Κινητικότητα του τουρκικού στόλου κοντά σε Ρόδο και Κρήτη – Πώς απάντησε το Πολεμικό Ναυτικό

1
729

«Κέρβερος» στη διακεκαυμένη ζώνη τα ελληνικά πολεμικά πλοία – Πώς η στρατηγική της Αθήνας έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα

Ακόμα μια δυναμική απάντηση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβε το καθεστώς Ερντογάν, που επιχειρεί καθημερινά να δυναμιτίσει την κατάσταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Με αναλυτικά ρεπορτάζ έχουμε τονίσει πως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας έχουν έτοιμα σχέδια για να αντιμετωπίσει κάθε κίνηση της Άγκυρας και να προλάβουν ενδεχόμενη επιθετική ενέργεια εν τη γενέσει της.

Μία τέτοια κίνηση, επιχειρήθηκε από τους Τούρκους και σήμερα, με το Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής χώρας να επιχειρεί έξοδο από το ναύσταθμο του Ακσάζ. Πιο συγκεκριμένα, από χθες (06/07) παρατηρήθηκε συγκέντρωση πολλών μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού μέσα και έξω από τον ναύσταθμο του Ακσάζ, απέναντι από τη Ρόδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι βρήκαν μπροστά τους τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία περιπολούν στην περιοχή εδώ και αρκετό καιρό έχοντας δημιουργήσει ένα πλωτό τείχος στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Ο ελληνικός Στόλος όχι απλά δεν αιφνιδιάστηκε από την ξαφνική συγκέντρωση πολλών τουρκικών μονάδων επιφανείας απέναντι από τη Ρόδο, αλλά αντιθέτως έστειλε για μια ακόμα φορά μήνυμα πως το Πολεμικό Ναυτικό είναι σε ετοιμότητα και δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση στο Αρχιπέλαγος.

Γιατί όμως παρατηρείται κινητικότητα στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας; Τι θέλουν να κάνουν οι «γείτονες»; Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η κινητικότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στοχεύει στην Λιβύη, με το καθεστώς Ερντογάν να θέλει να προχωρήσει σε αντίποινα μετά την επίθεση -αγνώστων μέχρις στιγμής- αεροσκαφών στη βάση αλ Ουατίγια.

Έτσι αιτιολογείται και η έκδοση τριών NAVTEX από την Άγκυρα με την ονομασία τριών Τούρκων κουρσάρων, με τις οποίες δέσμευσαν τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Μάλιστα, ήδη τις τελευταίες ώρες υπάρχει συγκέντρωση τουρκικών φρεγατών νοτίως της Κρήτης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην περιοχή που κινήθηκε ο τουρκικός στόλος, έκανε την εμφάνισή του και ένα ισραηλινό ιπτάμενο ραντάρ, το οποίο σάρωσε την περιοχή και τις κινήσεις των Τούρκων.

Σε ετοιμότητα ο Στόλος

Το Πολεμικό μας Ναυτικό έχει καταλάβει» θέσεις «κλειδιά» τόσο γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όσο κυρίως στο «τόξο» Καστελόριζο – Κάρπαθος – Κάσος – Κρήτη. Μονάδες επιφανείας και υποβρύχια παρακολουθούν κάθε τουρκική ενέργεια, με στόχο να γίνει γρήγορα αντιληπτή οποιαδήποτε κίνηση σκάφους, είτε ερευνητικού είτε πολεμικού, πριν λάβει καίρια θέση στο Αρχιπέλαγος.

Τα μικρότερα και ταχύτερα σκάφη είναι αυτά που σηκώνουν το βάρος της συνεχούς επιτήρησης των τουρκικών πλοίων. Στο νοτιοανατολικό Αιγαίο πλέουν συνεχώς Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων τα οποία διαθέτουν τόσο δύναμη πυρός όσο κυρίως ταχύτητα και ευελιξία.

Παράλληλα, ελληνικές πυραυλάκατοι βρίσκονται καθημερινά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και ελέγχουν ολόκληρη τη διακεκαυμένη ζώνη του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Πολύτιμος αρωγός αλλά και τρόμος για τους Τούρκους αποτελούν οι «αόρατοι κυνηγοί» του Αιγαίου, τα ελληνικά υποβρύχια, ενώ, δεν πρέπει να ξεχνάμε την πολύτιμη συνεισφορά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο Πεντάγωνο έχουν μελετήσει όλα τα σενάρια και προσαρμόζουν τις οδηγίες αναλόγως τις εξελίξεις, γνωρίζοντας πως οι πρώτες ώρες μιας ενδεχόμενης κρίσης με την Τουρκία είναι καθοριστικής σημασίας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ