Κοροναϊός: Λουκέτο και σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ | 190 τα κρούσματα (τα 47 είναι πάνω από 65 ετών – Σε Αθήνα (85) και Ηλεία (40)

2
718

Κορωνοϊός: Κλείνουν από αύριο καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, εμπορικά κέντρα

Διαβάστε αναλυτικά τη λίστα με όσα καταστήματα κλείνουν και όσα παραμένουν ανοιχτά – Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο το πρωί και για 14 ημέρες – Κικίλιας: Πάμε σε αυστηρότερα μέτρα γιατί δεν τηρούνται οι οδηγίες  περιορισμού και αυτοπεριορισμού

Νέα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μετά τα 190 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, ανακοίνωσε  η κυβέρνηση.  Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο το πρωί και για 14 ημέρες. Η λήψη τους κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς δεν τηρήθηκαν τα προηγούμενα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις που έκαναν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας:

 

Μετά τη διαπίστωση ότι πλέον 11 κρούσματα ανήκουν στην κατηγορία των «ορφανών», που δεν είναι γνωστή δηλαδή η πηγή της επιμόλυνσης, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε συνωστισμός στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος  αποφασίσθηκε να κλείσουν καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες- όλα τα καταστήματα εστίασης – πλην των delivery και των take away. Κλείνουν επίσης πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα. Μένουν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας.  Ακόμη κλείνουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις -πλην των ανοιχτών χώρων ατομικής άσκησης- και τα κέντρα αισθητικής.  Μένουν ανοιχτοί φούρνοι, ζαχαροπλαστεία με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν τραπεζοκαθίσματα.  Παράλληλα, θα ληφθούν ειδικά μέτρα για δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Τις ανακοινώσεις των νέων αυστηρότερων μέτρων έκανε ο καθηγητής- λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν τα μέτρα από όλους.

«Είχα πει ότι θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί προκειμένου να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας. Και ειδικά όσους έχουν ανάγκη. Σήμερα και μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων – Επιδημιολόγων, επεκτείνουμε τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, προκειμένου να μην έχουμε μεγαλύτερη διασπορά» είπε ο κ.Κικίλιας ξεκινώντας την ενημέρωση.

Και συνέχισε: «Αυτό το κάνουμε για δύο λόγους. Πρώτον γιατί παρουσιάστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας νέα κρούσματα, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα της μετάδοσης. Δεύτερον γιατί τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού για να προστατεύσουμε τους άλλους και να προστατευτούμε, δεν τηρούνται. Θα πω ξανά ότι δίνουμε μία μάχη που θα κριθεί και από το κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση», πρόσθεσε ο κ.Κικίλιας.

Διαβάστε αναλυτικά ποιά καταστήματα κλείνουν και ποιά θα μείνουν ανοιχτά:

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από αύριο Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:

· Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά

· Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away

· Κέντρα διασκέδασης

· Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων

· Βιβλιοθήκες

· Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι

· Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

· Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)

· Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.

· Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):

· Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω

· Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)

· Λαϊκές αγορές

· Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα

· Φαρμακεία

· Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

· Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away

· Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)

· Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)

· Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων

Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.

 

Κορωνοϊός: 190 τα κρούσματα – Πέντε νοσηλεύονται σε ΜΕΘ

tsiodras-dilwseis13-3

Αυξήθηκαν κατά 73 σε μία ημέρα – Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, τα «ορφανά» κρούσματα είναι 11 – 36 κρούσματα υπό διερεύνηση – Από το σύνολο των κρουσμάτων, 47 είναι πάνω από 65 ετών και 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 – Επίσης, έχουν προσβληθεί επτά παιδιά από 0 έως 17 ετών

Κατά 73 αυξήθηκαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον φονικό ιό.

Τα 36 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση. Συνολικά 11 είναι τα λεγόμενα «ορφανά», δίχως γνωστή πηγή επαφής. Τα εννέα εξ αυτών είναι στην Αττική. Πέντε άτομα νοσούν σοβαρά και αυτή την ώρα είναι διασωληνωμένοι -δύο στο Ρίο, ένα στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ένα στο «Σωτηρία» και ένα στο «Αττικόν».

47 νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση.

Συνολικά, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, έχουν ελεγχθεί για κορωνοϊό 2.700 άτομα. 1.000 έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τις τελευταίες 48 ώρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 47 είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα. Επίσης, έχουν προσβληθεί επτά παιδιά από 0 έως 17 ετών.

Γεωγραφικά, η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: Αθήνα 85, Ηλεία 40, Αχαΐα εννέα, Θεσσαλονίκη έξι, Ανατολική Αττική πέντε, Ζάκυνθος τέσσερα, Καστοριά τρία.

Ο ίδιος ανακοίνωσε τη λήψη έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με το κλείσιμο εμπορικών κέντρων, εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιοι μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας» τόνισε σχετικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Στην ηλικιακή ομάδα 40-64 τα περισσότερα κρούσματα – Έχουν προσβληθεί 7 ανήλικοι

korwnaios-nosokomeio-diadromos-ilikies

H «ακτινογραφία» των κρουσμάτων: Από τα 190, τα 47 είναι πάνω από 65 ετών – Σε Αθήνα (85) και Ηλεία (40) η πλειονότητα  των κρουσμάτων

Εκατόν ενενήντα κρούσματα κορονοϊού καταγράφει συνολικά η Ελλάδα, εκ των οποίων 11 χωρίς σαφές ιστορικό ταξιδιών, και επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επίσης για 36 άτομα, η ιχνηλάτησή τους είναι υπό διερεύνηση, σύμφωνα με την ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα.

Από τα 11 «ορφανά» κρούσματα, τα 9 έχουν εντοπιστεί στην Αττική. Πέντε άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωλημένοι. Συνολικά, στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται 47 ασθενείς.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 47 είναι πάνω από 65 ετών, 79 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40-64 και, όπως λένε οι επιστήμονες, σε αυτή την ομάδα αναμένουν τα περισσότερα κρούσματα. Επίσης έχουν προσβληθεί 7 παιδιά από 0 έως 17 ετών.

Γεωγραφικά η κατανομή των κρουσμάτων έχει ως εξής: Αθήνα 85, Ηλεία 40, Αχαΐα 9, Θεσσαλονίκη 6, Ανατολική Αττική 5, Ζάκυνθος 4, Καστοριά 3.

Συνολικά έχουν γίνει 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι, με τους 1000 να έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες 48 ώρες.

Κοροναϊός: Τι έχει συμβεί στην Ιταλία

Μία περίπτωση άξια προσοχής είναι η Ιταλία η οποία εδώ και κάποια 24ωρα έχει τεθεί ολόκληρη σε καραντίνα. Τα κρούσματα είναι χιλιάδες και οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά κατά εκατοντάδες.

Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση της Ρώμης να πάρει την δύσκολη απόφαση να «παγώσει» την καθημερινότητα των πολιτών σε μία προσπάθεια να διακοπεί η περαιτέρω διάδοση του ιού.

Μέσα μαζικής μεταφοράς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, τα μέσα μεταφοράς λειτουργούν κανονικά και τα αεροδρόμια και τα τρένα παραμένουν ανοιχτά.

Με βάση την προηγούμενη καραντίνα στην οποία είχε τεθεί μόνο το βόρειο μέρος της Ιταλίας, οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούσαν το τρένο έπρεπε να υπογράψουν αστυνομικά έντυπα για να βεβαιώσουν ότι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς ή λόγους υγείας ή για να επιστρέψουν σπίτι.

Αυτοκίνητα

Στους κεντρικούς δρόμους η αστυνομία ελέγχει αν οι οδηγοί συμμορφώνονται στους περιορισμούς που υπάρχουν για την μετακίνηση.

Κρουαζιερόπλοια

Σε ορισμένα λιμάνια απαγορεύτηκε σε κρουαζιερόπλοια να αγκυροβολήσουν.

Εστιατόρια

Στα εστιατόρια και τα μπαρ της χώρας επιτρέπεται να λειτουργήσουν μόνο 6 το πρωί με 6 το απόγευμα και πρέπει να εγγυώνται ότι οι πελάτες βρίσκονται σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου ο ένας από τον άλλον. Όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς θα κλείνουν.

Καταστήματα

Όλα τα καταστήματα τροφίμων θα παραμείνουν ανοιχτά όλο το 24ωρο, ενώ τα υπόλοιπα θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο αν είναι σε θέση να εγγυηθούν την απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου μεταξύ των πελατών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΑΣ ΕΠΈΜΒΕΙ ΚΆΠΟΙΟΣ ΣΤΟ ΧΑΒΑΛΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ!!!

    ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ,ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ,ΚΛΟΥΒΕΣ,ΚΑΡΟΤΣΕΣ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΤΡΕΛΟΙ ..ΟΧΗΜΑΤΑ 3 ΜΑΖΙ ΠΙΑΝΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ,ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΘΩΟΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.ΟΛΑ ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.ΑΣ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΝΑ ΔΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ….

  2. ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

    ΔΕΝ θα λειτουργούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με τραπεζοκαθίσματα.

    •Μπορούν ωστόσο να λειτουργούν ως delivery. Και αν κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται μέχρι σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να το εφαρμόσουν, αφού προχωρήσουν στην απαιτούμενη αλλαγή του ΚΑΔ.

    •Σε τέτοιες επιχειρήσεις, δεν θα πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι από 5 όρθιοι πελάτες που εξυπηρετούνται άμεσα (take away).

    •Τα καταστήματα εστίασης που θα κλείσουν, θα μπορούν να μεταφέρουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Κράτος (ΦΠΑ, εισφορές, φορολογία) για τον Ιούνιο. Αυτό δεν θα ισχύσει για όσα καταστήματα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ