Σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis, η Τουρκία περιφρονεί τη νομιμότητα | Εμπλοκή μαχητικών στο Αιγαίο

0
823

Διάβημα προς την τουρκική πλευρά διενεργεί το υπουργείο Εξωτερικών – «Η προκλητική τουρκική συμπεριφορά απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου» επισημαίνεται από την Αθήνα

Πριν από τρεις ημέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον Νίκο Δένδια. «Σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας συζητήσαμε σχετικά με τις συνθήκες που θα μας επέτρεπαν μια συνάντηση στο προσεχές διάστημα» έγραψε στο Twitter o Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Δεν πέρασαν παρά μόλις τρία 24ωρα και αποδείχθηκε ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να σταματήσει τις προκλητικές εργασίες του Oruc Reis σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα, «τορπιλίζοντας» με αυτό τον τρόπο την -ούτως ή άλλως αναιμική- προοπτική συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex» ξεκαθαρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται: 

Με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Διατυμπανίζει δηλαδή ότι θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα.

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά.

Νέες προκλήσεις στο Αιγαίο: Τέσσερις εμπλοκές τουρκικών με ελληνικά μαχητικά

turkish_f16

Συνολικά η τουρκική πολεμική αεροπορία προέβη σε 13 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία πάνω από το Αρχιπέλαγος.

Λίγες ώρες μετά τη νέα προκλητική τουρκική NAVTEX που δεσμεύει περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας,  έξι μαχητικά F-16, δύο μαχητικά F-4, ένα κατασκοπευτικό CN-235 και ένα ελικόπτερο προέβησαν σε 13 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και σε επτά παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR ΑΘηνών.

Tα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν επίσης σε μια υπέρπτηση στις Οινούσσες ενώ σε τέσσερις περιπτώσεις οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου εξελίχθηκαν σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.

Τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ