Ιστορίες βίας και θανάτου με αφορμή… μια μάσκα

0
733

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας εμποδίζει ενίοτε όχι μόνο την εξάπλωση του ιού αλλά και της λογικής με τους αρνητές της να πέφτουν θύματα βίας τόσο από την πλευρά της αστυνομίας όσο κι από εκείνη απλών μεν, εξαγριωμένων δε πολιτών…

Η σύλληψη ενός σαραντάχρονου άνδρα στην Κέρκυρα προ ημερών, επειδή δεν φορούσε μάσκα αποτέλεσε ένα από τα πρώτα θέματα της ειδησεογραφίας. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα χρόνια της COVID-19 εμποδίζει ενίοτε όχι μόνο την εξάπλωση του ιού αλλά και της λογικής με τους αρνητές της να πέφτουν, σε παγκόσμιο επίπεδο, θύματα βίας τόσο από την πλευρά της αστυνομίας όσο κι από εκείνη απλών μεν, εξαγριωμένων δε πολιτών…

«Φάτε με τις μάσκες»

Σε ένα εστιατόριο στην Καλιφόρνια, δύο άνδρες είχαν καθίσει για φαγητό όταν ήρθαν αντιμέτωπο με έναν άνδρα και μια γυναίκα που τους φώναζαν επειδή δεν φορούσαν μάσκες «Φάτε με τις μάσκες!» Όταν το ζευγάρι αρνήθηκε να υπακούσει στην παράλογη αυτή προσταγή, η γυναίκα εξοργίστηκε και έριξε καυτό καφέ στο πρόσωπο ενός από τους άνδρες. Τελικά, κλήθηκε η αστυνομία και η κατάσταση αποκλιμακώθηκε με μία απλή «συγγνώμη».

Woman Confronts Man For Not Wearing Mask, Throws Coffee In His Face

Προστασία ή ρατσισμός;

Όταν ο  Τσαρλς Ρεντέλ Μούντι πήγε σε μια τοπική υπαίθρια αγορά για να κάνει ψώνια, ξέχασε να φορέσει τη μάσκα του παρότι η χρήση της ήταν υποχρεωτική. Κάποιοι, κάλεσαν άμεσα την αστυνομία που προχώρησε στη σύλληψη του Μούντι με βίαια μέσα. Μια βιντεοσκόπηση έδειξε ότι ο αστυνομικός που τον συνέλαβε επιτέθηκε στον Μούντι, ο οποίος ήταν άοπλος και δεν είχε απειλήσει κανέναν. Αυτό πυροδότησε μια συζήτηση σχετικά με  την υποχρεωτική χρήση μάσκας καθώς επίσης και με τις φυλετικές διακρίσεις.  Ο Mούντι είναι Αφροαμερικάνος, ενώ ο αστυνομικός και οι πολίτες που του επιτέθηκαν ήταν όλοι λευκοί. Παρά τα -φερόμενα- αποδεικτικά στοιχεία  για βιαιότητα της αστυνομίας και αρκετές παρατυπίες όσον αφορά στην εν λόγω σύλληψη, οι αρχές της Βόρειας Καρολίνας δήλωσαν ότι η  διαδικασία της σύλληψης  δεν παραβίασε τους κανόνες της αστυνομίας κάτι που προκάλεσε διαμαρτυρίες έξω από την υπαίθρια αγορά.

Cooks Flea Market arrest: Sheriff says deputy asked man to leave five times

Οδηγός λεωφορείου απείλησε επιβάτη με μεταλλική ράβδο

Καθώς έβγαινε από το λεωφορείο στο Florida Keys, στις αρχές του 2020, ένας άνδρας έβγαλε  τη μάσκα του για να απαντήσει στο τηλέφωνο. Όταν το είδε ο οδηγός του λεωφορείου, εξοργίσθηκε, εγκατέλειψε τη θέση του, άρπαξε μια μεταλλική ράβδο και προσπάθησε να επιτεθεί στον άντρα απειλώντας τον. Ευτυχώς  ο άντρας ξέφυγε χωρίς τραυματισμό και κάλεσε την αστυνομία για να αναφέρει το περιστατικό. Λίγο αργότερα, ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη και κατηγορήθηκε για επίθεση.

Bus driver accused of attacking rider with metal rod for not wearing face mask

Στραγγαλίζοντας κάθε λογική

Στη Βικτώρια της Αυστραλίας, οι πρόσφατοι περιορισμοί της COVID-19 ανταγωνίζονται τους περιορισμούς μιας στρατιωτικής δικτατορίας. Οι άνθρωποι επιτρέπεται  να βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους μόνον για μια ώρα την ημέρα, δεν μπορούν να ταξιδέψουν πάνω από 5 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους ενώ υπόκεινται σε πολλούς ακόμη περιορισμούς. Εάν δεν υπάρχει έγκυρος και διαπιστωμένος  ιατρικός λόγος για το αντίθετο, κάθε πολίτης οφείλει να φορά μάσκα κάθε στιγμή που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο. Σε ένα viral πλέον βίντεο, η αστυνομία της Μελβούρνης φαίνεται  να επιτίθεται σε μια νεαρή γυναίκα στο δρόμο, να την ρίχνει στο έδαφος, να την πνίγει μέχρι σχεδόν αναισθησίας  και να την κλωτσάει στο στήθος. Κατά το διάστημα αυτό, το άτομο που έκανε την βιντεοσκόπηση έλεγε στους αστυνομικούς να αφήσουν τη γυναίκα. Κρίνοντας από το βίντεο, όλα έγιναν επειδή η γυναίκα δεν φορούσε μάσκα. Καθώς είχε εξαίρεση για ιατρικούς λόγους, κάτι που  η ίδια είπε στην αστυνομία όταν την πλησίασαν, οι αστυνομικοί δεν είχαν καμία νομική βάση για να την εξαναγκάσουν να φορέσει. Για να βιαιοπραγήσουν φυσικά, ούτε λόγος.  Η αστυνομία της Μελβούρνης διεξάγει τώρα εσωτερική έρευνα για τη χρήση βίας από τους αξιωματικούς της.

Victoria police officer filmed allegedly choking and pinning woman to the ground

Ξύλο σε εστιατόριο

Ένας νόμος για υποχρεωτική χρήση μάσκας  τέθηκε σε ισχύ στην επαρχία του Κεμπέκ στις 18 Ιουλίου του 2020. Εκείνη την ημέρα, ένας άντρας μπήκε σε ένα εστιατόριο χωρίς μάσκα και   οι υπεύθυνοι του καταστήματος κάλεσαν την αστυνομία. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί, είπαν στον άντρα να φύγει από το εστιατόριο. Πιστεύεται ότι προσπάθησε να τους ενημερώσει ότι είχε θέμα υγείας αν κι αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Η συνάντηση τελείωσε με τον άνδρα -ο οποίος δεν είχε εμπλακεί σε βίαιες επιθέσεις, απειλές ή προφανή πρόκληση βίας-  να ψεκάζεται  με σπρέι πιπεριού  από την αστυνομία και να πέφτει  στο έδαφος. Η φίλη του, που  βρισκόταν ακριβώς πίσω του και βιντεοσκόπησε το περιστατικό, φώναζε στα γαλλικά, «Για μια μάσκα, για μια μάσκα όλα αυτά». Όλο  αυτό το διάστημα,  οι αστυνομικοί χτυπούσαν τον φίλο της. Αργότερα  ο άντρας εκδιώχθηκε από  το εστιατόριο και κατηγορήθηκε για αντίσταση κατά της Αρχής.

Montreal man arrested for disobeying mandatory mask rule in Tim Hortons

Τους ψέκασε με σπρέι πιπεριού ενώ έκαναν πικ νικ

Είκοσι επτά Ιουλίου 2020, σε ένα πάρκο σκυλιών στο Σαν Ντιέγκο. Μια γυναίκα πλησίασε ένα ζευγάρι που δεν φορούσε μάσκες, και άρχισε να τους φωνάζει  γι’ αυτό. Το ζευγάρι δεν ανταποκρίθηκε στην επιθετικότητα,  κάτι που  τρέλανε τη θυμωμένη γυναίκα. Λίγο αργότερα, επέστρεψε με σπρέι πιπεριού και  ψέκασε με αυτό το ζευγάρι και το σκυλί τους. Παρόλο που η Καλιφόρνια έχει αναγκαστικό νόμο για υποχρεωτική χρήση μάσκας,  αυτό δεν ισχύει για άτομα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.  Το ζευγάρι έπρεπε να νοσηλεύτηκε ενώ τρελή αναζητείται μέχρι σήμερα από την αστυνομία.

Woman pepper sprays couple for not wearing masks

Δια βίου… ανεπιθύμητοι

Ο Ερο  Γιάντζεν πάσχει από καρκίνο του προστάτη. Οι γιατροί του τον έχουν συμβουλεύσει να μην φοράει μάσκα, να παίρνει άφθονο καθαρό αέρα, να ασκείται καθημερινά και να κάνει διαλείμματα όποτε τα χρειάζεται. Ενώ βρισκόταν έξω με τη σύζυγό του σε ένα τοπικό εμπορικό κέντρο, έπρεπε να καθίσει. Έτσι  κάθισε στα σκαλιά του εν λόγω εμπορικού. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου οι φρουροί του είπαν πως δεν μπορούσε να καθίσει εκεί και πως έπρεπε να φύγει άμεσα από το εμπορικό κέντρο. Το ζευγάρι προσπάθησε να εξηγήσει ότι ο Έρο πάσχει από καρκίνο και πως έπρεπε να ξεκουραστεί. Παρόλα αυτά η ασφάλεια όχι μόνο έδιωξε τους Γιάντζεν από το εμπορικό κέντρο αλλά τους είπε και πως είναι… δια  βίου ανεπιθύμητοι. Το ζευγάρι συμμορφώθηκε και έφυγε από το εμπορικό κέντρο. Τα βάσανά τους δεν είχαν ωστόσο τελειώσει. Καθώς οι Γιάντζεν πλησίαζαν στο αυτοκίνητό τους, άνδρες της ασφάλειας τους είχαν στήσει ενέδρα. Οι «νταήδες» έσπασαν το αυτοκίνητο ενώ η Κάρολ Γιάντζεν ξυλοκοπήθηκε άγρια. Η αστυνομία έφτασε σύντομα και συνέλαβε την Κάρολ.  Οι φρουροί ισχυρίστηκαν ότι  τους έφτυσε και την κατηγόρησαν για επίθεση. Λέγεται ότι αυτό δεν υποστηρίζεται από πλάνα κάμερας, τα οποία ως δια μαγείας διαγράφηκαν από το αρχείο του εμπορικού κέντρου…

Erol_and_Carol_Janzen

Άοπλος άντρας πυροβολήθηκε από την αστυνομία ενώ έβγαινε από το σπίτι του

Στη μικρή κοινότητα του Haliburton, στο Οντάριο του Καναδά, ένας 73χρονος άνδρας πυροβολήθηκε από την επαρχιακή αστυνομία του Οντάριο επειδή δεν φορούσε μάσκα! Στις 15 Ιουλίου 2020, ο άντρας πήγε σε ένα τοπικό μανάβικο να ψωνίσει χωρίς να φορά μάσκα. Ακολούθησε διαμάχη με υπαλλήλους του καταστήματος, με αποτέλεσμα ο άντρας να αποχωρήσει. Το κατάστημα κάλεσε αμέσως την αστυνομία. Ωστόσο, οι αξιωματικοί έφτασαν αφού ο άντρας είχε φύγει. Η αστυνομία βρήκε  ωστόσο τον τόπο κατοικίας του  κι όταν έφτασε στο σπίτι του, αστυνομικοί τράβηξαν τα όπλα τους ζητώντας του να βγει έξω. Όταν εκείνος βγήκε, τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Ο ίδιος δεν έφερε επάνω του όπλο, και δεν φάνηκε να αποτελεί απειλή για την αστυνομία. Η έρευνα της Ειδικής Μονάδας Ερευνών για τη δολοφονία συνεχίζεται…

Αοπλος_αντρας_πυροβοληθηκε_απο_την_αστυνομια_ενω_εβγαινε_απο_το_σπιτι_του

Ένας άνδρας χτυπήθηκε  μέχρι θανάτου από την αστυνομία

Ο  Τζιοβάνι Λόπεζ ήταν οικοδόμος από τη Γκουανταλαχάρα του Μεξικού.  Στις 4 Μαΐου 2020, ο Λόπεζ συνελήφθη βίαια υπό την απειλή όπλου από την αστυνομία επειδή δεν φορούσε μάσκα  σε εξωτερικό χώρο.  Αν και η αστυνομία υποστηρίζει ότι αντιστάθηκε στη σύλληψη, τα πλάνα  του βίντεο από τη σκηνή καθώς και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων φέρονται να αντικρούουν αυτούς τους ισχυρισμούς. Όταν η οικογένειά του πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να τον βγάλει από τη φυλακή, ενημερώθηκε ότι είχε μεταφερθεί στο δημόσιο νοσοκομείο για να ενημερωθεί στη συνέχεια πως ο Λόπεζ είχε ήδη πεθάνει από δυνατό χτύπημα στο κεφάλι με αμβλύ αντικείμενο. Ο θάνατός του προκάλεσε μεγάλες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στο Μεξικό.

GIOVANI_LOPEZ
ΑΠΟ_ΤΙΣ_ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ_ΓΙΑ_ΤΟ_ΘΑΝΑΤΟ_ΤΟΥ_GOVANI_LOPEZ
Από τις διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζιοβάνι Λόπεζ.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.