Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Χάρτης ECDC: Η Ελλάδα η μοναδική χώρα στην ΕΕ με «πράσινες» περιοχές...

Χάρτης ECDC: Η Ελλάδα η μοναδική χώρα στην ΕΕ με «πράσινες» περιοχές (χάρτης)

0
97

Η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με «πράσινες» περιοχές, σύμφωνα με τους χάρτες που δημοσιεύει το Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων (ECDC) παραμένει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα οι χάρτες οι οποίοι δημοσιεύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων και οι οποίοι αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της Ε.Ε., από τις 15 μέχρι τις 28 Ιανουαρίου, δείχνουν ότι η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με «πράσινες» περιοχές.

Οι χάρτες αυτοί αποτυπώνουν τα νέα δεδομένα που αφορούν το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας με τη  χώρα μας να συνεχίζει να είναι η μοναδική με πράσινο χρώμα στην ΕΕ.

Στην πράσινη (ασφαλέστερη) ζώνη εξακολουθούν να βρίσκονται η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας βρίσκεται στο «πορτοκαλί» όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, ανά 100.000 κατοίκους, όπως και η Φινλανδία και το μεγαλύτερο μέρος της Νορβηγίας.

Το μεγαλύτερο της Ευρώπης είναι στο «κόκκινο», ενώ στο με πιο έντονο χρωματισμό αποτυπώνεται το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας, η Πορτογαλία, περιοχές της Γαλλίας, η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Λετονία, η Κύπρος και κάποιες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης.

Ο χάρτης του ECDC

Ο χάρτης του ECDCΝα σημειωθεί πως σύμφωνα με τους χάρτες το μεγαλύτερο κομμάτι της Ευρώπης βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη. Αυτό σημαίνει πως έχουν πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί το ECDC δεν συλλέγει στοιχεία για τη Βρετανία, την Ελβετία, τις βαλκανικές χώρες (εκτός εκείνων που είναι μέλη της ΕΕ), την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι χρωματισμοί στους χάρτες γι’ αυτές τις περιοχές.

reader.gr

Κορονοϊός: Ποιες χώρες διαχειρίστηκαν σωστά την πανδημία και ποιες «πάτωσαν»

Εργαστήριο-κορονοϊός

Η Βραζιλία είναι η χώρα που διαχειρίστηκε χειρότερα απ’ όλες τις άλλες την πανδημία της Covid-19 ενώ η Νέα Ζηλανδία, στο άλλο άκρο, αναδεικνύεται στην «καλύτερη μαθήτρια» του πλανήτη, σύμφωνα με μια έρευνα του Ινστιτούτου Λόουι του Σίδνεϊ.

Το αυστραλιανό ινστιτούτο εξέτασε περίπου 100 χώρες, με βάση έξι κριτήρια όπως επιβεβαιωμένα κρούσματα, θάνατοι και δυνατότητες ιχνηλάτησης στην καθεμιά από αυτές. «Οι δείκτες αυτοί δείχνουν κατά πόσο οι χώρες διαχειρίστηκαν καλά ή άσχημα την πανδημία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο ανεξάρτητος οργανισμός.

Εκτός από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία κατάφερε να ελέγξει την πανδημία κλείνοντας τα σύνορά της και λαμβάνοντας «γρήγορα και ενεργητικά» μέτρα καραντίνας και ιχνηλάτησης, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη, η Κύπρος, η Ρουάντα, η Ισλανδία, η Αυστραλία, η Λετονία και η Σρι Λάνκα.

Η Βραζιλία κατατάσσεται στην τελευταία θέση, την 98η, πίσω από το Μεξικό, την Κολομβία, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βραζιλία μετρά περισσότερους από 220.000 νεκρούς από την Covid-19 και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τις ΗΠΑ όπου οι θάνατοι φτάνουν τους 429.000. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ηγέτες των δύο αυτών χωρών, των πολυπληθέστερων της αμερικανικής ηπείρου, υποβάθμιζαν την απειλή, χλεύαζαν όσους φορούσαν μάσκα, αντιτάχθηκαν στα περιοριστικά μέτρα και προσβλήθηκαν και οι ίδιοι από την ασθένεια.

Η Κίνα, η χώρα στην οποία εμφανίστηκε στη πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός, δεν περιλαμβάνεται στη μελέτη επειδή δεν υπήρχαν δεδομένα για τα τεστ που γίνονται. Το Πεκίνο προσπάθησε να αποδείξει ότι διαχειρίστηκε καλά την πανδημία χάρη στο αποτελεσματικό πολιτικό σύστημα της χώρας, σε αντίθεση με πολλές δυτικές δημοκρατίες.

Σύμφωνα ωστόσο με το Ινστιτούτο Λόουι, κανένα πολιτικό σύστημα δεν αναδεικνύεται νικητής όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας. «Ορισμένες χώρες την διαχειρίστηκαν καλύτερα από άλλες, αλλά οι περισσότερες ξεχώρισαν λόγω των κακών αποτελεσμάτων τους», σημείωσε.

Οι χώρες με πληθυσμό μικρότερο των 10 εκατομμυρίων κατοίκων φαίνεται ότι είχαν το πλεονέκτημα. «Γενικά, οι χώρες με μικρότερο πληθυσμό, με συνεκτική κοινωνία και με αποτελεσματικούς θεσμούς είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν μια παγκόσμια κρίση, όπως μια πανδημία», τονίζεται στην έρευνα.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια κρούσματα και 2,16 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την Covid-19.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ