Νομοσχέδιο: Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για το φθινόπωρο

2
580

Επεκτείνεται και τον Οκτώβριο το μέτρο για αναστολές συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης των έως 534 ευρώ για τους εργαζόμενους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού, ενώ το πρόγραμμα «Συν -Εργασία» επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους για όλες τις επιχειρήσεις.

Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπονται σε νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στο Βουλή.

Μεταξύ των μέτρων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις τουριστικές επιχειρήσεις και εργαζόμενους έχουν και οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

  • Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα. Έτσι, όσοι εργάστηκαν εποχικά αυτό το καλοκαίρι θα διασώσουν το επίδομα ανεργίας των 399 ευρώ ανά μήνα για 3 μήνες και 5 ημέρες.
  • Θεσπίζεται η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα και για 2 μήνες στους ξεναγούς, όπως και στους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού.
  • Παρατείνεται μέχρι τέλος του 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο της τηλεργασίας που προβλέπει την δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του εργαζόμενου.
  • Καθορίζονται οι προϋποθέσεις και ο υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους με συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή
  • Παρατείνεται και για τον μήνα Σεπτέμβριο η μείωση ενοικίου κατά 40% σε συγκεκριμένους πληττόμενους κλάδους.  Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διευκρίνισε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι με εισήγηση της ΑΑΔΕ, που θα κάνει αποδεκτή, οι κλάδοι είναι αυτοί της  εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Ο κ.Σταϊκούρας  προανήγγειλε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή πως ο τρίτος κύκλος θα ανακοινωθεί αυτήν τη βδομάδα από τον Πρωθυπουργό. Δεν θα απαιτείται ταμειακή μηχανή και για τον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και για άλλες επιχειρήσεις με εποχικότητα, όπως τόνισε. Επίσης, θα υπάρξει ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, αλλά και νέο ΤΕΠΙΧ.

Δείτε αναλυτικά όλο το νομοσχέδιο

tornosnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εμείς που δεν δουλέψαμε και τελειώνει η ανεργία μας και ψάχνουμε για δουλειά και δεν βρίσκουμε το κράτος έχει προνοήσει για εμάς;Η μόνο για αυτούς που δουλεύουν στον τουρισμό;

  2. Λογια λογια λογια. Ακουσα τον υπουργο να λεει οτι οσοι πληρωνουν κανονικα το δανειο πρωτης κατοικιας δικαιουντε πληρωμη της δοσης για 9 μηνες. Ολα ψεματα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ