Καιρός: Έφτασε ο πρώτος καύσωνας | Μπάνιο στη θάλασσα: Το επόμενο «στοίχημα» εν μέσω καύσωνα

0
125

Μπάνιο στη θάλασσα: Το επόμενο «στοίχημα» εν μέσω καύσωνα

PARALIA-2--ΑΡΤΗΡΟΘ

Μετά τις πλατείες, οι ειδικοί ανησυχούν για τον συγχρωτισμό στις παραλίες – Τσιόδρας: Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται και στους ανοιχτούς χώρους – Έως την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις για τις οργανωμένες παραλίες

Στο μικροσκόπιο των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βρίσκονται, μετά τις πλατείες, οι παραλίες, καθώς θεωρείται βέβαιον πως τις επόμενες ημέρες θα αποτελέσουν τα νέα σημεία κοσμοπλημμύρας και υψηλού συγχρωτισμού. Οι υψηλές θερμοκρασίες των ημερών έχουν οδηγήσει – και θα οδηγήσουν όπως δείχνουν οι προγνώσεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας για το ερχόμενο διάστημα- πολύ κόσμο κοντά στη θάλασσα, αναζητώντας χώρο και χρόνο για μία απόδραση για κολύμπι, ξεκούραση, ηλιοθεραπεία.

Ανακοινώσεις Τσιόδρα 12/05/2020

Με δεδομένο ότι προσώρας είναι προσβάσιμες στο κοινό οι μη οργανωμένες παραλίες, το θέμα που απασχολεί τους ειδικούς είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθεί ή και να αποτραπεί ο συγχρωτισμός σε αυτές. Κι αυτό, διότι, όπως συνέβη και με τις πλατείες και γενικώς τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους που κατακλύστηκαν από κόσμο χωρίς να τηρούνται αποστάσεις και μέτρα προστασίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μετατραπούν και οι παραλίες σε εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού.

«Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν την ανάγκη μιας κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε. Αλλά δείχνουν και ταυτόχρονα, μια υποεκτίμηση της κατάστασης, σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου» είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, προσθέτοντας πως «μας ενδιαφέρει ο συγχρωτισμός. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για παραλίες και ανοιχτούς χώρους είναι σε αυτό το πλαίσιο».

Επικαλέστηκε, μάλιστα, στοιχεία μελετών που δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα – μικρότερη μεν σε σχέση με τους κλειστούς χώρους αλλά υπαρκτή – να κολλήσει κάποιος τον κορωνοϊό και σε ανοιχτό χώρο, εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις. «Υπήρχαν και υπάρχουν μελέτες, και ελληνικές, οι οποίες έδειξαν ότι σε χώρους λουόμενων, στους οποίους υπήρχε πολύ μεγάλος συγχρωτισμός, υπήρχε μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης λοιμώξεων και του αναπνευστικού, αλλά και άλλων λοιμώξεων» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Τι φοβούνται οι ειδικοί

Κατ’ ουσίαν το πρόβλημα δεν είναι η θάλασσα αυτή καθεαυτή ούτε και το κολύμπι ή άλλες δραστηριότητες σε σχέση με τον αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό, το ζήτημα που προκύπτει είναι ο συγχρωτισμός εντός ή εκτός θάλασσας του κόσμου. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν μέσω της κολύμβησης και αξιολογεί τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου COVID-19 μέσω νερού ως χαμηλό.

Για την ακρίβεια, έχει αναφερθεί πως τα μολυσματικά σταγονίδια του κορωνοϊού ενδέχεται να επιβιώνουν στο νερό και ο ιός έχει ανιχνευθεί στα λύματα, ωστόσο οι ειδικοί συμφωνούν ότι όταν ο νέος κορωνοϊός εισέρχεται σε μεγάλα υδάτινα περιβάλλοντα – όπως λίμνες, ποτάμια και ωκεανούς – η συγκέντρωση του ιού εκτιμάται ότι είναι τόσο αραιωμένη που θα ήταν δύσκολο να το κολλήσει κάποιος μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Αυτό που απασχολεί ευλόγως τις τελευταίες ημέρες τους επιστήμονες της Επιτροπής που βρίσκονται καθημερινά σε τηλεδιάσκεψη είναι αν πρέπει να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν στον αρχικό σχεδιασμό οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος γενικότερα όπως οι χώροι εστίασης αλλά πλέον και οι οργανωμένες παραλίες.

Αυτό που συζητείται στην Επιτροπή ως πρόταση εισήγησης είναι να ανοίξουν οργανωμένα πλέον οι χώροι όπου θα μπορέσουν να βρεθούν «συντεταγμένα» και «προστατευμένα» οι πολίτες που θα επιλέξουν αυτήν την έξοδο. Και αντί να συγχρωτίζονται όλοι, ατάκτως εριμμένοι, χωρίς αποστάσεις και μέτρα υγιεινής, σε παγκάκια στις πλατείες και στα πάρκα και σε πάνω στην άμμο, στα κοντινά παράκτια σημεία, να πραγματοποιήσουν την αναγκαία για όλους έξοδο σε συνθήκες ασφάλειας για τη δημόσια υγεία.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται, αν όχι σήμερα, έως την Πέμπτη, οι τελικές εισηγήσεις και αποφάσεις, όπως και οδηγίες συγκεκριμένες, για το πώς θα πρέπει να τηρούνται κανόνες στις οργανωμένες παραλίες.

Καιρός: Έφτασε ο πρώτος καύσωνας – «Καμίνι» χθες η Κρήτη, 40άρια την Παρασκευή

ZESTH-KAUSWNAS-ATHNA-ELLADA--ARTHROU

Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο από τις ακραίες θερμοκρασίες – Αναλυτικοί χάρτες της ΕΜΥ με τις κατά τόπους θερμοκρασίες

Το πρώτο κύμα καύσωνα πλήττει από χθες την ελληνική επικράτεια, πολύ νωρίτερα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που ενδεχομένως να αποτελεί μία… πρώτη γεύση για τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν το φετινό καλοκαίρι. Οι καυτές αέριες μάζες μετέτρεψαν, χθες, σε καμίνι την Κρήτη, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 38 βαθμών Κελσίου.

Ακολουθεί ο πίνακας με τις υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την Τρίτη στην Ελλάδα:

pinakas_temp_tue

Το αμέσως επόμενο διάστημα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική άνοδο σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την Παρασκευή, ωστόσο, αναμένεται να είναι η πιο θερμή μέρα, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει στους 40 βαθμούς σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Θεσσαλίας, ενώ στους 38 με 39 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία σε περιοχές της Πελοποννήσου.

Για σήμερα Τετάρτη, αναμένεται ηλιοφάνεια, με αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πρόσκαιρη πτώση. Οι βόρειοι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές μόνο νεφώσεις στα νότια. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως στις θαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές. Στο Αιγαίο οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης θα είναι σχετικά αυξημένες και θα συμβάλουν στον περιορισμό της ορατότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 10 έως 26 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 12 έως 27, στα δυτικά ηπειρωτικά από 12 έως 29, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 28, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 12 έως 30, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 13 έως 26 και στην Κρήτη από 14 έως 32 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ από το πρωί όμως θα στραφούν σε βόρειους 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 και τοπικά έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ όμως έως το πρωί θα φτάνουν τοπικά τα 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν έως το πρωί από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, στη συνέχεια θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης και προς το βράδυ θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 26 βαθμούς.

kairiko_map_wen

Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Πέμπτη

Την Πέμπτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Ευνοείται εκ νέου η μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Οι άνεμοι στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

kairiko_map_thu

Στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος την Παρασκευή

Την Παρασκευή αναμένεται αίθριος καιρός. Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα κεντρικά και βόρεια μετά το μεσημέρι. Οι συγκεντρώσεις σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι
βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ, που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο και στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 35 με 36 και πιθανώς τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα παραθαλάσσια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

kairiko_map_fri
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ