Άκης Τσελέντης: Οι πιθανότητες να γίνει σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ αγγίζουν το 80%!

0
929

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μετά τον ντόρο και τη διαμάχη μεταξύ των σεισμολόγων που προκάλεσε η έρευνα της ομάδας ΒΑΝ, λέει στο newsit.gr ότι λειτούργησε απολύτως επιστημονικά. Ταυτόχρονα, επιτίθεται στον πρόεδρο της επιτροπής και το διευθυντή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιο Λέκκα, κατηγορώντας τους ότι προκάλεσαν πανικό και φόβο στους κατοίκους της περιοχής με τις κινήσεις τους, διαρρέοντας τη μελέτη πριν συγκαλέσουν την επιτροπή ως όφειλαν.

“Ως διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, εκλεγμένος με καθαρά επιστημονικά κριτήρια και από επιστημονικές επιτροπές, όχι με πολιτικές επιλογές, όπως ο κύριος Λέκκας και ο κύριος Μακρόπουλος, κινούμαι πάντα θεσμικά” τονίζει ο κ. Τσελέντης.

Και διευκρινίζει ότι “στη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν είχα δυο σήματα ΒΑΝ, για Πάτρα και Πύργο και γνωρίζοντας ότι η περιοχή της δυτικής Ελλάδας είναι διεγερμένη μετά το σεισμό της Ζακύνθου, όφειλα να ενημερώσω εντελώς επιστημονικά, το τονίζω, επιστημονικά, τον κύριο Μακρόπουλο, ως πρόεδρο της επιτροπής, παρότι ήξερα ότι δεν μπορεί να διαβάσει την επιστημονική αυτή δουλειά του κυρίου Βαρώτσου και τον παρακαλούσα, μάλιστα, να κληθεί η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου”.

Συνεχίζοντας, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξιστορεί:

“Πέρασαν κάποιες μέρες, ο κύριος Μακρόπουλος δεν καλούσε την επιτροπή. Εν τω μεταξύ, εγώ και ο συνεργάτες μου στο Γεωδυναμικό, επειδή δώσαμε μεγάλη σημασία σε αυτά τα σήματα, κάναμε και αντίστοιχους υπολογισμούς με άλλες μεθοδολογίες και είδαμε ότι υπήρχε μια επιταχυνόμενη σεισμικότητα στην περιοχή της κεντρικής Ελλάδας. Στέλνω και τρίτη επιστολή στον κύριο Μακρόπουλο και του θέτω υπόψη αυτά τα στοιχεία και του λέω “συγκάλεσε την επιτροπή, αυτό που σου κάνω δεν είναι πρόβλεψη, είναι μια επιστημονική ενημέρωση, γιατί πρέπει να αποφανθεί η επιτροπή πώς θα κινηθούμε”.

Τσελέντης: “Λέκκας και Μακρόπουλος είναι εκλεγμένοι με πολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια”

Αναφερόμενος στους κ.κ. Λέκκα και Μακρόπουλο, ο Άκης Τσελέντης επισημαίνει ότι: “Ο κύριος Λέκκας, ο εκλεγμένος πολιτικά κύριος Λέκκας, με τον κύριο Μακρόπουλο, παρέκαμψαν, παρανόμως, την επιτροπή σεισμικού κινδύνου και ενημέρωσαν την Πολιτεία, προχωρώντας σε ασκήσεις μη μυστικές, οι οποίες διέρρευσαν στο ευρύ κοινό και προκάλεσαν αυτόν το μεγάλο πανικό. Και, μάλιστα, το τραγικό είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι πάνε να ρίξουν την ευθύνη σε εμάς. Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι; Δηλαδή, αυτό το πράγμα διέρρευσε από τον ίδιο το Λέκκα και τον Μακρόπουλο, δεν διέρρευσε από εμάς. Εμείς κάναμε μια επιστημονική ενημέρωση, εμπιστευτική, προς τον ΟΑΣΠ, προς την επιτροπή. Αυτοί το διέρρευσαν”.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο newsit.gr ο Άκης Τσελέντης καταγγέλλει ότι Λέκκας – Μακρόπουλος το είπαν αυτό παράνομα, διότι πρέπει πρώτα να γίνει η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφανθεί για τις ενέργειες που θα γίνουν. Και όχι αυτοί οι δύο κύριοι να βγαίνουν και να κάνουν στην επιτροπή μια σπέκουλα. Για αυτό και ο Βαρώτσος στην Ελλάδα δεν ανακοινώνει τίποτα και τα στέλνει όλα στο Πανεπιστήμιο του Cornell. Γιατί του την έχουν στημένοι στον ΟΑΣΠ και μετά από λίγο τα διαρρέουν αυτά για να προκαλέσουν πανικό και να τον εκθέσουν.

Ελπίζω ο σεισμός να γίνει στη θάλασσα και όχι στη στεριά

Για την πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ ο Άκης Τσελέντης λέει ότι οι πιθανότητες να γίνει σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ, τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες στη Δυτική Ελλάδα (βλ. χάρτη πάνω) αγγίζουν το 80% και εξηγεί τους λόγους: “Οι πιθανότητες για σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ αγγίζουν το 80%. Θυμίζω ένα πράγμα. Πριν από το σεισμό της Ανδραβίδας υπήρχαν σήματα. Πριν από το σεισμό του Πύργου υπήρχαν σήματα. Έγινε ο σεισμός. Πριν από πολλούς σεισμούς. Πριν από τον τελευταίο σεισμό που έγινε στο Μεξικό, επειδή εκεί υπάρχουν δίκτυα ΒΑΝ και, μάλιστα έγινε σε μια περιοχή… οι σεισμοί στο Μεξικό γίνονται στην παραθαλάσσια ζώνη, αλλά αυτός έγινε στην ενδοχώρα. Κανείς δεν περίμενε να γίνει στην ενδοχώρα και όμως, τον έπιασαν τα ΒΑΝ και είχε ενημερωθεί η πολιτεία. Λοιπόν, δε χρειάζεται να πω τίποτα άλλο, έχω βρεθεί με το Βαρώτσο, στο εξωτερικό, σε μεγάλα πανεπιστήμια, στο Κιότο, στο Τόκιο, στην Αμερική, σε πολλές χώρες και, πραγματικά, τον τιμούσαν, ενώ εδώ τον λοιδορούν. Τον λοιδορούν άτομα τα οποία είναι άσχετα και θα έλεγα ότι μερικά από αυτά είναι και αμόρφωτα”.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τονίζει ότι η περιοχή είναι πολύ συγκεκριμένη και βρίσκεται στο χάρτη που έχει δώσει στη δημοσιότητα και ελπίζει ο σεισμός να γίνει σε θαλάσσια περιοχή και όχι στη στεριά: “Το δυναμικό της περιοχής είναι της τάξης του 6, το οποίο αν γίνει στη θάλασσα δεν θα έχουμε επιπτώσεις, αν γίνει όμως κοντά σε οικιστικό συγκρότημα, στην ξηρά, θα έχουμε θέμα, γιατί είδατε τι έγινε στην Πρέβεζα. Στην Πρέβεζα είχαμε πάρα πολλές ζημιές και το κτίριο του σχολείου είχε προβλήματα. Αν γινόταν λίγο πιο κοντά την Πρέβεζα θα είχαμε θύματα. Θα είχαμε προβλήματα. Η περιοχή είναι στο χάρτη τον οποίο έδειξα. Πολύ συγκεκριμένη περιοχή, μικρή περιοχή και τα λέει όλα”.

Τσελέντης: Το συγκεκριμένο χάρτη τον είχα στείλει στον Μακρόπουλο και ο Βαρώτσος έχει απαντήσει στην επιτροπή – Scripta manent

“Ο χάρτης αυτός εστάλη στον κύριο Μακρόπουλο, μου αρέσει που λέει θεσμικά. Τι ήθελε να τον στείλουμε με πρωτόκολλο, με τον ειδικό κλητήρα του Γεωδυναμικού; Εστάλη στον κύριο Μακρόπουλο. Ο χάρτης αυτός δείχνει πολλά πράγματα, αλλά ο κύριος Χουλιάρας είναι ο μόνος στην επιτροπή που ξέρει από σήματα και το θέμα του κυρίου Βαρώτσου… ο κύριος Βαρώτσος απάντησε και έχω μπροστά μου τα χαρτιά της απάντησης του κυρίου Βαρώτσου και το mail που έστειλα εγώ στον κύριο Μακρόπουλο. Επομένως, scripta manent. Δημιουργούν πανικό. Τουλάχιστον, ας σεβαστούν τον κόσμο. Τίποτα άλλο”.

“Ελπίζω ο σεισμός που έχει βρει στη μελέτη της η ομάδα ΒΑΝ να ήταν αυτός της Πρέβεζας”

“Οι προβλέψεις του ΒΑΝ είναι 6 συν πλην 0.5. Δηλαδή και το 5,5, αυτός που έγινε στην Πρεβεζα και το 6,5 είναι στα όρια της πρόβλεψης. Εγώ, προσωπικά, πιστεύω ότι θα είναι γυρω στα 6 . Προσωπικά. Εντάξει; Κάπου εκεί θα είναι. Εντάξει; Αν γίνει. Τονίζω και πάλι. Μακάρι να ήταν ο σεισμός ο οποίος έγινε στην Πρέβεζα. Θυμίζω ότι ο σεισμός του Πύργου το 2008 ήταν 5 Ρίχτερ και είχαμε θύματα τότε. Μάλιστα, θέλω να πω ότι το 2008 ήταν υπουργός Εσωτερικών ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, ο σημερινός πρόεδρος, ο οποίος κινήθηκε με πολλή μυστικότητα, ενημέρωσε, μυστικά τελείως, τμήματα του στρατού, ήταν πανέτοιμοι, με χημικές τουαλέτες, με σκηνές και με το που έγινε ο σεισμός, γιατί ο σεισμός έγινε, κινήθηκαν χωρίς να έχει μάθει τίποτα ο κόσμος, εκ των προτέρων. Επομένως, γίνεται ο σεισμός, συγκαλούν αυτοί την επιτροπή και όπως καταλαβαίνεις έγινε αυτό το οποίο έγινε”.

“Καλώ τον κύριο Λέκκα να αφήσει τη λάσπη στον ανεμιστήρα και να ελέγξει τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία της δυτικής Ελλάδας και τους δημάρχους της περιοχής να αφήσουν τις πρωτοχρονιάτικες πίτες και να ελέγξουν τα κτίρια”

Δυστυχώς, έχει ξεφύγει στον κόσμο αυτή η πληροφορία. Εγώ θέλω να πω στον κόσμο ότι θέλω να εύχομαι ότι ο σεισμός που γράψαμε ήταν ο σεισμός της Πρέβεζας. Αλλά, πολύ φοβάμαι ότι δεν ήταν. Για αυτό το λόγο τον κύριο Λέκκα, ως υπεύθυνο του ΟΑΣΠ να αφήσει τη λάσπη του ανεμιστήρα και να ελέγξει τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία στη δυτική Ελλάδα. Πριν από λίγο μου τηλεφώνησε μια δασκάλα από το Κιάτο, από ένα σχολείο δίπλα στη θάλασσα και μου λέει ότι το σχολείο είναι χτισμένο από το 1940 και τα σίδερα είναι έξω, δεν τα κοιτάει κανένας.

Επίσης, παρακαλώ τους δημάρχους της περιοχής να αφήσουν τις πρωτοχρονιάτικες πίτες, τις προεκλογικές και να κοιτάξουν και αυτοί, με τα επιτελεία τους, τις κατασκευές.

Ο κόσμος πρέπει να τηρεί τα μέτρα, τα γνωστά, της σεισμικής προφύλαξης και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Εύχομαι να ήταν ο σεισμός που έγινε στην Πρέβεζα, αλλά και να μην ήταν, αν γίνει κάτι και γίνει στη θάλασσα, δεν θα έχουμε πρόβλημα.

Ακούστε όλα όσα είπε στο newsit.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ