Απαγόρευση κυκλοφορίας: Γιατί τα κλειστά σχολεία και το “800άρι” δείχνουν… μέσα Ιουνίου για άρση των μέτρων (Επίδομα 800 ευρώ για Μάϊο και μισό Ιούνιο)

0
1113

Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν πρόκειται να έρθει πριν από τις αρχές του καλοκαιριού. Οι Πανελλήνιες και το μητρώο ασθενών με κορονοϊό.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας – κατόπιν εισήγησης της επιτροπής των ειδικών υγείας – να παραταθεί η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων έως τις 10 Μαΐου είναι ένα ακόμα δείγμα πως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν πρόκειται να έρθει νωρίτερα από τις αρχές του καλοκαιριού.

Όπως έγραψε, άλλωστε, το newsit.gr, τούτο μαρτυρά και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης το “800άρι” για εργαζομένους και επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους να καλύψει κατ’ αντιστοιχία με το διάστημα 15/3-30/4 όχι μόνο τον Μάιο, αλλά και το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου. Τότε υπολογίζεται πως, εάν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες εξελιχθούν ομαλά με την επιδημιολογική καμπύλη, θα δοθεί η δυνατότητα για την άρση των περιοριστικών μέτρων που θα περάσει από διάφορα στάδια έως ότου φτάσει εκεί.

Κατευθείαν για Πανελλήνιες

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διεξαχθούν απευθείας οι πανελλαδικές εξετάσεις και να μην ανοίξουν ξανά για τη φετινή χρονιά. Ούτως ή άλλως, η ανακοίνωση της εξεταστέας ύλης την Πέμπτη από το υπουργείο Παιδείας, επίσης, φανερώνει πως το ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά πιθανό και όλοι, καθηγητές, μαθητές και γονείς, οφείλουν να είναι έτοιμοι γι’ αυτό.
Όπως διαμηνύουν οι αρμόδιοι, όλα εξαρτώνται από τις εισηγήσεις των ειδικών της υγείας. Και από αυτές τις εισηγήσεις θα κριθεί και ο ακριβής χρόνος των πανελλαδικών εξετάσεων, με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας να είναι η διεξαγωγή τους όσο το δυνατόν πιο κοντά στον προγραμματισμένο χρόνο. Είτε, δηλαδή, στα τέλη Ιουνίου είτε στις αρχές Ιουλίου. Όμως, εάν χρειαστεί, αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας, θα γίνουν και το Σεπτέμβριο. Το μόνο βέβαιο είναι – πάντα σύμφωνα με όσα λέγονται από το υπουργείο Παιδείας – πως δεν υπάρχει θέμα μη διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το μητρώο ασθενών με κορονοϊό

Βήμα προς την… «απελευθέρωση» συνιστά πάντως και μία ακόμη καινοτομία που υλοποίησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για το μητρώο ασθενών με κορονοϊό, το οποίο αποτελεί πλέον το σημείο αναφοράς για τα κρούσματα, προκειμένου όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για την πανδημία να βρίσκονται άμεσα στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το μητρώο θα βοηθήσει στη νοσηλεία όσων προσβλήθηκαν ή θα προσβληθούν από τον ιό, αλλά κυρίως θα παρέχει στο κράτος τα κατάλληλα εργαλεία για να διαχειριστεί σε βάθος χρόνου την πανδημία, λαμβάνοντας εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα.
Πρακτικά, δηλαδή, εξασφαλίζεται με το μητρώο η αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, ενώ με την τηλεσυμβουλευτική που επίσης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο θ’ απλοποιηθεί η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη δημιουργία του μητρώου ασθενών ήταν η πρώτη που υπογράφηκε ηλεκτρονικά, εγκαινιάζοντας μία ακόμη καινοτομία για το «Ψηφιακό Δημόσιο», εκμηδενίζοντας το χρόνο έκδοσης και απλοποιώντας τη διαδικασία.

Επίδομα 800 ευρώ για Μάϊο και μισό Ιούνιο – Στις 15 Ιουνίου τέλος όλοι οι περιορισμοί;

 

  Αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr για την στήριξη των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων για το επόμενο διάστημα. Επεκτείνεται χρονικά το επίδομα των 800 ευρώ και δίνεται μικρή ρευστότητα στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν.

  Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει και για τον Μάϊο και τον μισό Ιούνιο το επίδομα των 800 ευρώ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr η απόφαση έχει κλειδώσει και το επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί από την 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου σε όσους εργαζόμενους πλήττονται από την κρίση και είναι σε αναστολή η σύμβασή τους.

  Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε όλες οι επιχειρήσεις θα είναι κλειστές. Αλλά επειδή η αποκλιμάκωση των μέτρων θα γίνει σταδιακά υπολογίζεται ότι θα πρέπει να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που θα είναι ακόμα κλειστές.

  Επίσης, θα υπάρξει ένα είδος βοηθήματος με την μορφή ρευστού για τις επιχειρήσεις που θα βγάζουν σιγά – σιγά το λουκέτο και το οποίο θα καλύψει έτσι τις πρώτες τους ανάγκες.

  Οι αποφάσεις αυτές δείχνουν ότι πιθανότατα στις 15 Ιουνίου θα έχουν τελειώσει όλα και η αγορά αλλά και η κοινωνία θα προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα.

  Πηγή: newsit.gr

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ