Τι δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για το επόμενο διάστημα και την εξέλιξη της πανδημίας – Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες θέτει σε κατάσταση συναγερμού τις ελληνικές αρχές για τους μήνες που ακολουθούν – 399 κρούσματα, εκ των οποίων τα 213 στην Αθήνα την Τρίτη
Άκρως ανησυχητικά μηνύματα από την πορεία της πανδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν οι ελληνικές αρχές, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και στην Ελλάδα, η οποία, όπως αποδεικνύεται, συνδέεται με τη μεταδοτικότητα, κατά συνέπεια και με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση των εξελίξεων της πανδημίας στην Ελλάδα, ανέλυσε τα στοιχεία από τις ευρωπαϊκές χώρες και την εξάπλωση της Covid-19, καταλήγοντας στην Ελλάδα και στο τι περιμένει ο ίδιος και το επιστημονικό επιτελείο που συμβουλεύει την κυβέρνηση, για τους επόμενους μήνες, κατά τους οποίους θα πέσει αισθητά η θερμοκρασία.
Χαρακτηριστικά δήλωσε:
«Αναλύοντας τα αντίστοιχα στοιχεία των τελευταίων δύο μηνών, η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έκτοτε βρίσκεται σε μία ενδιάμεσα σχετικά ήπια επιδημική κατάσταση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
Τον τελευταίο περίπου μήνα, οι νέες διαγνώσεις κυμαίνονται μεταξύ 200 και 400 τις περισσότερες ημέρες, με ήπιες αυξητικές τάσεις μεταξύ αρχής Σεπτεμβρίου και αρχής Οκτωβρίου.
Ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει κυμαίνεται γύρω από τους 5 ανά ημέρα, έχοντας αυξήσει ωστόσο τη συχνότητα των ημερών που βλέπουμε πάνω από 5 θανάτους ανά ημέρα.
Ο κρίσιμος αριθμός των διασωληνωμένων πλέον ξεπερνάει τους 80, αυξάνοντας σταδιακά την πίεση του συστήματος Υγείας. Το μεγάλο βάρος του επιδημικού φορτίου παραμένει στην Αττική, με περισσότερες από 50% των νέων εγχώριων διαγνώσεων σε καθημερινή βάση.
Όπως έχουμε πει, αναμέναμε στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, η επιδημία να είναι αρκετά πιο δύσκολο να καμφθεί. Είναι πλέον προφανές ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και με την έλευση του χειμώνα αναμένουμε σημαντική αύξηση της μεταδοτικότητας.
Η αύξηση της μετάδοσης που βλέπουμε σε ευρωπαϊκές χώρες που έχουν 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία αυτή τη στιγμή, αναμένεται να έρθει και στην Ελλάδα με την αντίστοιχη πτώση της θερμοκρασίας.
Για τους μήνες που έρχονται, θα χρειαστεί αρκετά μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση από όλους μας. Ωστόσο, μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνει ότι σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρώπη, περίπου 60%, έχει επέλθει κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή μέτρων. Είναι λογικό ο κόσμος να επιθυμεί την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε.
Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας σε αυτή την πολύ δύσκολη προσπάθεια. Βάζουμε τη μάσκα διότι δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να ξέρουμε άμα είμαστε μολυσμένοι. Η συντριπτική πλειοψηφία που κόλλησε τον ιό σε άλλους δεν το γνώριζε, γιατί όταν έκανε συμπτώματα ήταν ήδη αργά».
399 κρούσματα την Τρίτη – Τα 213 στην Αττική
Με το 60% των σημερινών κρουσμάτων κορωνοιού της επικράτειας να εντοπίζονται στην Αττική ( 213 επί 359 κρουσμάτων) το λεκανοπέδιο διατηρεί την αρνητική πρωτιά στις νέες διαγνώσεις του ιού, δικαιολογώντας αλλά και τροφοδοτώντας την ανησυχία και τον προβληματισμό των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας. Όλοι παρακολουθούν με αγωνία τη διασπορά του ιού, τις νέες λοιμώξεις και την πίεςη που ασκείται στο σύστημα υγείας, και αναμένουν να δουν την επίδραση που θα έχουν τα περιοριστικά μέτρα.
«Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και έκτοτε βρίσκεται σε μία ενδιάμεσα σχετικά ήπια επιδημιολογική κατάσταση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τα κρούσματα κυμαίνονται μεταξύ 200-400, τις περισσότερες μέρες, με ήπιες αυξητικές τάσεις μεταξύ αρχές Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου» περιέγραψε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας κατά την ενημέρωση το απόγευμα της Τρίτης ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο αριθμός των 200-400 κρουσμάτων ημερησίως χαρακτηρίζει τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Σύμφωνα με τον καθηγητή, καταγράφονται επίσης τουλάχιστον 5 θάνατοι την ημέρα, ενώ ο αριθμός των διαςωληνωμένων έχει ανέλθει στους 83. Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε την επιστημονική εκτίμηση ότι με την μείωση της θερμοκρασίας θα αυξηθεί η μεταδοτικότητα του κορωνοιού στη χώρα, όπως συνέβη και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την αλλαγή του καιρού και την πτώση της θερμοκρασίας.
Στο κόκκινο η Αττική, αλλά και άλλες 32 περιοχές στον επιδημιολογικό χάρτη
Στα συνήθη επιδημιολογικά…ύψη κυμάνθηκαν και σήμερα τα θετικά κρούσματα, καθώς καταγράφηκαν 399 επιπλέον κρούσματα. Από τα 359 εγχώρια κρούσματα, τα 55 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ. Τα 33 κρούσματα εντοπίςτηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και τα 7 εισαγόμενα κρούσματα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
Η Αττική ανέφερε 213 κρούσματα εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 9 συςχετίζονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Ακολουθούν η Αχαΐα και τα Ιωάννινα, με 12 κρούσματα που υπενθυμίζεται ότι από εχθές βρίσκονται σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση.
Άλλα 11 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στη Λέσβο, όλα συνδεόμενα με συρροή στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών στο Καρατεπέ, και 10 στην Πέλλα.
Με 9 κρούσματα βρίςκονται στον επιδημιολογικό χάρτη η Εύβοια και η Καρδίτσα.
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται με μόλις 8 κρούσματα στον επιδημιολογικό χάρτη. Επίσης, 8 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στα Τρίκαλα.
Άλλα 6 κρούσματα αναφέρονται στην Αιτωλοακαρνανία, 5 στην Ξάνθη και 4 στην Κορινθία.
Με 3 κρούσματα αναφέρονται η Μαγνησία, η Λάρισα, η Κοζάνη. Από 2 κρούςματα εντοπίςτηκαν σε Φθιώτιδα, Σάμο, Ροδόπη, Πιερία, Κιλκίς, Βοιωτία.
Από 1 κρούσμα καταγράφεται στις εξής περιοχές: Ζάκυνθος, Αργολίδα, Ηλεία, Ηράκλειο, Κέα, Κεφαλονιά, Μεσσηνία, Ρόδος, Σποράδες, Φλώρινα, Χαλκιδική και Χανιά. Τέλος, 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.