Αυτές είναι οι 11 στρατηγικές τουριστικές επενδύσεις που έχουν εγκριθεί από την διϋπουργική επιτροπή

0
426
Ο πρόεδρος της Microsoft Brad Smith μιλάει δίπλα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης για την παρουσίαση μίας νέας επένδυσης της εταιρείας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικής συνεργασίας #GrforGrowth, Αθήνα, Δευτέρα 05 Οκτωβρίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
“Από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, 14 στρατηγικές επενδύσεις, συνολικού ύψους σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους, άλλες 3 νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ.
Δηλαδή συνολικά περίπου 3,4 δισ. ευρώ, που μαζί με τα εκδοθέντα Προεδρικά Διατάγματα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και τις εκδοθείσες άδειες δόμησης και εγκατάστασης, συνιστούν ένα συνολικό ύψος στρατηγικών επενδύσεων που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ”.
Την δήλωση αυτή έκανε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στον απόηχο της ανακοίνωσης της μεγάλης επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο κ. Πέτσας τόνισε: “Η υλοποίησή της θα βελτιώσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα για την Πατρίδα μας ως κομβικό προορισμό άμεσων ξένων επενδύσεων.
Αλλά δεν είναι μόνο το επενδυτικό κλίμα. Είναι μια επένδυση που έχει ποιοτικά διαφορετικό χαρακτήρα. Συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας μας. Ενισχύει την παραγωγικότητά της.
Και στον βαθμό που αναμένεται να οδηγήσει σε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα εκπαιδεύσει περίπου 100 χιλιάδες εργαζόμενους στις νέες τεχνολογίες τα επόμενα χρόνια, δίνει σήμα αναστροφής του brain drain”.
Και αναφερόμενος γενικά στις επενδύσεις είπε ότι “…από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή, 14 στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ, ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους, άλλες 3 νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

Δηλαδή συνολικά περίπου 3,4 δισ. ευρώ, που μαζί με τα εκδοθέντα Προεδρικά Διατάγματα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και τις εκδοθείσες άδειες δόμησης και εγκατάστασης, συνιστούν ένα συνολικό ύψος στρατηγικών επενδύσεων που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ”

– Πηγή:  money-tourism.gr

9 μεγάλες τουριστικές επενδύσεις περιλαμβάνονται στη λίστα των 14 στρατηγικών επενδύσεων, συνολικού ύψους σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ, που έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή και έδωσε σήμερα 5 Οκτωβρίου  στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την επένδυση της Microsoft στη χωρα μας. Όπως είπε, έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και αναμένεται η έγκρισή τους, άλλες 3 νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

Οι 9 τουριστικές επενδύσεις είναι:

  • Έργο της «ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ» του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, «Ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα», με κόστος επένδυσης 117 εκατ. ευρώ.
  • Έργο COSTA NOPIA της εταιρείας Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ, μέλος του Ομίλου Εταιρειών ΛΕΠΤΟΣ, Κίσσαμος, Νομός Χανίων. «Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θερέτρου», με κόστος επένδυσης 303 εκατ. ευρώ.
  • Έργο «Ανάπτυξη Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος – CAPE THOLOS» της εταιρείας «Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών Επιχειρήσεων Τ.Ε.Α.Β. ΑΕ,  Maris Hotels,  Δήμος Ιεράπετρας, Ν Λασιθίου, με κόστος επένδυσης 150 εκ. Ευρώ
  • «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΛΥΧΟΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» κοινό έργο του Δήμου Λευκάδας και του Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας, με κόστος επένδυσης 70 εκατ. ευρώ.
  • «Ανάπτυξη εμπορικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στη μεταμόρφωση Αττικής» της εταιρείας «Panita Ltd», με κόστος επένδυσης 93,4 εκατ. ευρώ.
  • Έργο «ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΘΕΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΜΠΑΡΑ – ΔΙΑΚΟΦΤΟ & ΙΔΡΥΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ 5* ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΖΑΜΑΡΙΑ – ΦΑΡΟΣ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» της εταιρείας 105 ΑΕ , με κόστος επένδυσης 43 εκατ. ευρώ.
  • Έργο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ BOUTIQUE HOTEL 5* ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΙΚΡΗ ΝΕΡΟ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» της εταιρείας ΝΕΡΟ ΑΕ., με κόστος επένδυσης 45 εκατ. ευρώ
  • Έργο «ΙΔΡΥΣΗ  2 ΣΥΝΘΕΤΩΝ  ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ  ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ  ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΠΑΣ  – ΛΟΥΚΑΣ – ΜΑΝΟΥΣΟΥ – ΠΕΤΗ – ΧΑΜΟΥΧΑΔΕΣ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» της εταιρείας LUCAS ΑΕ., με κόστος επένδυσης 77 εκατ. ευρώ.
  • Έργο «ARCADIA» της εταιρείας  «TΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΥΛΛΗΝΗ Α.Ε.»., με κόστος επένδυσης 240 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες επενδύσεις της λίστας

  • Έργο «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177mw» της κοινοπραξίας NOTIAS – EAST PV ΚΑΙ ΣΙΑ, με κόστος επένδυσης 214 εκατ. ευρώ.
  • Έργο «VARKO» της εταιρείας  RND INVESTMENTS GREECE Μονοπρόσωπη ΙΚΕ., με κόστος επένδυσης  107,5 εκατ. ευρώ.
  • Έργο «RAFFLES -FAIRMONT» της εταιρείας «WHITE MULBERRY DEVELOPMENT ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», κόστος επένδυσης, με κόστος επένδυσης 104 εκατ. ευρώ.
  • Έργο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ TISSUE ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ» του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «INTERTRADE HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΑΡΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε.», με κόστος επένδυσης 46,1 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αναμένεται η έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων των εξής τριών έργων, συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ:

1. Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) ισχύος 1,48 GW της εταιρείας EGNATIA SA.

2. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ 18 ΑΣΠΗΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 360MW ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

3. «Δημιουργία πέντε (5) Αιολικών Επενδύσεων ισχύος 120,3 MW» της εταιρείας «ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ABEE».

Οι 14 + 3 στρατηγικές επενδύσεις -οι οποίες αποτελούν ένα υποσύνολο 43 επενδυτικών σχεδίων συνολικής αξίας 13,4 δισ. ευρώ- αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση, παρά τις εξωγενείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συνεχίζει αταλάντευτη και με εντατικούς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο κ.Πέτσας. Με έναν σκοπό: Να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Οικοδομώντας πάνω στην εμπιστοσύνη -το άυλο αυτό εθνικό κεφάλαιο, που είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας- δημιουργούμε δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους.

Η συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Microsoft και τον Πρωθυπουργό και προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου συμπλέγματος data centers στη χώρα μας, βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων και την καθιστά πόλο έλξης σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων. Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud.

Τρεις μονάδες αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην Αττική

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τριών μονάδων αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην Αττική. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα έπειτα από 28 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter). Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία data centers σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται τα δεδομένα του cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για την κατασκευή και τη λειτουργία των data centers, η επένδυση αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και ως προπομπός για περαιτέρω επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το οικονομικό αποτύπωμα ανάλογων επενδύσεων στην Πολωνία και την Ιταλία προσεγγίζει και υπερβαίνει, αντίστοιχα, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Τι είναι τα data centers

Τα data centers είναι η υποδομή του αποκαλούμενου cloud, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Επιτρέπουν την αποθήκευση και την ανταλλαγή του τεράστιου όγκου πληροφοριών, δεδομένων και εφαρμογών που χρησιμοποιούν καθημερινά επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, αλλά και το κράτος, ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα.

Η εγκατάσταση ενός συμπλέγματος data centers στην Ελλάδα αυξάνει την ταχύτητα και την ευκολία με την οποία τοπικές επιχειρήσεις και πολίτες θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου. Αυτό συνάδει με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος του τεχνολογικού κλάδου στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας και στο 10% σε ορίζοντα δεκαετίας. Στηρίζει επίσης την προσπάθεια για δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, υψηλής ειδίκευσης, οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστροφή του brain drain.

#GrforGrowth

Η εγκατάσταση του συμπλέγματος των data centers εντάσσεται στη στρατηγική συμφωνία #GrforGrowth, η οποία περιλαμβάνει πολλές ακόμη δράσεις. Η πιο σημαντική είναι η πιστοποιημένη κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων. Η δράση θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας όσον αφορά τις ανάγκες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ακόμη, υπό εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία μεταξύ της Microsoft και του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσω ψηφιακών εφαρμογών που αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) στην Αρχαία Ολυμπία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ