ΚΙΝΑΛ: Ένταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και των μικρότερων νησιών που ανήκουν στις ίδιες Δ.Ο.Υ.

0
70

 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

 

Στο σχέδιο νόμου  «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας»

 

ΘΕΜΑ: Ένταξη στον μειωμένο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των μικρότερων νησιών που ανήκουν στις ίδιες Δ.Ο.Υ.

 

 

Εισηγητική έκθεση

 

 

Άρθρο μόνο

 Ένταξη στον μειωμένο συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και των μικρότερων νησιών που ανήκουν στις ίδιες Δ.Ο.Υ.

 

Με την παρούσα τροπολογία πραγματοποιείται το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της κατάκτησης υπέρ των κατοίκων όλων των νησιών του Αιγαίου για μειωμένο κατά 30% συντελεστή Φ.Π.Α., η οποία φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Παπανδρέου και η οποία έμεινε αλώβητη έως και το 2015 παρά την δημοσιονομική κρίση που έπληξε τη χώρα. Από τη σταδιακή κατάργηση του μειωμένου αυτού συντελεστή μεταξύ των ετών 2015-2018, έχουν εξαιρεθεί τα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως και Λέρος αλλά όχι τα μικρότερα νησιά (όπως Άγιος Ευστράτιος, Λήμνος, Ικαρία, Φούρνοι Κορσεών, Οινούσσες, Ψαρά, Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Λειψοί, Νίσυρος, Πάτμος κ.α.) που ανήκουν στις ίδιες Περιφερειακές Ενότητες και ταυτόχρονα στις ίδιες Δ.Ο.Υ. με τα υπαγόμενα.

Αποτέλεσμα να δημιουργεί συνθήκες άνισης και άδικης αντιμετώπισης σε βάρος των μικρότερων από αυτά. Ήδη με έγγραφά τους διαμαρτύρονται οι τοπικές κοινωνίες και αιτούνται  την ενιαία εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. και στα μικρότερα νησιά.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επανέρχεται από την 1η Ιανουαρίου 2020 ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής Φόρος Προστιθέμενης Αξίας για όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των νησιών που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Κω, χωρίς τις προϋποθέσεις της έκδοσης Υπουργικής Απόφασης ανά εξάμηνο, όπως προβλεπόταν αρχικά από το άρθρο 21 του Κώδικα Φορολογίας Προστιθέμενης Αξίας.

 

Τροπολογία – Προσθήκη

Άρθρο μόνο

Πρώτο στάδιο επαναφοράς του μειωμένου συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα νησιά του Αιγαίου

 

  1. Η παρ.4 του άρθρο 21 του ν.2859/2000 (Κύρωση Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας) αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Για όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και όλα τα νησιά που ανήκουν στην Δ.Ο.Υ. Κω, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα τοις εκατό (30%),εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,

δ) εισάγονται στα νησιά αυτά. Η μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.»

  1. Η παρ.4α του άρθρο 21 του ν.2859/2000 καταργείται.
  2. Η ισχύς του παρόντος άρθρου αρχίζει την 1.1.2021.

 

 

Oι Προτείνοντες Βουλευτές

 

 

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΟΥΡΧΑΝ ΜΠΑΡΑΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.