Θεσσαλονίκη: Σε λαμπρό και έντονα θρησκευτικό κλίμα η εορτή του Αγίου Δημητρίου – Ουρές κόσμου για προσκύνημα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

0
629

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός για τον Πολιούχο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Η Εκκλησία της Θεσσαλονίκης πανηγυρίζει όλως ιδιαιτέρως και καυχάται για τον Πολιούχο της Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο, με την «μυροθήκη» του να στέκει αρωγός στην ένδοξη και πολύπαθη πόλη.

Μέσα στο λαμπρό και έντονα θρησκευτικό κλίμα της εορτής, μιας εορτής που πρωτοστατεί το πνευματικό σύμπαν της Ορθοδοξίας, τελέστηκε ο πολυαρχιερατικός Εσπερινός του Χριστομίμητου Μεγαλομάρτυρος μέσα σε αυστηρά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία του Κορωνοϊού.

Μπορεί ο φόβος και η αβεβαιότητα να φαίνονται πρόσκαιρα πως κυριαρχούν αλλά οι ευλαβείς πιστοί, Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα, προσήλθαν και προσέρχονται συνεχώς στον εμβληματικό Ναό του Μεγαλομάρτυρος Αγίου στη Θεσσαλονίκη για να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα και μυροβλύζοντα τίμια Λείψανα Του, την Ιερή του Εικόνα και κοντά στον Άγιο να καταθέσουν την ευγνωμοσύνη και τις ικεσίες του στην Ιερή Εικόνα της Παναγίας Παραμυθίας που στέκει συνεορτάζουσα στον τιμώμενο Άγιο!

Ο μεσίτης της Θεσσαλονίκης, ο Άγιος που έζησε, κατοίκησε, περπάτησε και πότισε με το αίμα του την αγαπημένη του πόλη, είναι αιωνίως παρών, δημιουργώντας έναν ξεχωριστό δεσμό πίστεως με το ευσεβές πλήρωμα της Θεσσαλονίκης.

Στην όμορφη πόλη του αγίου Δημητρίου, πανηγυρίζεται η μνήμη του με την πιο επιβλητική μεγαλοπρέπεια, γιατί είναι η πατρίδα όπου γεννήθηκε κι όπου μαρτύρησε, κι όπου άπειρα θαύματα έκανε και την έσωσε τόσες φορές από φανερούς κινδύνους. Από αυτούς καλείται και τώρα ο Άγιος επέμβει σωτήρια και να θεραπεύσει τις πληγές και τις ασθένειες του καθενός, αποτελώντας την ασπίδα προστασίας για την συμπρωτεύουσα.

Ο βίος και κυρίως το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου, αποτελεί για κάθε Χριστιανό, στοιχείο που πρέπει να εισχωρήσει στα βιώματα του, αποτελώντας παράδειγμα υπομονής και γενναιότητας στις μεγάλες λύπες μας, στις στενοχώριες, στις αρρώστιες, στις περιστάσεις όπου μας πνίγει ο σύγχρονος ειδωλολάτρης της εξουσίας και του χρήματος, καθώς όσο και αν φαίνεται πως ο Θεός ανέχεται καμιά φορά το άδικο και το στραβό, είναι δίκαιος, και κυρίως έχει την μέριμνά Του για τον κόσμο.

Του Πολυαρχιερατικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου καθώς και του οικείου Ποιμενάρχου, Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου.

Το θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ο οποίος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και εκ μέρους των Ιεραρχών προς τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο για την ευγενή πρόσκλησή του να λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου και ανέπτυξε στο λόγο του τη φράση του Αποστόλου Παύλου προς Α’ Κορινθίους Επιστολή «Θεμέλιον γάρ ἄλλον οὐδείς δύναται θεῖναι παρά τόν κείμενον, ὅς ἐστιν Ἰησοῦς Χριστός».

«Θεμέλιο της πίστης μας και, κατά συνέπεια, της ζωής μας ολόκληρης, έχουμε θέσει οι πιστοί τον Χριστό· έτσι λέμε και αυτό ομολογούμε. Έχουμε, όμως, πραγματικά θέσει θεμέλιο της πίστης μας, της σκέψης μας και της ζωής μας τον Χριστό;» αναρωτήθηκε και διαβεβαίωσε ότι μόνο με τον Χριστό μπορούμε να έχουμε προοπτική στη ζωή μας.

«Όταν θεμέλιο της ζωής μας βάζουμε άλλον και όχι τον ίδιο τον Χριστό, τότε έχουμε αποτύχει. Αυτό διακήρυξε και διακηρύττει η Αγία μας Εκκλησία. Τον Χριστό έβαλε θεμέλιο της ζωής του ο Άγιος Δημήτριος και μαρτύρησε για την πίστη του για να δοξαστεί και να χαριτωθεί από τον Αρχηγό της ζωής ώστε να θαυματουργεί με το άγιο μύρο του και να στέκει άγρυπνος φρουρός και προστάτης της Θεσσαλονίκης και όλων των Ορθοδόξων Χριστιανών» είπε ανάμεσα στα άλλα ο Σεβασμιώτατος.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος εξέφρασε τις ευχαριστίες του πρωτίστως στον Σεβ. Ιερισσού για την χοροστασία και την εμπνευσμένη ομιλία του προς το παριστάμενο πλήρωμα καθώς και τους Σεβ. Μητροπολίτες Λαγκαδά, Τρίκκης και Φιλίππων για τη λαμπρή συμμετοχή τους.

Επίσης ευχαρίστησε τον φιλάγιο λαό, ο οποίος παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν τήρησε τα προβλεπόμενα μέτρα και προσήλθε με ευλάβεια για να τιμήσει τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο και αναμένοντας υπομονετικά να προσκυνήσει την ιερή του Λάρνακα και να λάβει τη χάρη του.

Συνεχάρη, επίσης, θερμά τους Πατέρες του Ναού και τους συνεργάτες των για την άρτια διοργάνωση των εορταστικών λατρευτικών εκδηλώσεων με επικεφαλής τον Προϊστάμενο του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού Αρχιμ. Δαμασκηνό Πέτικα.

Τα Ιερά Αναλόγια διακόνησαν χορός Ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Πρωτοψάλτη του Ναού μουσικολογιώτατο κ. Δημήτριο Χριστοδούλου και τον λαμπαδάριο κ. Χαράλαμπο Τζινεβράκη.

Να σημειωθεί ότι Τελετάρχης του μεγάλου Εσπερινού ήταν ο Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Πηγή: romfea.gr/

Θεσσαλονίκη: Απίστευτες εικόνες έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου - Ουρές κόσμου για προσκύνημα

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ