Το σχέδιο για τα Χριστούγεννα: Τι θα ισχύει για μετακίνηση εκτός νομού και απαγόρευση κυκλοφορίας | 4 νέα αυστηρά μέτρα

0
316
Το σχέδιο για τα Χριστούγεννα: Τι θα ισχύει για μετακίνηση εκτός νομού και απαγόρευση κυκλοφορίας

Αυτές τις γιορτές θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και, άρα, δεν θα υπάρξει έξοδος προς τους τόπους καταγωγής και τους χειμερινούς προορισμούς, ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και οι όποιες μετακινήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με SMS.

Χριστούγεννα στο σπίτι θα κάνουν, όπως όλα δείχνουν, οι Έλληνες, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα καθιστούν πολύ πιθανό το lockdown να παραταθεί πέρα από τις τρεις εβδομάδες που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, ενώ, ακόμα και αν η πανδημία υποχωρήσει, η επάνοδος στην κανονικότητα σε σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση θα γίνει με μεγάλη προσοχή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Realnews», αυτά τα Χριστούγεννα θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και, άρα, δεν θα υπάρξει έξοδος προς τους τόπους καταγωγής και τους χειμερινούς προορισμούς, ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και οι όποιες αναγκαίες μετακινήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με SMS.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα καταγραφούν την τρίτη εβδομάδα του lockdown αλλά και μια ενδεχόμενη επιδείνωση του καιρού, που θεωρείται ότι ευνοεί την πανδημία, θα καθορίσουν το αν τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει ή θα αναστείλει την υλοποίηση του σχεδίου της άρσης των περιορισμών που έχει καταρτίσει, το οποίο έχει ως στόχο την ενεργοποίηση της αγοράς.

Αν το επιτρέψουν τα δεδομένα και συμφωνήσουν και οι επιστήμονες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει άρση του lockdown σε τρία στάδια, που θα υλοποιούνται ανά εβδομάδα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:

  • Την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.
  • Την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου και των εμπορικών καταστημάτων.
  • Το άνοιγμα της εστίασης.

Προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει αξιολογηθεί το κατά πόσο το lockdown επηρέασε την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ οι ειδικοί και η κυβέρνηση θα έχουν στα χέρια τους εκείνα τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα τους επιτρέψουν έναν προγραμματισμό.

Να σημειωθεί ότι είναι πιθανόν η άρση των περιορισμών, όταν γίνει, να μην αφορά το σύνολο της χώρας, αλλά τις «πράσινες» περιοχές.

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα 4 νέα αυστηρά μέτρα – Φόβος για νέο κύμα τον Ιανουάριο

Χαρακτήρα πολεμικής μάχης αποκτά το πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας στην χώρας μας όσο τα κρούσματα και οι θάνατοι παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ και το σύστημα Υγείας πιέζεται αφόρητα.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσα στην εβδομάδα αναμένονται να ληφθούν και οι αποφάσεις από την κυβέρνηση για το πότε θα ανοίξει υπό αυστηρούς όρους η αγορά με ορίζοντα τα Χριστούγεννα. Ο αρχικός σχεδιασμός είχε ως ορόσημο την 30η Νοεμβρίου για το τέλος των περιοριστικών μέτρων αλλά όπως είχε αποκαλύψει πρώτο το Newsbomb.gr ήδη από τις πρώτες ημέρες της καραντίνας είχε διαφανεί πως αυτή θα έπαιρνε παράταση.

Τα κρούσματα δεν πέφτουν κάτι που δείχνει πως το ιικό φορτίο στην κοινότητα είναι υψηλό με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός σχεδιασμός να κατευθύνεται στο σενάριο της παράτασης δύο εβδομάδων (τουλάχιστον) των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια ώρα η πίεση στην οικονομία είναι μεγάλη με αποτέλεσμα αταλάντευτος να παραμένει ο στόχος της λειτουργίας της οικονομίας τα Χριστούγεννα.

Τούτων δοθέντων το κυβερνητικό επιτελείο εφαρμόζει βήμα βήμα ένα σχέδιο αυστηροποίησης των μέτρων που υπάρχουν στην χώρα που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες.

Όπως έδειξαν και οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ώρες, στην μάχη κατά της πανδημίας μπαίνει και ο στρατός, αφού έπειτα από την απόφαση της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, αναπτύσσεται η 300 ΚΥΜΕΑ (Κινητή Υγειονομική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών) στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως. Το «φορητό» νοσοκομείο για COVID στη Θεσσαλονίκη, θα είναι έτοιμο την Πέμπτη. Η εγκατάσταση είναι παρόμοια με την 299 ΚΙΧΝΕ (Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας) που είχε στηθεί το 2005 στην Καμπούλ του Αφγανιστάν.

Παράλληλα, εάν και εφόσον η πανδημία συνεχίσει να πιέζει με αυτόν τον τρόπο το σύστημα υγείας, αναμένεται όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να εντατικοποιηθεί το σχέδιο των επιτάξεων ιδιωτικών κλινικών. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η εφημερίδα Τα Νέα, οι επιτάξεις θα προχωρήσουν όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα η Λάρισα η οποία «στενάζει» το τελευταίο διάστημα από το πέρασμα του κορονοϊού.

Αντίστοιχα σε δρόμο αυστηροποίησης βρίσκονται και οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ για τις φόρμες μετακίνησης. Πέραν της ενίσχυσης των διαθέσιμων δυνάμεων στην Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται και μπαράζ ελέγχων σε χώρους εργασίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τόσο οι αποστάσεις όσο και τα ποσοστά τηλεργασίας.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες διαμόρφωσης των τεσσάρων βαγονιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που «περιμένουν» στον επιβατικό σταθμό Θεσσαλονίκης για να μεταφερθούν ασθενείς covid, σε νοσοκομεία της Αθήνας. Το τρένο θα συμβάλει στην άμεση και ασφαλή μεταφορά ασθενών από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα εφόσον οι κλίνες στην συμπρωτεύουσα που έχουν απομείνει είναι ελάχιστες.

Οι επιστήμονες φοβούνται τρίτο κύμα της πανδημίας

Τα παραπάνω ωστόσο αποτελούν κομμάτια του παζλ της διαχείρισης του δεύτερου κύματος. Ειδικός για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε ωστόσο και ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.

«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», σημείωσε ο Νάμπαρο, ένας Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.

Στο πλαίσιο αυτό και φοβούμενη νέα έξαρση της πανδημίας η κυβέρνηση έχει «μάθει» από τις παραλείψεις στην διαχείριση της μέχρι τώρα πορείας της πανδημίας και ετοιμάζει πλάνο «χειρουργικών» κινήσεων σε περίπτωση που, εάν όλα πάνε κατ ευχήν και μειωθούν τα κρούσματα, εμφανιστούν στις αρχές του 2021 νέες αυξητικές τάσεις.

Μία από αυτές τις δράσεις είναι τα τοπικά lockdown με απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό προκειμένου όταν και εάν αυξάνεται το ιικό φορτίο σε μία περιοχή να μην παρατηρείται η μεταφορά του σε όμορους νομούς, όπως παρατηρήθηκε να συμβαίνει μεταξύ Θεσσαλονίκης και Σερρών.

Την ίδια ώρα, στο κάδρο βρίσκεται και ο σχεδιασμός ακορντεόν για αυστηροποίηση και χαλάρωση των μέτρων ανά 14/21 μέρες σε συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να εμποδίζεται η αυξηση των κρουσμάτων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.