Κορονοϊός: Έτσι μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους – Πώς μειώνεται η διασπορά

0
137

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Εντυπωσιακά γραφήματα στα οποία αποτυπώνεται η διάδοση του κορονοϊού στους κλειστούς χώρους, όπως σπίτια, καταστήματα και σχολεία, και η μείωση του κινδύνου όταν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Με τη χρήση εντυπωσιακών γραφημάτων, βασισμένα σε μοντέλο που έχει αναπτύξει ο χημικός Χοσέ Λουίς Χιμένεθ στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο, η «El Pais» εξήγησε τους τρόπους μετάδοσης του κορονοϊού σε κλειστούς χώρους.

Παράλληλα, εξηγείται και το πως μειώνεται ο κίνδυνος διασποράς του ιού όταν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, με τη διαφορά να είναι εμφανής στους ανθρώπους που μολύνονται όταν δεν τηρείται κανένα μέτρο.

Στο αφιέρωμα της έγκυρης ισπανικής εφημερίδας, αναλύονται αρχικά οι τρόποι διάδοσης του κορονοϊού γενικά, στους οποίους έχει καταλήξει η επιστημονική κοινότητα. Ο πρώτος αφορά τα σταγονίδια που εκτοξεύονται από τη στοματική κοιλότητα όταν κάποιος μιλά ή βήχει, ο δεύτερος αφορά τις μολυσμένες επιφάνειες και ο τρίτος τα αερολύματα, την εισπνοή δηλαδή των σωματιδίων από έναν φορέα του κορονοϊού.

Στην ανάλυση της El Pais φιλοξενούνται παραδείγματα κλειστών χώρων όπως το σαλόνι ενός σπιτιού, ένα μπαρ και τα σχολεία. Σε όλα τα σενάρια παρουσιάζονται οι πιθανότητες να μεταδοθεί ο κορονοϊός όταν δεν τηρείται κανένα μέτρο ασφαλείας και ο χώρος δεν αερίζεται και το πόσο μειώνονται αυτές όταν υπάρχει τήρηση των μέτρων και κατάλληλος αερισμός του χώρου.

Σενάριο 1: Το σαλόνι του σπιτιού

Έξι άνθρωποι είναι σε ένα δωμάτιο, με έναν εξ αυτών να είναι θετικός στον κορονοϊό. Με τα δεδομένα της Ισπανίας, έχει υπολογιστεί πως το 31% των μολύνσεων έγινε με αυτό τον τρόπο μεταξύ συγγενών και φίλων.

Έπειτα από τέσσερις ώρες, αν κανένας δεν φορά μάσκα και δεν υπάρχει αερισμός του χώρου, θα νοσήσουν και οι πέντε υγιείς του δωματίου.

Ο κίνδυνος διάδοσης στο σαλόνι όταν δεν τηρούνται τα μέτραEl Pais

Αν στο ίδιο χρονικό διάστημα φορούν μάσκα οι πέντε υγιείς, οι τέσσερις ακόμα έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν.

Τί συμβαίνει, όταν φορούν μάσκες όσοι είναι στον χώροEl Pais

Αν φορούν όλοι μάσκα, υπάρχει αερισμός του χώρου και η κοινή παρουσία στον χώρο μειωθεί κατά το ήμισυ, τότε μόνο ένας στους πέντε υγιείς κινδυνεύει να νοσήσει από κορονοϊό.

Τι συμβαίνει όταν όλοι φορούν μάσκες και γίνεται αερισμός του χώρουEl Pais

Σενάριο 2: Στο μπαρ

Στην Ισπανία έχει υπολογιστεί πως ένα μπαρ μπορεί να ευθύνεται ως και για 27 μολύνσεις, με την έξαρση να ξεκινάει από τις 19:00.

Το σενάριο όπου σε ένα μπαρ κανείς δεν φορά μάσκα και δεν τηρούνται μέτραEl Pais

Στο συγκεκριμένο σενάριο υπολογίζεται πως η χωρητικότητα του καταστήματος είναι μειωμένη στο 50%, σε αυτό υπάρχουν 15 πελάτες, τρεις εργαζόμενοι και τα παράθυρα είναι κλειστά. Σε διάστημα έξι ωρών, χωρίς μέτρα ασφαλείας, θα έχουν μολυνθεί 14 από τους πελάτες.

Οι πιθανότητες μόλυνσης όσων είναι στον χώρο για τέσσερις ώρεςEl Pais

Αν γίνεται συνεχής χρήση της μάσκας, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί στα οκτώ. Αν μαζί με τη συνεχή χρήση της μάσκας γίνεται επαρκής αερισμός και μικρότερη παραμονή στον κλειστό χώρο, τότε ο αριθμός των πιθανών κρουσμάτων θα μειωθεί στο ένα άτομο!

Οι μειωμένες πιθανότητες διάδοσης του κορονοϊού όταν τηρούνται μέτρα και αερίζετα ο χώροςEl Pais

Σενάριο 3: Στο σχολείο

Στο υποθετικό σενάριο της «El Pais», εκλαμβάνεται ως «ασθενής μηδέν» ο εκπαιδευτικός. Σε αυτή την περίπτωση ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού είναι μεγαλύτερος καθώς ο εκπαιδευτικός υποχρεούται να μιλάει περισσότερο, και πολλές φορές δυνατότερα προκειμένου να ακουστεί μέσα στην αίθουσα.

Το σενάριο του σχολείου με «ασθενή μηδέν» τον εκπαιδευτικόEl Pais

Σε διάστημα δυο ωρών, σε μια αίθουσα 24 μαθητών με έναν εκπαιδευτικό θετικό στον ιό, χωρίς μάσκες, τότε υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν 12 από τους μαθητές.

Αν φορούν όλοι μάσκα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, μειώνεται ο πιθανός αριθμός μαθητών που κινδυνεύουν να μολυνθούν και γίνεται μόλις πέντε.

Αν τηρούνται τα μέτρα και όλοι φορούν μάσκες, μειώνεται ο κίνδυνοςEl Pais

Με αερισμό της αίθουσας και με μείωση της παραμονής κατά μια ώρα, τότε υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης για μόλις έναν από τους 24 μαθητές…

Ο κίνδυνος διάδοσης ελαχιστοποιείται, αν ο χώρος αερίζεται και μειώνεται το διάστημα παραμονής σε αυτόνEl Pais

Γίνεται, έτσι, εύκολα αντιληπτή η ανάγκη της τήρησης των μέτρων κατά της διάδοσης του κορονοϊού. Ειδικότερα για τη χρήση μάσκας, σε κλειστούς χώρους όπου μένει κανείς για πολλή χώρα, γίνεται σαφές ότι είναι επιβεβλημένη έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες διασποράς του ιού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ