Αλλάζουν όλα σε πολεοδομικό, χρήση γης και εκτός σχεδίου δόμηση

0
335

«Φρένο» στην οικοδομή για 1,5 χρόνο σε Μύκονο και Σαντορίνη – Πρόστιμα από 300 έως 2.000 ευρώ για όσους ξέχασαν να δηλώσουν στο κτηματολόγιο – Όλες οι αλλαγές του υπουργείου Περιβάλλοντος

Μέτρα πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα με στόχο τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας αλλά και την διευκόλυνση των επενδυτικών σχεδίων με ξεκάθαρους κανόνες, σε ό,τι αφορά τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης αλλά και σημαντικές παρεμβάσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση, περιλαμβάνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα δοθεί από αύριο σε δημόσια διαβούλευση.

Από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου ξεχωρίζουν, η απαγόρευση των οικοδομικών αδειών σε Μύκονο και Σαντορίνη για διάστημα 1,5 έτους μέχρι να εγκριθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός με σκοπό να μπει φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα των κορεσμένων περιοχών και να υπάρξουν ξεκάθαροι κανόνες με βάση την φέρουσα ικανότητα των νησιών.

Επίσης, θεσμοθετούνται τα πρόστιμα για τους αμελείς του εθνικού κτηματολογίου, τα οποία θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ και θα είναι συνάρτηση όχι μόνο της αξίας του ακινήτου αλλά και της καθυστέρησης, η οποία θα προσαυξάνει το ύψος τους.

Το πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί στην βουλή το Σεπτέμβριο, χαρακτηρίζεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη μια μεγάλη μεταρρύθμιση που στηρίζει την εθνική προσπάθεια για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και ταυτόχρονα επιλύει και αντιμετωπίζει διαχρονικά προβλήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας την Πέμπτη, το νομοσχέδιο ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις που υιοθετεί προστατεύει παράλληλα και την ιδιοκτησία μέσω της μεταφοράς ΣΔ, με τρόπο που για πρώτη φορά γίνεται σωστά και με βάση την νομολογία του ΣτΕ.

Μεγάλη παρέμβαση έπειτα από αναμονή ετών συνιστά η χωροθέτηση των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ), προκειμένου η μεταφορά συντελεστή δόμησης να μην γίνει άναρχα αλλά σε οργανωμένες περιοχές. Όπως τονίστηκε από την πολιτική ηγεσία από την διαδικασία αποκλείεται η νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Με την λειτουργία της μεταφοράς ΣΔ, καθορίζεται και ο μηχανισμός της Ψηφιακής Τράπεζα Γης, που διασφαλίζει ότι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο θα διατηρείται σε κάθε μεταφορά ΣΔ.

Μέσω του μηχανισμού αυτού θα γίνεται και η αποζημίωση των ιδιοκτητών των διατηρητέων κτιρίων. «Προστατεύεται έτσι η ιδιοκτησία και η πολιτιστική κληρονομιά γιατί αποζημιώνονται για την αξιοποίηση της περιουσίας τους και μπαίνουν οι βάσεις για να δημιουργηθούν οι κοινόχρηστοι χώροι». Όποιος αγοράζει ΣΔ θα πληρώνει ένα τέλος 5% στον οικείο δήμο.

Με το ρύθμιση, επιταχύνεται και ο χωρικός σχεδιασμός με την προώθηση των τοπικών κι ειδικών πολεοδομικών σχεδίων και μέσω αυτών και των χρήσεων γης. Για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθούν πιστοποιημένοι μηχανικοί για την αξιολόγηση των πολεοδομικών μελετών ώστε να τρέξει πιο γρήγορα η αξιολόγηση.

Έτσι από 12 έως 15 χρόνια που χρειάζονται σήμερα για να ολοκληρωθούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, θα πέσουμε στα 2,5 χρόνια, μια αλλαγή που αποτελεί και βασική προϋπόθεση για την εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων μέσα σε μια δεκαετία. Σημαντική αλλαγή του πλαισίου είναι ότι στο εξής, ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα καθορίζεται υπολογίζοντας και νέους παραμέτρους όπως η προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, ο καθορισμός δημοτικού οδικού δικτύου και το χωρικό σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών.

Τέλος οι παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση

Ο δραστικός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης με την κατάργηση των παρεκκλίσεων και την διατήρηση της αρτιότητας στα 4 στρέμματα και την αύξηση της αρτιότητας στα 8 στρέμματα για τον τουρισμό, αποτελεί μία από τις σοβαρότερες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου που μένει να αποσαφηνιστεί από το νόμο τι είδους παράθυρα θα διατηρήσει ανοικτά.

Το υφιστάμενο πλαίσιο δόμησης για τα εκτός σχεδίου γήπεδα όπου με όρους και προϋποθέσεις μπορούν να δομηθούν και οικόπεδα 750 τ.μ 1.200 τ.μ και 2.000 τ.μ θα ισχύσει αυστηρά για τα επόμενα δύο χρόνια για λόγους αποφυγής αιφνιδιασμών. Εντός αυτού του διαστήματος οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν οικοδομική άδεια.

Στην εκτός σχεδίου προβλέπεται επίσης μείωση των συντελεστών δόμησης σε όλες τις δραστηριότητες κατά μέσο όρο κατά 10% και επιβολή τέλους 5% στο κόστος των οικοδομικών αδειών για μέτρα και παρεμβάσεις υπέρ των περιοχών αυτών. Η κατεύθυνση της ρύθμισης είναι η ενίσχυση της ελκυστικότητας των οργανωμένων μορφών ανάπτυξης, δίνοντας μπόνους 25% στον ΣΔ.

Επιπλέον, δημιουργείται μία νέα κατηγορία στις οργανωμένες αναπτύξεις μικρής κλίμακας, με ελάχιστο εμβαδόν τα 30 στρέμματα για τη βιομηχανία, την εφοδιαστική αλυσίδα και τον τουρισμό, η οποία κρίνεται κατάλληλη για τα μικρότερα νησιά και τις περιοχές χωρίς μεγάλη ζήτηση.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο ΣΔ μειώνεται κατά 19% στην εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικά στην βιομηχανία κατά 33%.

Απλοποίηση των χρήσεων γης

Το νομοσχέδιο θέτει τις βάσεις και για την απλοποίηση των χρήσεων γης και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα γίνει απλούστευση των χρήσεων γης και θα μειωθούν κυρίως οι γενικές χρήσεις. Παράλληλα προωθείται η αντιστοίχιση των χρήσεων γης με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και κατηγοριών περιβαλλοντικής αδειοδότησης ενώ δίνεται η δυνατότητα καθορισμού νέων ειδικών χρήσεων, που δεν είχαν προβλεφθεί στο παρελθόν, κατά τη διαδικασία του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Οι αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών

Αλλαγές έρχονται και στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Οι άδειες εκδίδονται αυτόματα ύστερα από την ηλεκτρονική υποβολή του φακέλου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αναγκαίες μελέτες. Ωστόσο καθίσταται υποχρεωτική η προέγκριση για τις κατηγορίες 1 και 2 των αδειών για την διασφάλιση της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων.

Σημαντική παρέμβαση του νομοσχεδίου συνιστά η αυτοδίκαιη άρση των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, που κρατά για χρόνια σε ομηρεία τους πολίτες. Με βάση τις νέες ρυθμίσεις, η ρυμοτομική απαλλοτρίωση μπορεί να επανεπιβληθεί μόνο μία φορά. Επίσης επιταχύνεται και απλουστεύεται η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης και απλουστεύεται η διαδικασία τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου.

Η ρύθμιση προβλέπει επίσης ενιαίο καθεστώς στην οριοθέτηση των οικισμών (προ του ‘23 και κάτω των 2000 κατοίκων) με έτος αναφοράς το 1981.

Επίσης αναμορφώνει το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την πρόσβαση των κτιρίων, αποσαφηνίζοντας το πλαίσιο εφαρμογής των απαιτούμενων προσαρμογών στα υφιστάμενα κτίρια, καθώς και τις περιπτώσεις που εξαιρούνται, αλλά και τις διαδικασίες εξέτασης ειδικών περιπτώσεων.

Επίσης αντιμετωπίζονται θέματα που αφορούν τόσο στα νέα κτίρια όσο και τα υφιστάμενα που οφείλουν να προσαρμοστούν, καθώς συμπεριλαμβάνονται πολλά νέα στοιχεία για τον απαραίτητο εξοπλισμό (π.χ. επιτοίχιοι χειρολησθήρες επί των όψεων, κινητές και αφαιρετές κατασκευές) και τους απαραίτητους χώρους, για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων

Επιτρέπεται η κατασκευή ραμπών εκτός ρυμοτομικής γραμμής για εξυπηρέτηση ΑμεΑ και η μελέτη προσβασιμότητας γίνεται αναπόσπαστο μέρος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας των κτιρίων.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στη Φυλή – Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν με τα αναδρομικά – Δείτε παραδείγματα

Παρέμεινε τριψήφιος ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
106
SHARES

Share to WhatsAppShare to ΕκτύπωσηShare to Περισσότερα…

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (15)

ττ

Εξαιρετικό. Όποτε δεν αγοράζουμε γη, δεν χτίζουμε και είναι προτιμότερο να αγοράσουμε κάτι εκτός Ελλάδος. Μια χαρά.

Ντιν

Στο Χαλάνδρι στην Περιοχή Πεύκο Πολίτη (ανάμεσα σε 3 σταθμούς του Μετρό) έχουμε αγοράσει οικόπεδα εδώ και 65 χρόνια και δεν μπορούμε να χτίσουμε. Τελευταία εκπόνησε και πήγε ο δήμος το σχέδιο (έχουν γίνει κι άλλες προσπάθειες στο παρελθόν) στην Περιφέρεια και εκεί κόλλησε επί ένα χρόνο. Από λόγια , κ. Χατζηδάκη, έχουμε χορτάσει. Πιάστε από το αυτί τον κ. Πατούλη και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας μπας και ξυπνήσουν.

Εδώ ο κόσμος χάνεται ….

Ψαρόβαρκες ανεμίζουν ….

VAGANEMOS

, δηλαδή θέλετε να μου πείτε ότι δεν θα υπάρχει λάδωμα στην πολεοδομία???

Τίτλοι ευγενείας στην Ελλάδα ΔΕΝ αναγνωρίζονται.

Οι πολιτικοί (ιδικά της δεξιάς) πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι υπηρέτες του λαού, όχι βασιλείς… Αν ο άλλος δεν θέλει να του δηλώσει το ακίνητο του στο κτηματολόγιο θα έχει τους λόγους του, αυτών δεν τους πέφτει λόγος από την στιγμή που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Γιώργος

Πολεοδομικο και Χωροταξικο νοικοκυριο, αλλά οι ανεμογεννήτριες μπορούν να μπουν παντού…

DHMARXOI PROSOXH

Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει με τους δασικούς χάρτες..Βραχώδεις παραλιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις που δεν φυτρώνει τίποτα και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτε για τίποτα χωρίς ιδιοκτησία έχουν δηλωθεί σαν ιδιοκτητες εκτάσεις. (στην χωρα μας απλό 3 «ψευδομαρτυρες» και διεκδικείς οποια γη θέλεις)…ΤΟ ΜΕΓAΛΟ ΚΌΛΠΟ ΤΟΥ ΚΛΕΨΊΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΓΗΣ..ΑΥΤA ΘΑ ΒΓΟΎΝ ΔΑΣΙΚA ΑΛΛΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙA ΤΗΣ «ΨΕΥΤΟΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ» ΘΑ ΑΝΉΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΜΌΓΙΟ ..ΣΕ ΛΊΓΟ ΚΑΙΡΌ ΘΑ ΈΡΘΕΙ ΜΙΑ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΊΣΕΙ ΚΑΙ ΈΤΣΙ ΘΑ ΒΡΕΘΟΎΝ ELEINOI KLEFTES ΜΕ ΤΕΡAΣΤΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΑΠΌ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝA..αφού πρώτα τα δασαρχεία έκαναν δασικές εκτάσεις χωράφια με ελιές τώρα μαζί με τα χλωρά θα καούν και τα ξερα ΔΗΛΑΉ «ΧΑΡΑΦΙΑ» ΜΕ ΕΛΙΈΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚA ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΔΑΣΙΚA ΘΑ ΤΑ ΕΠΑΝΑΦΈΡΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΑΖΊ ΜΕ ΑΥΤA ΘΑ ΚAΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΡAΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΎS ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΥΠAΡΧΕΙ ΕΛΕΕΙΝΌ ΛΑΜΌΓΙΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΧΩΡΊΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΈΣ ΠΡΟΣΒ’ΣΕΙΣ ΠΟΛΛΈΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕ Ο AΝΔΡΑΣ ΣΕ ΈΝΑ ΚΌΜΜΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΕ AΛΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙ’ ΣΕ AΛΛΟ ΝΑ ΠΙAΝΟΥΝ ΌΛΟ ΤΟ ΦAΣΜΑ..Νεολαία κοίταξε τους δασικούς χάρτες σε λίγο για να πας να κανεις μπάνιο σε ορισμένα μέρη θα ταξιδεύεις χιλιόμετρα γιατί δεν θα έχεις προσβάσεις .,αυτό έχει συμβεί στο μαυροβούνι στην καραϊβική στο μεξικό.. και σε πόλα αλλα κράτη που δεν είχαν κτηματολόγιο..Οι δήμαρχοι ας ξυπνήσουν δεν είναι μονο για τις λακκούβες στους δρόμου η περιουσια των δήμων πρέπει να προστατευθεί και αυτοί πρέπει να την προστατεύσουν ..εκτος εάν ορισμένοι είναι στο κόλπο..καλή τύχη Έλληνες πωλείται πατρίς (GREEKLISH ΤΟ GREEK)

Πρόοδος μηδεν

Επί 20 χρόνια τα ίδια και τα ίδια. Τίποτα δεν προχωράει. Σε δουλειά να βρισκόμαστε.

Sam

Όλο προϋποθέσεις και απαγορεύσεις ! Αφήστε ρε τον Έλληνα μικροϊδιοκτήτη να μπορέσει να χτίσει ένα σπίτι στην πατρίδα του που την πότισαν με αίμα οι πρόγονοι του. Δώστε τη δυνατότητα να χτίζουν όλα τα μικρά αγροτεμάχια Μειώστε το κόστος αδειών και ενσήμων , κάντε μαζικά επεκτάσεις σχεδίων. Α ρε έλληνα , που πας και τους βρίσκεις κάθε φορά τους κυβερνώντες σου??

Yiannis

ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΡΕ ΦΙΛΕ?

Ουστ λαμόγια

Ένα αχαϊρευτο παράσιτο είναι ο νεοέλληνας, καταστρέφει παραγωγική γη για να μην πληρώσει οικόπεδα.

σωστά μέτρα

έχτιζε ο καθένας μόνος του ένα κοτέτσι χωρίς αρχιτεκτονική πρόταση ή επίβλεψη από κάνα σοβαρό πολιτικό μηχανικό κι έχει γεμίσει η χώρα εκτρώματα άξια μόνο για τη biennale αυθαιρέτων στο facebook

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν 2500 χαρακτήρες

Απόρρητο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ