Πυρπόλησαν για δεύτερη φορά τη Μόρια – Καίγεται ό,τι είχε απομείνει από χθες – Δείτε βίντεο

2
488

Η φωτιά ξέσπασε σε σημεία περιμετρικά του καταυλισμού – Καίγονται σκηνές  – Στους δρόμους οι πρόσφυγες – Ο πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες έβαλαν τη φωτιά για να πιέσουν την κυβέρνηση

Μικρής έκτασης πυρκαγιά σε σκηνές που δεν είχαν καταστραφεί στο ΚΥΤ της Μόριας ξέσπασε λίγο μετά τις 7:00 το απόγευμα της Τετάρτης, προκαλώντας νέες σκηνές πανικού.

Στις φλόγες πάλι η Μόρια

Tο OPEN TV μετέδωσε εικόνες από σκηνές να καίγονται και οικογένειες να τρέχουν με τα μωρά στην αγκαλιά τους να σωθούν από τις φλόγες. Μάλιστα ακούστηκαν και εκρήξεις από φιάλες υγραερίου.

Μόρια: Έβαλαν φωτιά στις σκηνές–Φεύγουν τρέχοντας οικογένειες | Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων 9/9/2020

Στο σημείο βρίσκονταν στημένες τουλάχιστον 200 σκηνές όπου διέμεναν πρόσφυγες και μετανάστες, έξω από την περίφραξη του κανονικού καταυλισμού.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις. Μηχανήματα του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες για να ανοίξουν δρόμους ώστε να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις εστίες.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστη η αιτία της πυρκαγιάς.

Ο πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 για τη νέα φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ υποστήριξε ότι οι μετανάστες-πρόσφυγες έβαλαν φωτιά σε σκηνές και κοντέινερ που είχαν απομείνει για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να τους πάρει όλους από εκεί.

Χθες το βράδυ εκδηλώθηκαν πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς στον καταυλισμό της Μόριας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο λόγω της καραντίνας που επιβλήθηκε από την εμφάνιση 35 κρουσμάτων Covid-19 μετά την διενέργεια 2.000 τεστ. Tα 8 από τα 35 κρούσματα έχουν ήδη εντοπισθεί και μεταφερθεί στο δεύτερο χώρο υγειονομικής απομόνωσης της Δομής.

Από τη χθεσινοβραδινή πυρκαγιά καταστράφηκαν οι χώροι διοίκησης, οι χώροι της Υπηρεσίας Ασύλου και άλλες διοικητικές εγκαταστάσεις. Επίσης, κάηκε ο χώρος εντατικής θεραπείας της νέας υγειονομικής μονάδας της δομής, ενώ στους χώρους φιλοξενίας έχουν συμβεί τεράστιες καταστροφές.

Προσωρινή λύση με πλοία και σκηνές

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα είχαν κάνει ανακοινώσειςγια την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μόρια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά.

Όπως ανακοινώθηκε, ένα επιβατηγό πλοίο και δυο αρματαγωγά θα φιλοξενήσουν περί τους 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι.

Συγκεκριμένα, οι πλέον ευάλωτοι, περίπου 1.000 άτομα, θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο, που αναμένεται να καταπλεύσει στο Λιμάνι της Μυτιλήνης αργά σήμερα το βράδυ και το οποίο παραχωρεί η εταιρεία Blue Star.

Επίσης, αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δυο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, που θα χρησιμοποιηθούν για προσωρινή φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

Για τους υπόλοιπους, μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια ώστε να διαμείνουν σε χώρους στο ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Φεύγουν άμεσα τα ασυνόδευτα παιδιά

Με τρεις πτήσεις τσάρτερ αναχωρούν σήμερα και αύριο από τη Λέσβο τα 400 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης.

Το βράδυ αναχωρούν από τη Λέσβο με πτήση 165 παιδιά, ενώ γύρω στις 10 το βράδυ θα απογειωθεί άλλο ένα αεροσκάφος με 160 παιδιά. Επίσης, αύριο το πρωί πτήση θα μεταφέρει το τρίτο γκρουπ 75 ασυνόδευτων παιδιών.

Όλες οι πτήσεις θα έχουν κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τα παιδιά θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στα παιδιά διενεργούνται τεστ κορωνοϊού πριν αναχωρήσουν, ωστόσο για προληπτικούς λόγους οι δομές στις οποίες θα εγκατασταθούν, θα τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Την οργάνωση των πτήσεων ανέλαβε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, προσωπικό του οποίου θα συνοδεύσει και τα παιδιά. Η χρηματοδότηση είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο συντονισμός της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

Εντατικοί έλεγχοι για κορωνοϊό

Ο υπουργός Μετανάστευσης ο Ν. Μηταράκης έκανε γνωστό ότι εντοπίστηκαν ήδη τα 8 από τα 35 θετικούς στον κορωνοϊό μετανάστες και απομονώθηκαν σε ειδική εγκατάσταση. Επίσης έχει βρεθεί και ένας σημαντικός αριθμός των στενών επαφών τους.

Από αύριο ξεκινούν εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους της Μυτιλήνης και των γύρω χωριών, ενώ ενισχύεται και η παρουσία του ΕΚΑΒ και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών με σκοπό τη ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την κατάσταση στην Μόρια

Είναι πασιφανής η ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Μόρια. Η εμμονή στην αποτροπή, την κράτηση και τη μη αποσυμφόρηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή που υπέστησαν οι ήδη κυνηγημένοι πρόσφυγες της Λέσβου. Η Κυβέρνηση επέλεξε εδώ και έναν χρόνο να μην αξιοποιεί τις θεσμικές και δημόσιες παρεμβάσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού εν γένει, αλλά και αυτές του τελευταίου διαστήματος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στις δομές φιλοξενίας εμπαίζοντας και τις τοπικές κοινωνίες.

Ζητάμε λοιπόν άμεσα, εντός των επόμενων ωρών, να βρεθούν αποτελεσματικές και αξιοπρεπείς λύσεις για τη στέγαση, τη σίτιση και την υγειονομική κάλυψη και θωράκιση όσων βρέθηκαν στο δρόμο λόγω της πυρκαγιάς. Ζητάμε επίσης την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής απέναντι σε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού και επιθέσεων που μπορεί να εκδηλωθούν. Οι άμεσες παρεμβάσεις αυτές είναι κομβικές για την προστασία και την ασφάλεια των αιτούντων άσυλο αλλά και για την τοπική κοινωνία που έχει δείξει την αλληλεγγύη της τα προηγούμενα χρόνια και είδε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη τις συνθήκες να επιδεινώνονται για όλους.

Παράλληλα, σταθερά και με σχέδιο πρέπει να προχωρήσει η ουσιαστική αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών με οργανωμένες μετακινήσεις πληθυσμών προς την ενδοχώρα, σε χώρους φιλοξενίας με επαρκείς και ανθρώπινες συνθήκες και όχι στις πλατείες της Αθήνας και σε κέντρα κράτησης, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Πρέπει επίσης, με άμεση προτεραιότητα στις ανοιχτές δομές των νησιών, να εξασφαλίσει μείωση των διαμενόντων με αποσυμφόρηση, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και επιτάχυνση των διαδικασιών –χωρίς εκπτώσεις στη διαδικασία ασύλου-, μακριά από την ιδεοληψία των κλειστών δομών που δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις για πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες, παραβιάζουν ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα επιβαρύνοντας τους πολίτες, και μάλιστα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Τέλος, θα πρέπει η Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει πως πρέπει να αποτάξει το ρόλο της ασπίδας της Ευρώπης που καθιστά τη χώρα αποθήκη ψυχών. Να διεκδικήσει σθεναρά και να απαιτήσει, με όλα τα μέσα που διαθέτει ως κράτος-μέλος της ΕΕ, να αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες που της αναλογούν. Όχι σε επίπεδο ευχολογίων και διακηρύξεων, αλλά με συγκρούσεις και συμμαχίες για πολιτικές ουσιαστικής αλληλεγγύης. Μηχανισμό Υποχρεωτικού Επιμερισμού του πληθυσμού σε όλες τις χώρες, Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και φυσικά καταπολέμηση των αιτιών που γεννούν την προσφυγιά και την μετανάστευση με ενίσχυση των χωρών που πλήττονται από πολέμους, φτώχεια και αυταρχισμό.

 


Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ – ΒΟΡ. ΔΩΔ/ΣΟΥ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

Τώρα να ξεκινήσει ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο. Να κλείσει η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ

 

Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για την τραγική και επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο για τους χιλιάδες πρόσφυγες και τους κατοίκους, μετά την καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας και οφείλει να δώσει τώρα ουσιαστική λύση, διασφαλίζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των κατοίκων, των προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση ενώ γνώριζε, καιρό τώρα, ότι η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν εκρηκτική λόγω του μεγάλου αριθμού των εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες, ενώ γνώριζε τους μεγάλους κίνδυνους που θα δημιουργούσε η μετάδοση της πανδημίας στο ΚΥΤ λόγω και του μεγάλου συγχρωτισμού, κώφευε απέναντι στην απαίτηση να κλείσει το ΚΥΤ με απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας έως ότου αυτή ολοκληρωθεί.

Ακόμα έχει μεγάλες ευθύνες γιατί, προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματιών στον τουρισμό και μεταφορές, παραβίασε τα υγειονομικά πρωτόκολλα και άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στο να εξαπλωθεί η πανδημία αρχικά σε κατοίκους της Λέσβου και τελευταία και στο ΚΥΤ της Μόριας.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες γιατί με την πολιτική της και με πάγιο στόχο να δημιουργήσει κλειστό Hot spot (είτε με την επέκταση της Μόριας ή σε άλλο μέρος του νησιού), επέτρεψε να δημιουργηθούν καταστάσεις ανθρωπιστικών – υγειονομικών κινδύνων κι έστρωσε το έδαφος για γεγονότα που ευνοούν την περαιτέρω εφαρμογή των αντιδραστικών σχεδιασμών της ΕΕ, για μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών με τη δημιουργία και των κλειστών ΚΥΤ.

Το ΚΚΕ απαιτεί να ξεκινήσει τώρα ο απεγκλωβισμός όλων των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο. Να κλείσει η Μόρια και να μην ανοίξει κανένα άλλο ΚΥΤ κλειστό ή ανοικτό.

Η κυβέρνηση οφείλει να ναυλώσει σήμερα πλοία και να οργανώσει την μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, εξασφαλίζοντας χώρους με ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προσωρινή φιλοξενία τους, έως ότου να τους δοθούν τα κατάλληλα έγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

Οφείλει να διενεργήσει σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες διαγνωστικά τεστ ώστε οι φορείς κορονοϊού να τεθούν στην απαραίτητη καραντίνα σε χώρους ξενοδοχείων πριν αναχωρήσουν από το νησί.

Ειδική φροντίδα και προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην οργανωμένη μετακίνηση των οικογενειών με παιδιά καθώς και των εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων. Δεν δικαιολογείται καμιά καθυστέρηση.

Σε συνθήκες πανδημίας, αλλά και κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο από την επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης, την οποία πριμοδοτούν ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αποδεικνύεται ακόμα πιο επικίνδυνο το να λειτουργούν στα νησιά του Αιγαίου κλειστά ή ανοικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες τεράστιες ευθύνες στο βαθμό που θα αξιοποιήσει αυτήν την εκρηκτική κατάσταση για να προχωρήσει τον σχεδιασμό για δημιουργία στρατοπέδων εγκλωβισμού μεταναστών στη Λέσβο στα άλλα νησιά. Ο λαός της Λέσβου έχει τη γνώση και τη δύναμη και μπορεί να τον αποτρέψει.

 

 

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΣΔ

Στάχτες Και ΜΑΤ Στην Απάνθρωπη Ωρολογιακή Βόμβα Της Μόριας

 

Τις τελευταίες ώρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμη τραγικής εξέλιξης στο κυνήγι και τον βασανισμό των κατατρεγμένων και ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών που ΕΕ και Κυβερνήσεις έχουν εγκλωβίσει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.

Στις στάχτες της Μόριας έσκασε η απάνθρωπη ωρολογιακή βόμβα που είχαν τοποθετήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις. 13.000 άνθρωποι, γυναίκες και μικρά παιδιά, στοιβαγμένοι, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας εν μέσω πανδημίας. Η Μόρια ήταν μια υγειονομική βόμβα που περίμενε να σκάσει. Ένα «προμελετημένο έγκλημα» των κυβερνήσεων που επιδεικτικά κώφευαν στα συνεχή αιτήματα των φορέων, των συνδικάτων, των υγειονομικών και των κατοίκων για απεγκλωβισμό των προσφύγων και αποσυμφόρηση των δομών.

Την στιγμή που η Κυβέρνηση απαγορεύει τις συγκεντρώσεις, τις διαδηλώσεις, ακόμα και «συναθροίσεις άνω των 9» και κουνάει το δάχτυλο μιλώντας για «ατομική ευθύνη» στην Μόρια είχε στοιβάξει 13.000 άτομα σε ένα χώρο που προοριζόταν οριακά για 2.000! Ενώ προκλητικά στην ανάγκη για άμεση βοήθεια και απεγκλωβισμό των χιλιάδων η πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης φαίνεται να είναι η αποστολή νέων δυνάμεων ΜΑΤ!

Τώρα είναι ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ

–Να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα, με εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής ειδικά σε συνθήκες πανδημίας.

–Κλείσιμο όλων των hotspots των νησιών, με μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους. Διευκόλυνση όλων των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών για μετάβαση στις χώρες προορισμού τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.

–Να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο.

-Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.

–Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

–Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να διασφαλιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

–Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.

–Να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής και εξατομικευμένης στήριξης και ένταξης στην κοινωνία των προσφύγων.

–Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες πράξεις και συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα και επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της πάλης του ελληνικού λαού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ας σταματήσουμε επιτέλους να καταργούμε το νόημα των λέξεων.
    ‘Πρόσφυγας’ είναι κάποιος που ξεφεύγει από άμεσο κίνδυνο.
    ‘Μετανάστης’ είναι κάποιος που εγκαθίσταται σε μια ξένη χώρα για να ζήσει & να εργαστεί.
    Αυτοί που καίνε & αποσταθεροποιούν μια χώρα είναι τρομοκράτες

  2. Μην τα κοιτάμε από μακριά. Το επόμενο βήμα είναι μόλις τελειώσει ο τουρισμός να μας τους φέρουν εδώ για να κάνουν τα ίδια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ