Φωτιά Ελαφόνησος: Μάχη με τις φλόγες και τους θυελλώδεις ανέμους– Εκκενώθηκε οικισμός

0
843

– Εκκενώνεται το κάμπινγκ και ο οικισμός Παναγιά

ekkenosi_ar

Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο – Στην περιοχή επιχειρούν δέκα αεροσκάφη και ελικόπτερα και 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα – Αποχωρούν οι επισκέπτες από το νησί

Αναζωπυρώθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην Ελαφόνησο το Σάββατο το πρωί, αναγκάζοντας τις Αρχές να δώσουν εντολή για εκκένωση του κάμπινγκ και του οικισμού Παναγιάς.

«Προτεραιότητα μας αυτή τη στιγμή είναι να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή. Έχει εκκενωθεί εδώ και δυο ώρες το κάμπινγκ στην παραλία του Σίμου γιατί είχε πολύ κόσμο και επίσης έχει εκκενωθεί η περιοχή Παναγιά για προληπτικούς λόγους. Συντονισμένα όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να κάνουν κατάσβεση της φωτιάς και στο σημείο βρίσκονται και δυνάμεις του στρατού. Οι άνεμοι είναι δυνατοί αυτή τη στιγμή αλλά μέλημά μας είναι να μην κινδυνέψει κανείς και για το λόγο αυτό έχουμε εκκενώσει τις περιοχές Σίμος και Παναγία» λέει στο protothema.gr η δήμαρχος Έφη Ρουμάνη.

Αποχωρούν οι επισκέπτες από το νησί

Ο οικισμός της Παναγιάς και η περιοχή του Σίμου έχουν εκκενωθεί προληπτικά και όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, δεν έχει καταγραφεί κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός. Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν από το νησί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική.

Ελαφόνησος φωτιά
Φωτιά Ελαφόνησος
apoklistiko5
apoklistiko4
apoklistiko3
apoklistiko2
apoklistiko1

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και επιχειρούν  δέκα αεροσκάφη και ελικόπτερα και 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα.

Ένας από τους τουρίστες που βρίσκονται σε διακοπές στην Ελαφόνησο δημοσίευσε φωτογραφία από την εν εξελίξει φωτιά.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί στην Ελαφόνησο 121 πυροσβέστες με 23 οχήματα, ενώ επίσης επιχειρούν 2 αεροσκάφη «Καναντέρ» και 2 «Πεζετέλ» και πέντε ελικόπτερα.

 

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύθηκαν και πάλι οι δυνάμεις σε μια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε το πρωί.

Για τον συντονισμό των δυνάμεων από αέρος υπάρχει ένα ελικόπτερο, ενώ το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν ένα ελικόπτερο του στρατού και δύο μηχανήματα έργου, 4 οχήματα ΟΤΑ και μία υδροφόρα.

Σοβαρό πρόβλημα δημιουργούν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που περιστασιακά φτάνουν και τα 9 μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο κυρίως των εναέριων μέσων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν κινδυνεύουν άνθρωποι ή σπίτια και αν βοηθήσει ο καιρός εκφράζεται αισιοδοξία από τους αρμόδιους ότι η πυρκαγιά θα ελεγχθεί.

Από νωρίς βρίσκεται στο νησί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που μαζί με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει το έργο της κατάσβεσης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ από Forecast Weather Greece:

Ο φόβος για αναζωπύρωση ήταν υπαρκτός από το βράδυ του Σαββάτου και είχαν ενταθεί οι προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, ενώ είχε ζητηθεί από το Λιμενικό να φροντίσει να υπάρχει μόνιμα φεριμπότ στο νησί, για την περίπτωση που χρειαζόταν να απομακρυνθούν αυτοκίνητα.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

64.jpg
01
Πηγή: Associated Press

Η φωτιά δεν έφτασε στον οικισμό Παναγιά και το κάμπινγκ στο Σίμο που εκκενώθηκαν λόγω του καπνού καθώς ήταν δύσκολη η παραμονή των παραθεριστών.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ από Forecast Weather Greece:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ