Κορονοϊός – Lockdown: Κλείνουν γυμνάσια και λύκεια – Ανοιχτά θα μείνουν τα δημοτικά | Τι μένει ανοιχτό από το Σάββατο – Πώς θα μετακινούμαστε

0
2972

Κορονοϊός: Ραγδαίες εξελίξεις μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες – Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ο πρωθυπουργός της χώρας το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να ανακοινώσει lockdown σε ολόκληρη τη χώρα. Στην ενημέρωση θα δώσει το «παρών» και ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ θα υπάρξουν και ερωτήσεις από τους εκπροσώπους του Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης (11/4) στον ANT1, ανέφερε την πρόθεση για την επιβολή lockdown σε όλη την Ελλάδα για έναν μήνα. Αναφορικά με την λειτουργία των σχολείων ο υπουργός Υγείας υποστήριξε πως το πλάνο προβλέπει να κλείσουν Γυμνάσια και Λύκεια και να παραμείνουν ανοικτά μόνο τα Δημοτικά.

Κεραμέως: Πρόθεσή μας τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας σε εκπομπή του Mega αναφέρθηκε στα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε σχολεία σημειώνοντας ότι αυτά που έχουν κλείσει είναι πολύ λίγα.

«Το 0,6% των σχολείων είναι κλειστά, χωρίς να υπολογίζω Θεσσαλονίκη και Σέρρες όπου εκεί ισχύουν ειδικά πρωτόκολλα», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως, τονίζοντας στη συνέχεια ότι στα σχολεία γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ειδικά σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά.

Η υπουργός επισήμανε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα, τα οποία μπορεί να είναι δύσκολα ωστόσο αναγκαία. «Η πρόθεσή μας είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά, ακούγοντας συστηματικά τις οδηγίες των ειδικών», ανέφερε η υπουργός Παιδείας.

Το κλείσιμο των σχολείων στις γκρι περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, ήταν ένα προληπτικό μέτρο που πρότεινε η επιτροπή, καθώς «διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι όσο μεγαλώνει η ηλικία των πληθυσμιακών ομάδων, τόσο περισσότερο αυτές συμμετέχουν στην πανδημία».

Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης είναι έτοιμο να εφαρμοστεί σε περίπτωση που οι ειδικοί εισηγηθούν κλείσιμο των σχολείων, ενώ αναφερόμενη στο περιστατικό με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε, αφού την καταδίκασε, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει τον ρόλο του πανεπιστημίου.

Δεδομένο το lockdown σε όλη την Ελλάδα

Από τη στιγμή που οι επιστήμονες εμφανίζονται σίγουροι πως τα δεδομένα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα αν δεν προχωρήσουμε σε άμεση αυστηροποίηση των μέτρων, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος για ένα νέο γενικό lockdown σε όλη την Ελλάδα.

Εξάλλου, ακόμα κι αν είχε αποφασιστεί να ανακοινωθεί καραντίνα μόνο στις κόκκινες περιοχές επί της ουσίας θα ήταν ένα – σχεδόν – πανελλαδικό lockdown. Η χώρα θα ήταν έτσι κι αλλιώς ένα βήμα από το ολικό «κλείδωμα», καθώς ήδη 18 περιοχές της χώρας είναι στο επίπεδο Β, της αυξημένης επιτήρησης, ενώ δυο (Θεσσαλονίκη, Σέρρες) έχουν περάσει στο «γκρι» επίπεδο του συναγερμού.

Το πανελλαδικό lockdown, λοιπόν, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό της χώρας και η ισχύς των νέων μέτρων θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Παρασκευής (6.11).

Τα δραματικά νούμερα και οι εισηγήσεις των επιστημόνων

Η κατάσταση στην Ελλάδα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη. Το νέο αρνητικό ρεκόρ με τα 2.646 νέα κρούσματα, αλλά κυρίως ο αριθμός των συνανθρώπων μας που είναι διασωληνωμένοι (179), προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Ειδικότερα η κατάσταση του συστήματος υγείας και το γεγονός ότι μόλις το 31% των ΜΕΘ είναι ελεύθερες, οδηγούν τις εξελίξεις με βάση και τις επισημάνσεις των επιστημόνων.

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.013 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 698 είναι κατειλημμένες και 315 κενές (ποσοστό 31%). Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 665, οι 478 είναι κατειλημμένες και οι 187 κενές (ποσοστό 28%).

Ο επιδημιλογικός χάρτης της Ελλάδαςcivilprotection.grΘεωρείται δεδομένο ότι η χρονική ισχύς των απαγορεύσεων θα είναι τριών εβδομάδων ενώ δεν αποκλείεται να διαρκέσει ακόμη και έναν μήνα (και στην συνέχεια να δοθεί εκ νέου παράταση όπως έγινε και με την καραντίνα του Μαρτίου). Έτσι από τις 6 το πρωί του Σαββάτου τίθεται σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως και τις 5 το ερχόμενο πρωί. Ακόμη αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων (super-market, mini-market και pet shop), τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής.

Δεν αποκλείεται επίσης στο γενικό lockdown να ισχύσουν οι προσαρμογές -σε σχέση με την καραντίνα του πρώτου κύματος-το αυστηρότερο μοντέλο που έχει υιοθετηθεί στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, όπου απαγορεύεται η παραλαβή πακέτων και drive through από τους χώρους εστίασης και επιτρέπεται μόνο το delivery.

Το χονδρεμπόριο, η βιομηχανία, τα ξενοδοχεία, καθώς και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα γυμνάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν, αλλά στα λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα μαθήματα θα γίνονται με υποχρεωτική τηλεκπαίδευση. Μέχρι και την τελευταία στιγμή θα ζυγίζονται τα οφέλη και οι επιπτώσεις της επιβολής ενός λουκέτου και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αναστέλλονται επίσης όλες οι αθλητικές δραστηριότητες με εξαίρεση την Super League στο ποδόσφαιρο και την Basketball League και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις των δύο αθλημάτων.

Για τις μετακινήσεις τους οι κάτοικοι θα πρέπει να αποστέλλουν δωρεάν SMS στο 13033. Για το διάστημα 05.00-21.00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:

Α) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]

Β) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]

Γ) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]

Δ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]

Ε) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]

ΣΤ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Επίσης από τις 9μμ έως τις 5 το πρωί, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS – Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6]. Ακόμη η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες, ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις, θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS, με την σχετική επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας. Η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη χωρίς να χρειάζεται SMS.

Είναι σαφές ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν περιθώρια για να μην απαγορευτούν οι μετακινήσεις από περιφερειακή σε περιφερειακή ενότητα, μέτρο που βρισκόταν εδώ και ημέρες πάνω στο τραπέζι. Επιπλέον στη δίνη του lockdown περνούν οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, οι οποίες μένει να κλειδώσει η αναστολή τους για προορισμούς προς το εξωτερικό ενώ μόνο για αυστηρά επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας στις θα επιτραπούν εκείνες για το εσωτερικό

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ