Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Θύματα & στην Κω… Η δράση του, το ξέπλυμα χρήματος και ο τζίρος των 400.000 ευρώ την ημέρα

25
3270

Επικοινώνησαν μαζί μας συμπολίτες μας από Κω που έχουν εξαπατηθεί από το εν λόγω κύκλωμα και καλούν όσους άλλους έχουν πέσει θύματα με οποιονδήποτε τρόπο να επικοινωνήσουν με το τηλ. 6974492142 (κ. Δήμητρα)

Δείτε τις φωτογραφίες από τον αμύθητο θησαυρό που βρέθηκε στα χέρια του Ριχάρδου Μυλωνά και των συγκατηγορουμένων του  – Τα εκατομμύρια κέρδη και οι κωδικές ονομασίες  – Ο ρόλος κλειδί ενός χαμηλόβαθμου αστυνομικού  – Το χρονικό της σύλληψης

Έλιωναν και έβγαζαν στην Τουρκία σχεδόν το σύνολο του χρυσού που κατέληγε καθημερινά στα ενεχυροδανειστήρια όλης της χώρας. Ζούσαν μέσα στην πολυτέλεια ξεπλένονταν τα εκατομμύρια των κερδών αγοράζοντας πολυτελή σπίτια, σκάφη και αυτοκίνητα.

Πρόκειται για τα μέλη της «μαφίας του χρυσού» που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αμαρουσίου μετά από πολύμηνες έρευνες.

Ουσιαστικά οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για δυο ομάδες που συνεργάζονταν για να αγοράζουν το χρυσό 1000 το κιλό κάτω από την επίσημη τιμή και να το διοχετευόμουν στο εξωτερικό χωρίς να πληρώνουν ευρώ σε δασμούς και φόρους! Μια διαδικασία που ήταν σε όλη διαδρομής της «μαύρη»… Μάλιστα ρόλο κλειδί είχε και ένας χαμηλόβαθμος αστυνομικός που ενημέρωνε τα «μεγάλα αφεντικά» για τις κινήσεις των αρχών. Αυτό που προσπαθεί να αποδείξει η Ασφάλεια είναι αν στο χυτήριο των δυο ομάδων κατέληγαν και χρυσαφικά που είχαν κλαπεί από τους ιδιοκτήτες τους.

rix20
rix19
rix18
rix17
rix16

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων – αγοράς χρυσού, είχε αρχηγό έναν 65χρονο Έλληνα παλιό χρυσοχόο, ενώ η δεύτερη έναν Τούρκο συριακής καταγωγής και τον 51χρονο Δημήτρη Ριχάρδο Μυλωνά, ο οποίος φρόντιζε να βρίσκει με 44 καταστήματα του και να λιώνει το χρυσό και ο Τούρκος να το παραλαμβάνει και με λεωφορεία που έφευγαν σχεδόν καθημερινά για την Κωνσταντινούπολη να διώχνει τον χρυσό εκτός Ελλάδας.

Δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους. Ο ημερήσιος κύκλος δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.

Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες. Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθόσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ. Βασικό χαρακτηριστικό των οργανώσεων ήταν ότι, μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα, έναντι ελαχίστων χρημάτων καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή αδιαφόρου προέλευσης. Οι ποσότητες του χρυσού, προερχόταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους, μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών, ήταν προϊόντα εγκλήματος. Επιπλέον και οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν, με προκάλυμμα νομιμοφανείς επιχειρήσεις, με παρεμφερές αντικείμενο με την παράνομη δραστηριότητά τους, εξασφαλίζοντας έτσι κάλυψη και αποφυγή των συνεπειών του νόμου.

Το χρονικό

Χθες, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά 63 μελών και των δύο κυκλωμάτων, εκ των οποίων πενήντα πέντε ημεδαποί και οκτώ αλλοδαποί. Τακτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία. Σύμφωνα με την Αστυνομία “Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών των δύο ομάδων, προηγήθηκε πολύμηνη αστυνομική έρευνα, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Αξιοποιήθηκαν μάλιστα όλες οι προανακριτικές τεχνικές (Αστυνομική έρευνα, φυσική/ τεχνική επιτήρηση και παρακολούθηση, άρση απορρήτου, επισύνδεση, πληροφορίες κ.λ.π.) και από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση του προανακριτικού υλικού, καταδείχθηκε ότι τα μέλη της συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτές τουλάχιστον τα δύο τελευταία έτη, διαθέτοντας συγκεκριμένη δομή και διαρκή δράση.

Πιο συγκεκριμένα, από την πορεία και εξέλιξη των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι με έδρα το κέντρο της Αθήνας και με δίκτυο που επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, υφίσταντο δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, παράδοση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία”.

Καθημερινά δρομολόγια για Κωνσταντινούπολη

Αντικείμενο δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η συνεχής και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν σχεδόν καθημερινά το δρομολόγιο Αθήνα–Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο. Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.

Εκατομμύρια κέρδη και κωδικές ονομασίες

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κλπ, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση. Περαιτέρω, ένδειξη νομιμοποίησης αποτελεί και το γεγονός ότι διαβιούσαν πολυτελή βίο. Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:

• Ζάχαρη: Χρυσός.
• Κίτρινο: Χρυσός.
• Fine : Χρυσός 24 καρατίων
• Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός.
• Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας.
• Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
• Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
• Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
• Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
• Χαρτιά: Χρήματα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 54 οικίες και 30 καταστήματα των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• πλάκες χρυσού, βάρους 30,4 κιλών, αξίας 545.000 ευρώ,
• πλάκες και καθαρός χρυσός, βάρους 6,2 κιλά, αξίας 235.600 ευρώ,
• 513 κιλά ασήμι, αξίας 220.590 ευρώ,
• 1121 χρυσές λίρες, αξίας 330.695 ευρώ,
• 360 χρυσά νομίσματα,
• 18 πολύτιμες πέτρες,
• δαχτυλίδι με πολύτιμη πέτρα, αξίας 56.900 ευρώ,
• 2 εικόνες εμφανούς παλαιότητας,
• το χρηματικό ποσό των 850.000 ευρώ,
• επιταγές αξίας 60.500 ευρώ,
• 5 πυροβόλα όπλα, 15 κυνηγετικά όπλα, 2 αεροβόλα, 212 φυσίγγια και
• μικροποσότητα κάνναβης.

Από την παραπάνω δραστηριότητα των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, εκτιμάται ότι η απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα προσδιοριστούν επακριβώς στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

rix1
rix2
rix3
rix4
rix5
rix6
rix7
rix11
rix12
rix13
rix14
rix15

Αντιδρούν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων

Την ίδια ώρα έντονες αντιδράσεις υπήρξαν από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από το βήμα της βουλής αναφέρθη ονομαστικά στον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είχε ξεζουμίσει πολίτες μέσα στην κρίση».

«Δεν έχουμε πάρει ακόμα αντίγραφα της δικογραφίας, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις κατηγορίες, επιφυλασσόμαστε ο πελάτης μου αρνείται ότι έχει τελέσει το συγκεκριμένο αδίκημα και μας προκαλεί έκπληξη ότι ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες έχουν γνώση της δικογραφίας και εκφράζουν μάλιστα δηλώσεις – προκρίματα ενοχής. Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη θα βρει την αλήθεια και θα καταρρεύσουν όλες οι κατηγορίες” τονίζει στο protothema.gr ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή κ. Πέτρος Πανταζής ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά του συναδέλφου κ. Απόστολου Λύτρα ο οποίος εκπροσωπεί έναν 51χρονο επιχειρηματία τονίζει πως «Είμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο. Ακόμη δεν έχουμε πάρει αντίγραφα της δικογραφίας, θα ζητήσουμε προθεσμία να απολογηθούμε όλοι οι κατηγορούμενοι ενώ αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση και προκαλεί απορίες είναι πως είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας να έχει προβεί σε δημόσιο σχολιασμό σε μια ποινική υπόθεση για την οποία δεν έχει αποφανθεί ακόμα η δικαιοσύνη».

πανταζησ
Ο δικηγόρος του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου κ. Πέτρος Πανταζής
λυτρασ
Ο δικηγόρος ενός εκ των συλληφθέντων κ. Απόστολος Λύτρας

Πώς ο Ριχάρδος και οι άλλοι λαθρέμποροι έσπρωχναν χρυσό εκατομμυρίων καθημερινά στην Τουρκία

Πώς ο Ριχάρδος και οι άλλοι λαθρέμποροι έσπρωχναν χρυσό εκατομμυρίων καθημερινά στην Τουρκία

Στον ανακριτή οδηγείται ο γνωστός από την TV ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, μαζί με τουλάχιστον 60 ακόμη άτομα, ως μέλη μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού.

Οι συλλήψεις έγιναν χθες το βράδυ, με την αστυνομία να φθάνει στα ίχνη του κυκλώματος κατά τη διάρκεια των ερευνών που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, αμέσως μετά την εξάρθρωση της σπείρας των Ρομά. Ψάχνοντας να βρουν πού διοχετεύονταν τα κλοπιμαία και μετά από εκτεταμένες παρακολουθήσεις, κατάφεραν να χαρτογραφήσουν το κύκλωμα.

Μέχρι στιγμής, για το κύκλωμα αυτό έχουν γίνει περισσότερες από 68 συλλήψεις και προσαγωγές. Ανάμεσά τους και ο γνωστός (από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του) ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 100 καταστήματα αγοράς χρυσού στην Αθήνα και στην επαρχία.

Η δράση του κυκλώματος

Ουσιαστικά το κύκλωμα έλιωνε κοσμήματα, τα μετέτρεπε σε ράβδους χρυσού και τα «έσπρωχνε» καθημερινά προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθημερινά το κύκλωμα έδιωχνε 100 με 150 κιλά χρυσού προς τη γείτονα. Κάποιες ημέρες το φορτίο έφτανε και τον μισό τόνο!

Οι ράβδοι χρυσού, για να μην κινούν υποψίες, πήγαιναν στην Τουρκία σε ασυνόδευτα πακέτα, τα οποία τα μέλη του κυκλώματος έβαζαν σε τουριστικά λεωφορεία που έφευγαν από την Αλεξανδρούπολη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών είναι ότι κάθε μήνα το κύκλωμα έβγαζε περί τα 6 εκατ. ευρώ.

Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στη γιγάντια επιχείρηση έχουν κατασχέσει 50 κιλά χρυσού και ποσό που φτάνει στο 1 εκατομμύριο ευρώ!

Ο ρόλος του Ριχάρδου

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο κυκλώματα. Αρχηγικό στέλεχος του ενός φέρεται να είναι ο Ριχάρδος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο γνωστός ενεχυροδανειστής εμπλέκεται σε κύκλωμα κλεπταποδοχής, ένα κύκλωμα που συνεργαζόταν με κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου που έκαναν διαρρήξεις σε σπίτια ή κοσμηματοπωλεία.

Ο Ριχάρδος κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια, και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Η αστυνομία έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τόσο τα γραφεία της επιχείρησής του, όσο και την πολυτελή οικία του στα νότια προάστια.

Παράλληλα, στο ένα κύκλωμα φέρεται να έχει καίριο ρόλο και ένας γνωστός χρυσοχόος. Στην υπόθεση, σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές, εμπλέκονται και άλλοι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, αλλοδαποί και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

Παράλληλα, έχουν κατασχεθεί ποσότητες χρυσού και ασημιού, καθώς και όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά και πλήθος χρυσαφικών.

Η επιχείρηση για την εξάρθρωση των δύο κυκλωμάτων πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, καθώς και της ΕΚΑΜ. Συνολικά εργάστηκαν περί τους 260 αστυνομικούς για την εξάρθρωση του κυκλώματος!

Δίπλα στον αρχηγό, κομβικό ρόλο έπαιζε ως δεξί του χέρι ένας Τουρκοαρμένιος ενώ ένας Σύρος φέρεται να είναι και ο σύνδεσμος που είχε αναλάβει να μαζεύει τις παρτίδες του χρυσού για να τις «σπρώχνει» στην Τουρκία.

25 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εδώ πτωχεύσανε ολόκληρη χώρα. Κλέψανε δεκάδες δισεκατομμύρια σε μίζες και φαγοπότι. Οι βιομήχανοι αφήσανε πίσω τους σκελετούς και τα πουγκιά γεμάτα Στείλανε στον πάτο χιλιάδες ανθρώπους και σας μάρανε ο Βασιλιάς Ριχάρδος. Και το πιο ωραίο μας κοκορεύονται ότι θα μας σώσουν.

 2. ποιος θα παει να δει αν ειχαν κλεπταποδοχες? Η αστυνομια της κω? Μονο αν κατεβει κανενα κλιμακιο απο την αθηνα γινεται δουλεια εδω …..

 3. Τι τα μπερδευετε παλι;Τι θυματα και στη Κω;Κανενα θυμα οσα συμφωνισαν πηραν μην λετε οτι σας κατεβει.Τωρα αν ο κυριος αυτος εκανε λαθρεμποριο ειναι αλλη δουλεια.

 4. ΧΑΧΑΧΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΦΑΓΑΝ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΚΑΛΑ!!!! ΧΑΧΑΧΑ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣΑΝΕ ΚΑΛΑ.

  ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΑΚΟΜΑ !!! ΧΑΧΑΧΑ

 5. Γιατί θύματα και στην Κω; Θεωρώ οτι αλλοι αναγκασαν τον κοσμο να φτασει στο σημείο να πουλάει τα <> του . Ο Ριχάρδος νομιμα μαγαζια σε ολη την Ελλάδα με αδεια απο το κρατος ειχε.Εσυ πουλας αυτος αγοραζει.Δε σου εβαλε το μαχαιρι στο λαιμο.Ξερεις ποσοι τυπου ριχαρδοι υπηρχαν υπαρχουν και θα υπαρχουν;Αλλο αν δε το δεχομαστε ηθικα. Τωρα τι τα εκανε αυτος μετα,αλλο θεμα.Για το μετα τον κατσαν μεσα!

 6. Ρε αυτός ξεπέρασε και εμενα…. Ευτυχώς οι αστυνομικοί στην Ελλάδα είναι καλύτεροι απο τους Ισπανούς…

 7. Πάντως στη συμμορία δεν υπήρχαν πολλές γυναίκες, έτσι πρέπει, τα ελεγα εγω σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει πατριαρχια

 8. Τέτοιος μ… Δουλος ήσουν και στο νομισματοκοπειο και παραλίγο να μας πιάσει ακομα και η Ρακέλ

 9. Είστε overated, το σενάριο είναι γεμάτο plot holes, ας μη μιλήσω για τη βολική μνήμη της μάνας της Ρακελ, την αμπαλη Ρακελ που είχε κάθε ευκαιρία να συλλάβει τον προφεσόρ και δεν τα κατάφερνε, την αστυνομία που αντι να εισβάλει μέσα έκανε συσκέψεις, ήμαρτον πάω να δω πικι μπλαηντερς…

 10. Μπαρμπασουλη ωραία μας τα είπες, θέλουμε ενα άτομο σαν εσένα για τη τριτη σεζόν, θα σε λέμε ο Λαγουδης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.