Κορονοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο πρωθυπουργός της χώρας το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να ανακοινώσει lockdown σε ολόκληρη τη χώρα. Στην ενημέρωση θα δώσει το «παρών» και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ θα υπάρξουν και ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης (11/4) στον ANT1, ανέφερε την πρόθεση για την επιβολή lockdown σε όλη την Ελλάδα για έναν μήνα. Αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως το πλάνο προβλέπει να κλείσουν Γυμνάσια και Λύκεια και να παραμείνουν ανοικτά μόνο τα Δημοτικά.
Κεραμέως: Πρόθεσή μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σε εκπομπή του Mega αναφέρθηκε στα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε σχολεία σημειώνοντας ότι αυτά που έχουν κλείσει είναι πολύ λίγα.
«Το 0,6% των σχολείων είναι κλειστά, χωρίς να υπολογίζω Θεσσαλονίκη και Σέρρες όπου εκεί ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως, τονίζοντας στη συνέχεια ότι στα σχολεία γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ειδικά σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά.
Η υπουργός επισήμανε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολα ωστόσο αναγκαία. «Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.
Το κλείσιμο των σχολείων στις γκρι περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ήταν ένα προληπτικό μέτρο που πρότεινε η επιτροπή, καθώς «διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία».
Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης είναι έτοιμο να εφαρμοστεί σε περίπτωση που οι ειδικοί εισηγηθούν κλείσιμο των σχολείων, ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε, αφού την καταδίκασε, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει τον ρόλο του πανεπιστημίου.
Δεδομένο το lockdown σε όλη την Ελλάδα
Από τη στιγμή που οι επιστήμονες εμφανίζονται σίγουροι πως τα δεδομένα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα αν δεν προχωρήσουμε σε άμεση αυστηροποίηση των μέτρων, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος για ένα νέο γενικό lockdown σε όλη την Ελλάδα.
Εξάλλου, ακόμα κι αν είχε αποφασιστεί να ανακοινωθεί καραντίνα μόνο στις κόκκινες περιοχές επί της ουσίας θα ήταν ένα – σχεδόν – πανελλαδικό lockdown. Η χώρα θα ήταν έτσι κι αλλιώς ένα βήμα από το ολικό «κλείδωμα», καθώς ήδη 18 περιοχές της χώρας είναι στο επίπεδο Β, της αυξημένης επιτήρησης, ενώ δυο (Θεσσαλονίκη, Σέρρες) έχουν περάσει στο «γκρι» επίπεδο του συναγερμού.
Το πανελλαδικό lockdown, λοιπόν, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας και η ισχύς των νέων μέτρων θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Παρασκευής (6.11).
Τα δραματικά νούμερα και οι εισηγήσεις των επιστημόνων
Η κατάσταση στην Ελλάδα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη. Το νέο αρνητικό ρεκόρ με τα 2.646 νέα κρούσματα, αλλά κυρίως ο αριθμός των συνανθρώπων μας που είναι διασωληνωμένοι (179), προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.
Ειδικότερα η κατάσταση του συστήματος υγείας και το γεγονός ότι μόλις το 31% των ΜΕΘ είναι ελεύθερες, οδηγούν τις εξελίξεις με βάση και τις επισημάνσεις των επιστημόνων.
Θυμίζουμε πως σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.013 κλίνεςΜΕΘ. Από αυτές, 698 είναι κατειλημμένες και 315 κενές (ποσοστό 31%). Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 665, οι 478 είναι κατειλημμένες και οι 187 κενές (ποσοστό 28%).