Πέραμα: Άγριο ξύλο στο δημοτικό συμβούλιο για τα προσφυγόπουλα (video)

5
773

Σε κλίμα έντασης διεξάγεται το δημοτικό συμβούλιο του Περάματος, μετά τα χθεσινά (17/1) επεισόδια με την εισβολή μελών της Χρυσής Αυγής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου.

Γονείς και κάτοικοι, που αντιδρούν στη φοίτηση προσφυγόπουλων από τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Σχιστού στο σχολείο, έχοντας κατακλύσει την αίθουσα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ήλθαν σε έντονη αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση.

Η δεύτερη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Περάματος ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρησης και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με ελάχιστες απουσίες.

Το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου συγκλήθηκε με αφορμή το περιστατικό στο 1ο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής σύσκεψης για τα 25 παιδιά προσφυγών που πρόκειται να φοιτήσουν σε αυτό συγκεκριμένες ώρες.

Έλαβε, δε, υπόψιν τη διασπορά αναληθών ειδήσεων οι οποίες προκάλεσαν ανησυχία στους γονείς των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο, για το κατά πόσο τα προσφυγόπουλα είναι εμβολιασμένα.

Ο δήμαρχος Περάματος Γιαννης Λαγουδάκης τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί το πρόγραμμα για τη μόρφωση αυτών των παιδιών μακριά από ρατσισμό και ξενοφοβίες.

«Κάποιοι προσπάθησαν να παραπληροφορήσουν και γι αυτό προκαλέσαμε αυτήν την ενημέρωση», τόνισε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως είχαν ενημερωθεί σε πρώτη φάση η διεύθυνση και ο σύλλογος γονέων αμέσως μετά τη δημοτική αρχή. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τις αντιδράσεις του συλλόγου, μάλλον δεν ενημερώθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι προσφυγόπουλα αναμένεται να φοιτήσουν σε τρία σχολεία του Πειραιά (25 στο κάθε ένα) και συγκεκριμένα σε Κερατσίνι, Πέραμα και Νίκαια.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι το υπουργείο επέλεξε σε ποιο σχολείο θα φοιτήσουν τα παιδιά, πυροδοτώντας αντιδράσεις, με αρκετούς γονείς να πιάνονται στα χέρια.

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από Πέραμα: Διώχνουν τον Λαγό της Χρυσής Αυγής από το σχολείο

Την ίδια ώρα, την «εισβολή» μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Γιάννη Λαγό, αλλά και τις στιγμές έντασης καταγράφει νέο βίντεο ντοκουμέντο από το δημοτικό σχολείο στο Πέραμα.

Στο βίντεο, που «ανέβασε» στην επίσημη ιστοσελίδα του το υπουργείο Παιδείας, κάμερα μέσα στο χώρο του σχολείου, «αποτυπώνει» τα επεισόδια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ικονίου.

Το βίντεο δείχνει τη στιγμή που γονείς μαθητών είναι μπροστά στην πόρτα της αίθουσας και φωνάζουν στον Γιάννη Λαγό και σε άλλους χρυσαυγίτες που ήταν μαζί του να βγουν έξω.

Χρυσαυγίτες, γονείς και εκπαιδευτικοί φωνάζουν και λογομαχούν έντονα, ενώ κάποιες φορές τα πνεύματα οξύνονται ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια, με μάρτυρες ακόμα και μικρά παιδιά.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση του υπουργείου για φοίτηση στο σχολείο των προσφυγόπουλων φιλοξενούνται στο Σχιστό, ενώ τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης διέταξε ο Γενικός Διευθυντής Αττικής αναφορικά με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη στάση που κράτησαν οι αστυνομικοί.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος, αναφέροντας:

«Απομονώνουμε κάθε τέτοια φωνή που θα ακουστεί. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο. Αντίπαλός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους, αντίπαλός μας είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που δημιουργούν πολέμους με θύματα τους λαούς».

Σήμερα πάντως έξω από το σχολείο, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας από γονείς που αντιδρούν στη φοίτηση προσφυγόπουλων εκεί, με αποτέλεσμα τα μέτρα της Αστυνομίας να είναι αυξημένα.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Καλούμε τους γονείς, τους Συλλόγους Γονέων, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να υποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ν. Ικονίου. Τους καλούμε να απομονώσουν και να αποδοκιμάσουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που στοχοποιούν τα παιδιά και τις κυνηγημένες οικογένειές τους.

Με θλίψη παρακολουθούμε ανήλικα προσφυγόπουλα να στοχοποιούνται ως φταίχτες των προβλημάτων μας, ξεχνώντας ότι είναι κατατρεγμένα ανήλικα παιδιά, που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους χάνοντας οικογένεια, σπίτι – πατρίδα, λόγω των πολέμων που διεξάγονται. Μια ολόκληρη γενιά παιδιών που δεν θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει φυσιολογικά, να μορφωθεί, να μεγαλώσει όπως πρέπει. Δεν χάνουμε ποτέ από τη μνήμη μας τα μάτια των παιδιών που γλυτώνουν από τον πόλεμο, δεν ξεχνάμε τον Αϊλάν και όλα τα άλλα παιδιά που «χάθηκαν» στις θάλασσες.

Ξέρουμε καλά ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν ήρθαν στην Ελλάδα για τουρισμό και αναψυχή. Φεύγουν από τις χώρες τους, ψάχνοντας να βρουν ένα καλύτερο αύριο, να ξεφύγουν από τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Όσοι καταφέρουν να σωθούν από τις βόμβες, από τις κακουχίες, από τους δουλεμπόρους, από τα φουρτουνιασμένα νερά του Αιγαίου, περνάνε στη χώρα μας, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς, αλλά κυρίως για τα παιδιά τους. Στην Ευρώπη βλέπουν την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και εκεί προσπαθούν να φτάσουν.

Δεν ξεχνάμε ότι οι γειτονιές του Πειραιά είναι προσφυγομάνες, ότι ο Πειραιάς και οι γύρω δήμοι γιγαντώθηκαν όταν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Μικρασία και τον Πόντο ήρθαν εδώ κυνηγημένοι, εξαιτίας του πολέμου, η ονομασία της περιοχής -Νέο Ικόνιο- το επιβεβαιώνει.

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων, που εκπροσωπεί εκατοντάδες γονείς του οργανωμένου γονεϊκού κινήματος, πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα ώστε να εκφραστεί και να δυναμώσει η αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες. Η ανταπόκριση των γονιών ήταν πραγματικά συγκινητική με τη συγκέντρωση τροφίμων, ρούχων και παιχνιδιών. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων, ταυτόχρονα με την έμπρακτη αλληλεγγύη, διεκδικεί άμεσα μέτρα που αφορούν το ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων που βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα μας.

Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία τόσο στους χώρους φιλοξενίας όσο και στα σχολεία που θα υποδεχτούν προσφυγόπουλα. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές υγείας, ώστε να πληρούνται όλα τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις κ.λπ. Επίσης, να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, η ασφαλής μεταφορά των μαθητών και η σίτισή τους.

Καλούμε τους γονείς να μην αποπροσανατολιστούν από ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που βάζουν στο στόχαστρο μικρά παιδιά και κυνηγημένους ανθρώπους, αθωώνοντας τον ένοχο για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και για τη ζωή μας σήμερα. Στα σχολεία μας και στα σπίτια μας δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό και ξενοφοβία. Απομονώνουμε κάθε τέτοια φωνή που θα ακουστεί. Θέλουμε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με τις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της αγάπης προς τον άνθρωπο.

Αντίπαλός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους, αντίπαλός μας είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που δημιουργούν πολέμους με θύματα τους λαούς».
Δήμος Περάματος: Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων θα υλοποιηθεί

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Δήμος Περάματος στην οποία αναφέρεται:

«O Δήμος Περάματος με ομόφωνο ψήφισμά του έχει πάρει θέση και έχει καταδικάσει προηγουμένως εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα καταδικάζει και καταγγέλλει τους τραμπουκισμούς της Χ.Α με πρωταγωνιστή τον υπόδικο βουλευτή Γιάννη Λαγό στο Δημοτικό σχολείο Ικονίου Περάματος κατά την διάρκεια ενημερωτικής σύσκεψης εκπαιδευτικών και γονέων με την συμμετοχή του Δημάρχου Γιάννη Λαγουδάκη με θέμα την υποδοχή 25 προσφυγόπουλων τον Φεβρουάριο, για την υλοποίηση απογευματινού εκπαιδευτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας και προκειμένου να διασφαλισθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας.

Οι προπηλακισμοί, οι εκφοβισμοί και τραμπουκισμοί έχουν ξεπεράσει κάθε μέτρο ρατσισμού και ξενοφοβίας, προσβάλλοντας κάθε έννοια πολιτισμού και δεν θα γίνει ανεκτή στην πόλη μας.

Η Χρυσή Αυγή με ψευδείς φήμες που διέσπειρε στους γονείς περί μεταδοτικών ασθενειών αυτών των παιδιών, δημιούργησε ανησυχία σε μερίδα γονέων των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά των προσφύγων έχουν πολλαπλά εμβολιαστεί, τόσο στην Πρώτη Υποδοχή, όσο και στο Κέντρο Φιλοξενίας έχοντας ιατρική παρακολούθηση σε μόνιμη βάση.

Ο Δήμος Περάματος συνυπογράφει το κάλεσμα της ‘Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περάματος που σε σχετική ανακοίνωσή του καλεί τους Συλλόγους Γονέων και τους Εκπαιδευτικών να υποδεχτούν και να αγκαλιάσουν τα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στο Δημοτικό Σχολείο Περάματος στο Ν. Ικόνιο. Θέση που ήδη έχουν υιοθετήσει δημοσίως όλοι οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας στο Πέραμα , καθώς και οι εργαζόμενοι στα σχολεία.

Ο Δήμος Περάματος θα συζητήσει στο Δημοτικό του Συμβούλιο με βάση της αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης το θέμα αυτό.

Θα συντονίσει τις ενέργειες του με τους φορείς της σχολικής κοινότητας για να υπερασπισθεί το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις στην εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφυγόπουλων θα υλοποιηθεί και στο Πέραμα και ο Δήμος θα συμβάλει σε αυτό».

ΠΗΓΗnewsbomb.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ : ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΚΕΔΕΣ !1

  Μετά την χθεσινή και καθόλα νόμιμη παρουσία της Χρυσής Αυγής στο σχολείο του Νέου Ικονίου Περάματος (μετά από πρόσκληση), οι γονείς του σχολείου που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους κατέκλυσαν την αίθουσα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για να εκφράσουν τους προβληματισμούς και την απόφαση που πήραν.

  Οι γονείς του σχολείου κατά τις τοποθετήσεις τους επέμειναν στην απόφαση τους, για την μην φοίτηση των παιδιών των λαθρομεταναστών, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα με 86 υπέρ και 0 κατά και την εξέφρασαν δημόσια μπροστά στον δήμαρχο Περάματος.
  Παράλληλα, στήριξαν δημόσια την χθεσινή παρουσία της Χρυσής Αυγής στο συγκεκριμένο σχολείο και τόνισαν πως ήταν η μόνη πολιτική δύναμη ενδιαφέρθηκε για το ζήτημα τους.
  Μπροστά στο άκουσμα των δηλώσεων των γονέων Αριστεριστές, ΚΚέδες και μέλη του ΠΑΜΕ με την ανοχή του δημάρχου Περάματος κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση.

 2. ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ : ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΚΕΔΕΣ !2

  Οι Έλληνες γονείς τους απώθησαν ενώ η Αστυνομία δεν έκανε το παραμικρό για να αποτρέψει την επίθεση των κομματόσκυλων, που σημειωτέον δεν έχουν καμία σχέση με το σχολείο όπου θα φοιτήσουν τα παιδιά των λαθρομεταναστών.
  Στην συνέχεια καταφέρθηκαν εναντίον του δημάρχου Περάματος Λαγουδάκη που χωρίς απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και χωρίς καμία ενημέρωση προς τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων αποφάσισε να φοιτήσουν στο σχολείων των παιδιών τους, οι αλλοδαποί μαθητές.
  Ο Αγώνας των Ελλήνων γονέων για το μέλλον των παιδιών τους συνεχίζεται και όπως δήλωσαν θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις από αύριο το πρωί.https://www.youtube.com/watch?v=WwuR1J52wf0 ΒΙΝΤΕΟ

 3. Οι γονείς του σχολείου κατά τις τοποθετήσεις τους επέμειναν στην απόφαση τους, για την μην φοίτηση των παιδιών των λαθρομεταναστών, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα με 86 υπέρ και 0 κατά και την εξέφρασαν δημόσια μπροστά στον δήμαρχο Περάματος.

 4. Οι γονείς του σχολείου κατά τις τοποθετήσεις τους επέμειναν στην απόφαση τους, για την μην φοίτηση των παιδιών των λαθρομεταναστών, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα με 86 υπέρ και 0 κατά και την εξέφρασαν δημόσια μπροστά στον δήμαρχο Περάματος.

 5. ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΣΑΣ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.