, Ελαιοχρωματιστές, κ.τ.λ. …ετοιμαστείτε φεύγουμε για Τουρκία. Εκτός από τον μισθό και τα ένσημα, θα υπάρχει για όλους δώρο έκπληξη, μία χανούμισσα!
      Το Χουμέρι (που γράφεις) τι ακριβώς είναι; Μήπως είναι τίποτα φαγώσιμο;

      • Εσύ με ποιους είσαι ;????? Η από αυτους είσαι κ δεν σε συμφέρει αυτά που θα γίνουν η είσαι εφιάλτης κ δεν γουστάρουμε άλλους προδότες άκουσες; ????

        • Κούλαρε Έλληνας είμαι, απλά δεν πιστεύω στις προφητείες από όπου κι αν προέρχονται, είτε είναι Θρησκευτικές είτε μη Θρησκευτικές!
          Είναι δυνατόν να πιστεύει λογικός άνθρωπος πάνω στη γη, ότι θα αφανιστεί ένα ολόκληρο κράτος; Αυτές οι αντιλήψεις θυμίζουν Μεσαίωνα. Το ότι θα ‘φάει’ το κεφάλι του ο Ερντογάν με αυτά που κάνει, αυτό είναι εφικτό, όμως όλα τα άλλα που ακούγονται και γράφονται, καλύτερα να μην πω τι είναι!!!
          Αυτό πάλι να ανακατεύομαι τα Θεία με τα Εθνικά θέματα, …εντάξει τι να πεις;
          Από κάτω, μου γράφει ο άλλος, …’τώρα περιμένουμε το μεγάλο μπαμ, γιατί είναι θέλημα Θεού’ …δεν ήξερα ότι ο Θεός είναι τόσο εκδικητικός; Εγώ θέλω να πληρώσει για αυτά που κάνει ο Ερντογάν, αλλά όχι όμως με τις αντιλήψεις μερικών, τύπου μεσαίωνα και σκοταδισμού!!

      • Έρχομαι ρε φίλε ,μάλλον όχι εγώ αλλά τα γεγονότα που είναι γραμμένα πρώτα από τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό ,κ μετέπειτα από τον άγιο Παισιο ,εσύ τι νομίζεις ότι θα μείνουν ατιμώρητοι οι Τούρκοι ?? Όσοι σώθηκαν από τον Πόντο την Σμύρνη Κύπρο κ Κωνσταντινούπολη μαρτυρούν κ ακόμα κλαίνε για τις σφαγές τους βιασμούς κ τις περιουσίες που τους έκλεψαν κ τους έδιωξαν κ από πάνω ,όσοι βέβαια γλύτωσαν από το μαχαίρι του βάρβαρου Τούρκου .Μήπως θέλεις να σε πάω κ ποιο πίσω; Πως νομίζεις ότι έγινε η Τουρκία τόσο μεγάλη ???? Μήπως την φέρανε από την Μογγολία; Κλέψανε ελληνικό αρμένικο κ κουρδικό έδαφος ,κ γιατί νομίζεις ότι είναι 83 εκατομμύρια ????? Γιατί έκλεβαν αγόρια κ κορίτσια από τους γύρω λαούς κ έτσι φτιάχτηκε το μιασμενο κράτος τους .Τώρα όμως θα πληρώσουν τον λογαριασμό ήρθε η ώρα να αποδώσει δικαιοσύνη ,ότι έγραψαν οι γέροντες μας μέχρι τώρα όλα βγήκαν αληθινά ,τώρα περιμένουμε το μεγάλο μπαμ ,γιατί είναι θέλημα θεού , να πάρουμε πίσω όσα μας ανήκουν .

        • Τα γνωρίζω αυτά που μου γράφεις, όμως καλό θα είναι να μην μπλέκουμε τα Θεία με τα Εθνικά θέματα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο Θεός θα καταστρέψει ένα ολόκληρο κράτος, …έλεος πια με αυτά που ακούγονται και γράφονται!!
          Λοιπόν, για να μην γράφω τα ίδια, έχω απαντήσει στο πιο πάνω σχολιαστή πώς αντιλαμβάνομαι εγώ τα πράγματα. Το ότι έγραψαν κάποιοι Άγιοι άνθρωποι κάποια πράγματα πριν από πολλά χρόνια, δεν σημαίνει ότι όλα αυτά θα συμβούν κιόλας; Δηλαδή, όλα αυτά θα γίνουν στο όνομα του Θεού; …όπως λένε και οι Μουσουλμάνοι, όλα γίνονται στο όνομα του Αλλάχ …δεν βρίσκω κάποια διαφορά;

        • Μάλλον δεν θέλεις να θυμάσαι για να μην φοβάσαι ; Δεν ξέρω όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί αν ξεχάσουμε θα πάθουμε τα ίδια .Οποίαοςθέλει ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεται για πόλεμο γιατί μόνο έτσι σε φοβούνται ξ όχι στην χειμερία νάρκη που έχουμε πέση .

  2. Αστροναύτης: Türk- Μπουνταλά Ρουκέτ
    Κοσμοναύτης: Ντουνιά-Ρεζίλ Ρουκέτ.

    Να αλλάξει και το -rum στις καταλήξεις των ρημάτων, γιατί ακόμη τον στοιχειώνουν οι Ρωμιοί ( Rum).

    Κι αντί για ημισέληνο στην σημαία, ας βάλει μια σβάστικα. Οι μεγάλες δυνάμεις, ενώ βλέπουν τι εξελίσσεται στη γείτονα χώρα, (ένας νέος Χίτλερ δυναμώνει), πάλι τα συμφέροντα τους θα κοιτάξουν. Κρίμα, κρίμα, κρίμα, για τον τουρκικό λαό, που οδηγείται από την ηγεσια του, στο γράψιμο άλλης μιας μαύρης σελίδας στην Ιστορία του… Μια Ιστορία, που κάποιοι εδώ στην ημεδαπή, εξομοιώνουν με «Ποινικό Μητρώο «….

    Niçin kardeslarim?

    • Άκουσε παλικάρι ο θεός φυσικά κ δεν είναι εκδικητικός ,μας έδωσε όμως εντολές οποίος η οποία έθνη τις κατά πάτουν ,η ίδια η αμαρτία τους τιμωρεί κ όχι ο θεός, κ αυτός που τους έβαλε να τις κάνουν δηλαδή ο δαίμονας .Δεν αφανιστεί μόνο οι Τουρκία κ πολλά άλλα έθνη μέσα σε αυτά ξ ηΑμερική ,αλλά μου κάνει εντύπωση εσύ μαμά δεν έχεις; Εκκλησία ενορία πνευματικό; Πως έτσι χωρίς θεό κανόνες κ εντολές ;κάνεις ποτέ δεν σου έμαθε τι θα πει αμαρτία; Ποιος σου είπε ότι όλοι αυτοί που έσφαξαν τυρανισαν άρπαξαν ξένα εδάφη ότι θα μείνουν ατιμώρητοι ; Κ ξέρεις γιατί τώρα; Γιατί ακόμα δεν μετανιώνουν ακόμα θέλουν να επιτεθούν στην Ελλάδα ,τους έδωσε ευκαιρίες ο θεός αλλά το έχουν στο αίμα τους να είναι δολοφόνοι .Υπάρχουν ακόμα στις μέρες μας κ αυτή την στιγμή άνθρωποι στο Άγιο όρος οι οποίοι τρώνε παξιμάδι μόνο κ δεν κοιμούνται τις νύχτες όπως εμείς κάνουν προσευχές ολονυχτίς που έχουν πληροφορίες άνωθεν για τα μελλούμενα ,όπως ο άγιος Παισιος ,μάθε κ το άλλο γιατί ο Χριστός έκανε θαύματα κ ο Μωάμεθ όχι ; Απλά ο Χριστός ήταν κ είναι ο αληθινός Θεός κ είσαι τυχερός που γεννήθηκες Έλληνας.

    • Να μην πλέκουμε τα θεία; Γιατί εσύ τι νομίζεις ότι οι άνθρωποι κάνουν κουμάντο στον πλανήτη Γη; Όλο το σύμπαν ελέγχει ο θεός ,έχει αφήσει όμως τον άνθρωπο ελεύθερο να κάνει όπως νομίζει την ζωή του κ δεν επεμβαίνει στο θέλημα του .Όπου όμως με την θέληση του παραστρατη κ δεν μετανιώνει στο τέλος όλοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό .Απλά πράγματα να κάνουμε υπακούει στον Θεό να ακούμε τις εντολές του ,κ εκείνος ξέρει καλύτερα τι πρέπει να κάνει .Όσο για τις προφητείες τα πράγματα θα πάνε καλύτερα από ότι τα είπε ο άγιος Παισιος που εμφανίστηκε στον ύπνο της ηγουμένης του Αγίου Ιωάννου ,καλύτερα για την Ελλάδα μας .

  3. Ας κανει κανενα βάπτισμα ο Ερτογαν.. καλο θα του κανει, θα του κανω και δωρο το βαπτιστικο σταυρο…

  4. Κως. Οανθρωπος έχει παραβαριδα και θέλει επειγοντος κλείσιμο σε ψυχιατρείο πος και δεν το έχουν παρη χαμπάρι ότι είναι τρελός αλά τολμά κανης να μιλησει θα τον βάλει φιλακι αφτος θα καταστρέψει την χορατου έτσι που παίζει και ο τρελό στην τρέλα του ξυπνατε Τουρκία αφτος περνά καλά και Εσσης λαε να μην βλέπει πόλη μπανιστηρ τουλαπ. ……..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ