Περιμένοντας το ΕΚΑΒ στο νησί…

0
155

Ενα βρέφος 40 ημερών νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» με βρογχιολίτιδα, μια οξεία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η βρογχιολίτιδα αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας στη βρεφική ηλικία και την πιο συχνή αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο για μωρά έως έξι μηνών. Το βρέφος δέχεται την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, όμως ένα είναι το ερώτημα σήμερα στο μυαλό των γονιών του: τι θα γινόταν αν το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού είχε καθυστερήσει ακόμα περισσότερο να έρθει για την αεροδιακομιδή, αν το ΕΚΑΒ καθυστερούσε κι άλλο να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις τους για βοήθεια;

Το περιστατικό, που φέρνει για ακόμα μία φορά στο προσκήνιο τις τραγικές ιατρικές ελλείψεις στα νησιά, έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη, στη Σίφνο. Ηδη, από την προηγούμενη ημέρα, οι γονείς είχαν απευθυνθεί στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού καθώς το μωρό είχε ανεβάσει πυρετό. Οπως λέει στην «Κ» η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, στο ιατρείο υπηρετούν σήμερα ένας γενικός γιατρός επιμελητής Β΄ και μία γιατρός που κάνει το αγροτικό της. Στη Σίφνο ζουν 500 παιδιά (οι μόνιμοι κάτοικοι φτάνουν συνολικά τις 2.500), αλλά παιδίατρος δεν υπάρχει. Μολονότι έχουν γίνει κατά καιρούς σχετικές προκηρύξεις, η θέση δεν έχει καλυφθεί. Τις ανάγκες καλύπτει ιδιώτης παιδίατρος που έρχεται στο νησί μία φορά στις 20 μέρες, εάν φυσικά δεν είναι σε ισχύ απαγορευτικό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε μόλις ξεκινήσει η άδεια του γιατρού του Πολυδύναμου. Για όλα τα περιστατικά ήταν υπεύθυνη η αγροτική γιατρός. Εξετάζοντας το βρέφος, κάτι «άκουσε» στους πνεύμονες, δίνοντας οδηγία στους γονείς να είναι σε επιφυλακή μήπως η κατάστασή του επιδεινωθεί. Πράγματι, την επομένη η γιατρός σύστησε την εσπευσμένη μεταφορά του βρέφους από τη Σίφνο στην Αθήνα, καθώς τα ακροαστικά ήταν εντονότερα και η συνολική εικόνα ανησυχητική. Ξεκινώντας φαρμακευτική αγωγή στο μωρό, η γιατρός καλεί το ΕΚΑΒ. Είναι ήδη 4 το απόγευμα. Το ΕΚΑΒ προτείνει η οικογένεια να φύγει με πλωτό μέσο την επόμενη ημέρα. Γίνεται επικοινωνία με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία που έχει αναλάβει την κάλυψη του νησιού, όμως η ώρα είναι απαγορευτική για να σηκωθεί ελικόπτερο. Οι διαπραγματεύσεις με το ΕΚΑΒ συνεχίζονταν, στο τραπέζι έπεσε προσωρινά και η ιδέα να ταξιδέψει η οικογένεια για Μήλο και μετά για Αθήνα (δεν έφευγε πλοίο από Σίφνο εκείνο το βράδυ). Την κατάσταση δυσχέραιναν οι άνεμοι 8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Εντέλει, στις 10.30 το βράδυ, και αφού είχε κινητοποιηθεί και η κ. Ναδάλη, κατέφθασε ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού για να παραλάβει το βρέφος. Οπως κατήγγειλε ο πατέρας του (dikaiologitika.gr), το ΕΚΑΒ δεν έστειλε γιατρό. Με το μωρό ταξίδεψε μόνο η μητέρα του, αφού η μοναδική αγροτική γιατρός της Σίφνου δεν μπορούσε να εγκαταλείψει το νησί και τους υπόλοιπους ασθενείς.

«Από τότε που για κάποιο λόγο απενεργοποιήθηκε εδώ και 2-3 χρόνια η δεύτερη θέση αγροτικού γιατρού στο νησί, το πρόβλημα είναι εντονότατο», τονίζει η κ. Ναδάλη. «Είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος όταν ο ένας γιατρός παίρνει άδεια ή όταν συνοδεύει ασθενή». Οι περισσότερες διακομιδές γίνονται με πλωτό μέσο στη Σύρο. Τον τελευταίο καιρό, επισημαίνει η ίδια, «έχουμε και μια δυσκολία να εξασφαλίσουμε πτητικό μέσο». Να σημειωθεί πάντως ότι η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου ανταποκρίθηκε πρόσφατα στις εκκλήσεις, στέλνοντας παιδίατρο για 4 μέρες και μετακινώντας για δέκα ημέρες αγροτικό γιατρό από το Κέντρο Υγείας Μυκόνου στη Σίφνο. Οπως έγραφε σε επιστολή που είχε κοινοποιήσει στις 21 Ιανουαρίου, στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στους βουλευτές Κυκλάδων και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, «επιτρέψτε μας, τέλος, να σας γνωρίσουμε ότι ο δήμος μας έχει διαμορφώσει και εξοπλίσει 2 κατοικίες που διατίθενται δωρεάν για τη στέγαση γιατρών…».

πηγή kathimerini.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ