Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Κοροναϊός στην Ελλάδα: Αυτά είναι όλα τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η...

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Αυτά είναι όλα τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση | Μην πηγαίνετε εκκλησία – Σύσταση σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες

0
240

Κοροναϊός στην Ελλάδα: «Το 2020 θα είναι διαφορετική χρόνια από ό,τι περιμέναμε», είπε ο πρωθυπουργός και μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δίνοντας το στίγμα των μέτρων που θα ληφθούν για την προστασία των Ελλήνων πολιτών από τον νέο κοροναϊό Covid 19. O κ. Πέτσας ανακοίνωσε την θέσπιση της άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς με παιδιά στο σχολείο, έκανε λόγο για ενίσχυση της δημόσιας υγείας με προσλήψεις και επιπλέον κονδύλι, ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν (για σχολεία κ.ο.κ.) αλλά και στις συστάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Τη θέσπιση άδειας ειδικού σκοπού επιπρόσθετη της κανονικής με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και μέχρι τις 10 Απριλίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Το κράτος θα επιδοτεί το 1/3 των αποδοχών κατά τη διάρκεια της άδειας. Στον ιδιωτικό τομέα δίνεται η δυνατότητα για ευέλικτη εργασία.

Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύσει:

  • Για κάθε 4 ημέρες άδειας οι τρεις θα λογίζονται ειδικού σκοπού και μόνο μια θα λογίζεται ως κανονική άδεια.
  • Εαν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού τότε ο άλλος δεν θα δικαιούται.
  • Εαν ο ένας από τους δυο γονείς δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.
  • Η κυβέρνηση παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα δημόσιας υγείας με κονδύλι 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλαμβάνουμε διαρκώς νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως βασικό μέλημα είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων.

Επίσης ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το 2020 θα είναι μια τελείως διαφορετική χρόνια για την ελληνική οικονομία, καθώς υπάρχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια σε πανευρωπαϊκή επίπεδο.

Ενίσχυση της ρευστότητας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Πρότεινε να εξαιρεθεί το κόστος των μέτρων αυτών από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Τόνισε ότι χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται και ζήτησε επίσης την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια υγειονομικού υλικού (π.χ. μάσκες και αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και μετά, την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις έχει ήδη εξαγγελθεί:

  • η αναστολή, για 4 μήνες, της πληρωμής Φ.Π.Α., πληρωτέου τέλος Μαρτίου.
  • η αναστολή, επίσης για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου,
  • η αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου.
  • Επιπλέον, για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας.
  • Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου.

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση από τον Στέλιο Πέτσα στο βίντεο που ακολουθεί:

 

Live | Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Στέλιο Πέτσα.

Live | Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Στέλιο Πέτσα.

Geplaatst door Ελληνική Κυβέρνηση op Woensdag 11 maart 2020

Μην πηγαίνετε εκκλησία – Σύσταση σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες

Σύσταση προς τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες σχετικά με την παρακολούθηση της λειτουργίας στην εκκλησία απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο κ. Πέτσας μεταξύ άλλων, τόνισε πως «η αρμόδια επιτροπή και κατ επέκταση η κυβέρνηση απευθύνουμε στους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ισχυρή σύσταση για την αποφυγή κάθε συγχρωτισμού».

«Οφείλουν για το δικό τους αλλά και το γενικό καλό να αποφεύγουν βρίσκονται σε χώρους όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος. Στην ίδια κατεύθυνση, τόσο η Ιερά Σύνοδος όσο και μητροπολίτες συστήνεται να αποφεύγονται πολυπληθείς συναθροίσεις στις εκκλησίες μας», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα

Διάγγελμα για την κρίση του κοροναϊού προκειμένου να θέσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης θα προχωρήσει το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος από χθες, Τρίτη, έχει τονίσει ότι «είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας».

Ειδικά μέτρα για χρόνια νοσήματα, έγκυες και σπάνιες παθήσεις

Την ανάγκη ειδικής μέριμνας για τις ευπαθείς ομάδες απέναντι στο νέο κοροναϊό, επισημαίνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Οι σύλλογοι ασθενών καλούν το υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να λάβουν ειδική ενημέρωση για την προστασία των χρόνιων ασθενών και των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Τα ειδικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον ΕΟΔΥ και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κατάργηση του επισκεπτηρίου σε χρόνιους ασθενείς στα νοσοκομεία και τη διακοπή λειτουργίας των ΚΑΠΗ, θα πρέπει να διευρυνθούν με γνώμονα τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας, τονίζει Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Στην κατεύθυνση αυτή, ζητά από τους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν τις παρακάτω προτάσεις:

– Δυνατότητα απουσίας από την εργασία χωρίς χρέωση κανονικής ή αναρρωτικής άδειας, σε συνάρτηση με την εξάπλωση της επιδημίας και τη βαρύτητα της χρόνιας πάθησης του ασθενούς.

– Εργασία από το σπίτι ή σε θέση που δεν απαιτεί αλληλεπίδραση με το κοινό, στα επαγγέλματα που παρέχουν τέτοια δυνατότητα.

– Διαχείριση της ροής των ασθενών σε μονάδες υγείας όπως τα νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την αποφυγή συνωστισμού.

– Συνταγογράφηση και εκτέλεση εξάμηνων συνταγών για τη φαρμακευτική αγωγή χρόνιων ασθενών, προκειμένου να περιοριστεί η προσέλευσή τους σε υγειονομικές μονάδες.

– Διασφάλιση της πρόσβασης σε προληπτικά μέσα όπως τα αντισηπτικά και οι μάσκες.

Επιπλέον, η Ένωση καλεί τον ΕΟΔΥ να εκπονήσει ειδικές οδηγίες για την έγκυρη πληροφόρηση των παρακάτω ευπαθών ομάδων αναφορικά με τα ειδικά μέτρα που θα πρέπει να λάβουν, συμπληρωματικά με τις συστάσεις για το γενικό πληθυσμό:

Ηλικιωμένα άτομα άνω των 60 ετών

– Άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και νεοπλασίες

Μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων ή μυελού των οστών

– Ανοσοκατεσταλμένοι ενήλικες και παιδιά με αυτοάνοσα νοσήματα όπως αρθρίτιδες, λύκος, σκλήρυνση κατά πλάκας, ψωρίαση και άλλες σπάνιες παθήσεις

– Άτομα με επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια (HIV λοίμωξη)

Έγκυες γυναίκες και βρέφη

– Επαγγελματίες υγείας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ