Εκλογές 2019: Η Μερόπη Υδραίου δήμαρχος στην Κέρκυρα -Η πρώτη γυναίκα από το 1956 | Οι 16 γυναίκες που πήραν δημαρχεία στη χώρα

0
642

Οι χθεσινές δημοτικές εκλογές έσπασαν ένα αρνητικό ρεκόρ στην Κέρκυρα. Η Μερόπη Υδραίου είναι η δεύτερη αιρετή γυναίκα στην αυτοδιοικητική ιστορία της Κέρκυρας, μετά το 1956, όταν στο δήμο Κέρκυρας εκλέχτηκε, με ψηφοφορία, η Μαρία Δεσύλλα-Καποδίστρια.

Η Μαρία Δεσύλλα-Καποδίστρια, ήταν δισέγγονη του Γεωργίου Καποδίστρια, αδερφού του Ιωάννη Καποδίστρια. Ήταν η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα δήμαρχος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Εξελέγη σε αναπληρωματικές εκλογές με 5.365 ψήφους σε σύνολο 10.207. Στον δημαρχιακό θώκο παρέμεινε μέχρι το 1959.
Το όραμα της νέας δημάρχου

Όραμα και πρώτος στόχος της νέας δημάρχου της Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων, Μερόπης Υδραίου είναι ένα νέο μοντέλο διοίκησης του δήμου που θα στηρίζεται στη συνεργασία όλων των παρατάξεων, που εξελέγησαν στις τελευταίες εκλογές.
Μεροπη Υδραίου με μπλε σακάκι
Η νέα δήμαρχος Κέρκυρας έχει διάθεση να «σηκώσει τα μανίκια»

«Δεσμεύομαι πως θα υιοθετήσω ένα νέο μοντέλο διοίκησης του δήμου που θα στηρίζεται στη συνεργασία όλων των παρατάξεων που μοιραζόμαστε κοινές αρχές και αξίες. Έχουμε τη διάθεση να «σηκώσουμε τα μανίκια» και να εργαστούμε με όραμα, με διαφάνεια, με σύγχρονη ματιά για τον τόπο μας, για να χτίσουμε μαζί το νέο δήμο. Ένα δήμο ανοιχτό σε κάθε δημότη με συμμετοχική διαδικασία στη λήψη των αποφάσεων.
Μερόπη Υδραίου με ροζ
Η Μερόπη Υδραίου είναι η δεύτερη αιρετή γυναίκα στην αυτοδιοικητική ιστορία της Κέρκυρας, μετά το 1956, όταν στο δήμο Κέρκυρας εκλέχτηκε η εγγονή του Καποδίστρια
«Δεν θα χαθεί πολύτιμος χρόνος»

«Ο νέος δήμος μας, θα είναι ο δήμος της δημοκρατίας. Θα προχωρήσουμε μπροστά με ενότητα. Θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα που ενέκριναν με την ψήφο τους οι πολίτες, αλλά θα εντάξουμε σε αυτό κάθε αξιόλογη πρόταση που θα προέρχεται από τις άλλες παρατάξεις, γιατί νέα αρχή σημαίνει να κοιτάς μπροστά και να προχωράς μπροστά.

Από αύριο, θα καλέσω τους επικεφαλής των παρατάξεων για να διαμορφώσουμε πλαίσιο διαλόγου, συνεννόησης και συνεργασίας για τα μεγάλα προβλήματα της Κέρκυρας για όλη την τετραετία. Θα είμαστε κοντά στο δήμο, όπου χρειάζεται τη βοήθεια και τη συνδρομή μας, ώστε την 1η Σεπτεμβρίου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να είμαστε έτοιμοι να παράξουμε έργο»,δήλωσε η κ. Υδραίου.

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ 2014
Δημοτικές εκλογές: Οι 16 γυναίκες που πήραν δημαρχεία στη χώρα

Ο αριθμός των γυναικών που εκλέχθηκαν να αναλάβουν έναν Δήμο στη χώρα, στις φετινές δημοτικές εκλογές, παρέμεινε μικρός.

Σε σύνολο 331 Δήμων, μόλις 16 γυναίκες κατάφεραν να εκλεχθούν, σε σύνολο 128 υποψηφιοτήτων. Βέβαια, υπήρξε αύξηση κατά… μία μόνο, αφού στις αντίστοιχες εκλογές του 2014, είχαν εκλεγεί 15 γυναίκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, σε 29 δήμους υπήρχαν πάνω από μία υποψήφιες για τη δημαρχία, ενώ σε 208 δήμους καμία γυναίκα δεν είχε θέσει υποψηφιότητα. Στην Αττική, τρεις ήταν αυτές που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να κερδίσουν την μάχη στους δήμους που ήταν υποψήφιες. Νικήτρια είχαμε και μια γυναίκα στις περιφερειακές εκλογές, όπου την εκλογική μάχη στα Ιόνια νησιά, κέρδισε η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.
Ποιες κέρδισαν την μάχη της κάλπης σε όλη την Ελλάδα

Δήμος Κασσάνδρας Χαλκιδικής: Αναστασία Χαλκιά – Δημητροπούλου.
Δήμος Σκύδρας: Κατερίνα Ιγνατιάδου
Δήμος Κέρκυρας: Μερόπη Υδραίου.
Δήμος Νικολάου – Σκουφά: Ροζίνα Βαβέτση
Δήμος Χαλκιδέων: Έλενα Βάκα
Δήμος Στυλίδας: Βιργινία Στεργίου
Δήμος Ορχομενού: Βούλα Καράλη.
Δήμος Ελαφόνησου: Ευσταθία Λιάρου
Δήμος Γαύδου: Μανωλία Στεφανάκη
Δήμαρχος Φολεγάνδρου: Ευθαλία Παπαδοπούλου
Δήμος Σίφνου: Μαρία Ναδάλη
Δήμος Κέας: Ειρήνη Βελισσαροπούλου
Δήμος Αγίου Ευστρατίου: Μαρία Κακαλή
Δήμος Αγίου Δημητρίου: Μαρία Ανδρούτσου
Δήμος Νέας Ιωνίας: Δέσποινα Θωμαΐδου
Δήμος Πεντέλης: Δήμητρα Κεχαγιά
Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.