Σταδιακή άρση μέτρων από 4 Μαϊου: Ξεκίνημα με μικρά εμπορικά, καφέ, εστιατόρια (Από 27/04 Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία)

6
2481

Άρση περιοριστικών μέτρων από 27 Απριλίου -Τι ξεκινάει να λειτουργεί

Από τη Δικαιοσύνη ξεκινάει η «μακρόσυρτη και σταδιακή», όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, άρση των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα. Συγκεκριμένα, από τις 27 Απριλίου ξεκινά η λειτουργία:

-Έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων

-Ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων». «Σημειώνεται ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ότι η αρχή τη άρσης των μέτρων θα γίνει από ομάδες που έχουν μειωμένο κίνδυνο για επιπλοκές από την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ επανέλαβε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους ηλικιωμένους. Αυτό, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μπορεί να περιλαμβάνει

-Μικρά καταστήματα λιανεμπορίου.

-Σχολεία.

Επιπλέον, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το σχέδιο της σταδιακής μετάβασης την κανονικότητα αλλά και τα οικονομικά μέτρα για την επόμενη θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας με πιθανότερη ημερομηνία την 27η Απριλίου.  «Στόχος είναι το σχέδιο να ανακοινωθεί στο σύνολο του και γι’ αυτό θα μιλήσει ο πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο κ. Μητσοτάκης εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ενημερώσει την Βουλή για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα.

Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, σε τρεις φάσεις θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων, με επίκεντρο τις μικρές επιχειρήσεις.

Χθες, εξάλλου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ξεκινάει από τη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Όπως ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου  η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται έως τις 27 Απριλίου, ωστόσο για λιγότερες ώρες τα σαββατοκύριακα. Συγκεκριμένα, για τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) εξακολουθεί να ισχύει από τις 14.00 έως τις 22.00, ενώ για το ΣΚ, πλέον, ισχύει από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ (από 8.00 έως 24.00).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΕΤΣΑ

Όπως γνωρίζετε, επεξεργαζόμαστε ήδη ένα σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα.

Δεν είμαστε ακόμη εκεί, όμως.

Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη, και στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί.

Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που – όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί –  έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου.

 Μπορεί, επίσης, να περιλαμβάνει τα σχολεία.

Σε κάθε περίπτωση έχουμε χρέος να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα.

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα. Επίσης, ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων». Σημειώνεται ότι για ελαχιστοποίηση των όποιων φαινομένων συνωστισμού η διαδικασία «συναινετικών προσημειώσεων» θα γίνεται μέσω των Γραμματειών, χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα απαραίτητα στοιχεία της «νέας κανονικότητας», αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα:

  • Συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια μας,
  • Αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,
  • Αποφεύγουμε τις χειραψίες,
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές και τηρούμε αποστάσεις.

Και φυσικά τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Όλα θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα.

Ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό Κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεργιώνει……

….Επίσης, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία.

Η Βουλή και οι Θεσμοί, λειτουργούν, παρά τους περιορισμούς.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, ζητούσε σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα να γίνει προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός, έχει αποδείξει ότι σέβεται την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, επαναφέροντας την Ώρα του Πρωθυπουργού και καθιερώνοντας ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων, σε επίπεδο αρχηγών πολιτικών κομμάτων, με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται  στο Άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός, την επόμενη εβδομάδα, θα ενημερώσει τη Βουλή για την παρούσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, κλείνοντάς την μάλιστα, ο Πρωθυπουργός στις 27 του μηνός ή αμέσως μετά, πάντως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα ενημερώσει τους Έλληνες για τα επόμενα βήματα. Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα, όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε, θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Θα είναι μια διαδικασία σταδιακή, ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε διακινδύνευση όσα πετύχαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, χάρη στις πολύ σοβαρές θυσίες και τη συμμόρφωση των Ελλήνων στα περιοριστικά, τα πρωτοφανή αυτά μέτρα…..

…..Όλοι γνωρίζουμε τη σύνθεση των οικογενειών στην Ελλάδα και το γεγονός ότι αρκετά νοικοκυριά, από τα περίπου 4,5 εκατομμύρια στη χώρα μας, έχουν στη σύνθεσή τους και ομάδες πιο μεγάλης ηλικίας και ευάλωτες. Όλα αυτά μελετώνται, σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ελληνική Στατιστική Αρχή, προκειμένου να έχουμε το κατάλληλο πλαίσιο. Θα διαμορφωθεί και θα ανακοινωθεί το σχέδιο σταδιακής μετάβασης, ώστε και τα σχολεία μας -εφόσον κριθεί απαραίτητο- να ανοίξουν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς προβλήματα διασποράς στο ευρύτερο κοινό και ιδίως σε, αυτούς που έχουν ενδεχομένως υποκείμενα νοσήματα ή ανήκουν στις ευάλωτες ηλικιακά ομάδες.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια

Από τις 4 Μαΐου, όπως έγραψε το Εθνος της Κυριακής, εκτιμάται πως θα αρχίσει η χαλάρωση των μέτρων στην Ελλάδα. Ο ακριβής οδικός χάρτης εξόδου από το καθεστώς των περιορισμών θα σχεδιαστεί σε σειρά τηλεδιασκέψεων που θα έχει ο πρωθυπουργός από την Τετάρτη 21 Απριλίου. Πάντως, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έθεσε το περίγραμμα λέγοντας ότι ακολουθούμε το παράδειγμα των άλλων χωρών, με λέξεις κλειδιά την απόσταση και την προστασία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Μουρελάτου, το επικρατέστερο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να επαναφέρει σε λειτουργία σε δύο εβδομάδες από τώρα τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα μικρά καφέ και εστιατόρια. Λίγο νωρίτερα, υπάρχει η εισήγηση να επαναλειτουργήσουν τα υποθηκοφυλακεία, μετά τις 11 Μαΐου αναμένεται να επανέλθει στα θρανία η Γ’ Λυκείου, ενώ ασαφές παραμένει τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Επόμενη μέρα καραντίνας: Με μάσκα και απόσταση τα πρώτα βήματα της εξόδου

 

Επόμενη μέρα καραντίνας: Με μάσκα και απόσταση τα πρώτα βήματα της εξόδου

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «η κρίσιμη στιγμή της επανεκκίνησης απαιτεί του Δημοσίου, τα οποία ως σήμερα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Έως τα τέλη Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα Διοικητικά Δικαστήρια. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι θα πρέπει να επενδύσουμε σε παραγωγικούς τομείς, όπως είναι ο τομέας των μεγάλων project υποδομών. «Στο υπουργείο Υποδομών είμαστε έτοιμοι και έχουμε ήδη σχεδιάσει έργα που πλησιάζουν τα 13 δισ. ευρώ, έργα τα οποία θα δώσουν μεγάλη ώθηση και στην απασχόληση και στο ΑΕΠ της χώρας», είπε.

Από τις αρχές καλοκαιριού σχεδιάζεται να λειτουργήσουν ξανά τα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, οι πολιτιστικοί χώροι και τα μουσεία, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν και ορισμένες μικρές, ξενοδοχειακές μονάδες. Η σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς συνεπάγεται και αλλαγές στο ηλεκτρονικό σύστημα 13033 για τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, είτε αυτό αφορά σε προσθαφαιρέσεις κωδικών είτε στη σταδιακή κατάργηση του συστήματος. Πάντως, ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση επέκτασης και τον Μάιο των προστατευτικών μέτρων για την ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, σενάρια για χαλάρωση εντός του Απριλίου δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Ο κ. Πέτσας, εντός της εβδομάδας, σε δήλωσή του στην οποία αναφέρθηκε σε άρση των περιορισμών, ήταν απολύτως ακριβής, κάνοντας λόγο για ανακοινώσεις εντός του Απριλίου, οι οποίες όμως θα παραπέμπουν στον επόμενο μήνα. Και είναι απολύτως λογικό, καθώς μπροστά μας υπάρχει ο σκόπελος της Πρωτομαγιάς.

Οποιοδήποτε σήμα χαλάρωσης πιο νωρίς μπορεί να εκπέμψει λάθος μήνυμα και να οδηγήσει σε μαζικές επισκέψεις σε πάρκα, χώρους αναψυχής, ακόμα και σε εκδρομές, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο.

Από εκεί και πέρα όμως, οι ημερομηνίες για το πρώτο φως στο τούνελ είναι όλες ανοικτές. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μια ημερομηνία που εσχάτως εξετάζεται σοβαρά από τους ειδικούς για να γίνει το πρώτο «άνοιγμα» είναι η Δευτέρα 4 Μαΐου. Ο αρχικός σχεδιασμός μίλαγε για μια εβδομάδα μετά, δηλαδή στις 11 Μαΐου, ωστόσο αφενός η μεγάλη κόπωση των πολιτών από τη μακρά διάρκεια των περιορισμών που χρειάζεται και την ανάλογη ψυχολογική διαχείριση και αφετέρου η ανάγκη να πάρει σταδιακά μπρος η οικονομία οδηγούν σε εξέταση να ξεκινήσουν μια προσεκτική άρση νωρίτερα.

Η αίσθηση εξάλλου που υπάρχει στο Μαξίμου είναι πως αν δεν δοθεί εγκαίρως ένα μήνυμα χαλάρωσης, τότε τα μέτρα μπορεί να καταστρατηγηθούν ατάκτως από τους ίδιους τους πολίτες. Οπότε η επιλογή της ελεγχόμενης χαλάρωσης, ακόμα και λίγο νωρίτερα, θεωρείται από πολλούς η καλύτερη στρατηγική. Στο διά ταύτα, δεν αποκλείεται να δούμε την πρώτη ήπια εφαρμογή χαλάρωσης στις 4 Μαΐου. Πιθανόν να αφορά μικρά εμπορικά καταστήματα, όπως ρουχισμού και υποδημάτων, και επίσης τα κουρεία και τα κομμωτήρια.

Αυστηροί κανόνες

Η στρατηγική είναι σε κάθε τι που ανοίγει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες υγιεινής, οι κοινωνικές αποστάσεις, ενώ ως κριτήριο θα είναι και τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως μεγάλα εμπορικά καταστήματα αποκλείεται να ανοίξουν άμεσα. Την ίδια ώρα, παραλίες και πάρκα είναι βέβαιο πως θα παραμείνουν κλειστά.

Οσον αφορά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, που είναι το πιο κομβικό κομμάτι ώστε να αρχίσει δειλά δειλά να παίρνει πάλι μπρος η μηχανή της οικονομίας, δεν αναμένεται να γίνει για όλους. Οπως είπε εντός της εβδομάδας και ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας και όπως τονίζει διαρκώς ο επικεφαλής των ειδικών Σωτήρης Τσιόδρας, οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να προστατευθούν και ως εκ τούτου αναμένεται να βγουν τελευταίες από την καραντίνα.

Ουσιαστικά, το πλάνο είναι να μπουν και πάλι σε κανονικότητα οι παραγωγικές ομάδες για να κερδηθεί όσο το δυνατόν χρόνος στην οικονομία. Η άρση των περιορισμών για τους πολίτες θα αφορά αρχικά τις μετακινήσεις εντός του νομού όπου ζουν και εργάζονται και όχι την ελεύθερη μετάβαση στην περιφέρεια, κάτι το οποίο θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο. Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ανοίξουν και τα καφέ και τα εστιατόρια και μόνο όσα έχουν εξωτερικό χώρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται να εφαρμοστεί και το μέτρο συγκεκριμένου αριθμού πελατών, αλλά και να αυξηθεί η απόσταση ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα.

Τα σχολεία

Ερώτημα αποτελεί και το τι θα γίνει με τα σχολεία. Παρά το γεγονός πως η Ελλάδα μελετά το μοντέλο της Δανίας, όπως έχει πει και ο κ. Τσιόδρας, δεν είναι βέβαιο ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι θα ακολουθήσει το παράδειγμα της χώρας του Βορρά, καθώς η Δανία επέλεξε να ανοίξει νωρίς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στην Ελλάδα εξετάζεται το σενάριο επιστροφής στα θρανία μόνο της Γ΄ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών.

Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται με βάση τον σχεδιασμό ανά δύο εβδομάδες, ώστε να εξετάζονται οι επιπτώσεις και η εξέλιξη της νόσου από τους ειδικούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τελικά ληφθεί η απόφαση για την πρώτη άρση στις 4 Μαΐου, η επόμενη θα είναι στις 18 Μαΐου και η μεθεπόμενη στις αρχές Ιουνίου.

Πηγή: Καθημερινή

Πηγή: https://www.skai.gr/news/politics/to-sxedio-gia-stadiaki-arsi-ton-metron-stis-4-maiou-pou-eksetazei-i-kyvernisi
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μία ερώτηση προς την εφημερίδα σας παρακαλώ. Με πια κριτήρια ο δήμος παρέχει δωρεάν φαγητό από τα σησήτια του ; Υπάρχουν άραγε κριτήρια ;

    • Σε οποιον το εχει αναγκη. Υπαρχει η δυνατοτητα για ολους οσους το εχουν ελαχιστα η και πολυ αναγκη.

  2. Ρε πλάκα μας κάνουν. Ανοίξτε βρε την χώρα, σε λίγο θα πεθαίνουμε απο την πείνα. Άλλες χώρες με χιλιάδες κρούσματα ήδη ανοίγουν. Ρε ξεπνάααααααατε, θα ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ

    • Προτειμω να πεθανω απο την πεινα απο το να χασω την οικογενεια μου. Δεν ειναι ολοι χωρις υποκειμενα νοσηματα ξερεις. Αν εσενα δεν σε ενοχλει εμενα με τρομαζει αφανταστα. Στην Κω κουκουλωσαν κρουσματα και εσυ μου λες να τους αμολησουν ολους. Οχι φιλε μου. Με ενα τετοιο νοσοκομειο να μου λειπει! Μη ξεχνας εχουμε και ενα χοτ σποτ. Αν και πιο πολυ πρεπει να φοβηθουμε τους φοιτητες που θα ρθουν ο ενας πισω απο τον αλλον. Βασικα απ οπου και να το πιασεις…Για να δουμε πως θα σας φανει να ρχονται τουριστες;;;; ποσοι απο τους εργαζομενους θα μπορουσαν να νοσησουν;;;; εδω τα τεστ βγαινουν 2 φορες αρνητικα πριν βγουν θετικα πως θα αποδειξουν οτι ειναι ασφαλες;;;;

  3. Αν στην Κω με το υπάρχον νοσοκομείο έρθει τουρισμός τα γραφεία τελετών θα κάμουνε χρυσές δουλειές. Ασόβαροι όλοι σας. Ένα πιάτο φαΐ ποιο θα μας το δίνει ο δήμος . Παρακαλά τόσο κόσμο να πα να τον ταΐσουν .

  4. άπαπαπα άρση μέτρων; Πάτε καλά ; Και τι θα τους κάνουμε που θα πέφτουν σαν τα κοτόπουλα ; Όχι μόνο αυτούς αλλά και εμείς … έχουμε παιδιά , γονείς σε εβάλοτες ομάδες. Χίλιες φορές να μην έχουμε να φάμε. Αν και στην Κω όλοι λίγο πολύ όλο και κάτι έχουμε για ώρα ανάγκης. Απλά πάντα κλαιγόμαστε. Και άμα χρειαστεί από ότι ακούω έχει φουλ σισύτια .Ας μην τρώνε μόνο οι αθίγγανοι και οι Αλβανοί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ