Στις φυλακές υψίστης ασφαλείας «Λα Πικότα» της Κολομβίας, βρίσκεται κρατούμενος ο Ελληνο-βενεζουελάνος Αντώνης Βαθιώτης, στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, ο οποίος συνελήφθη με διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Ελλάδα.
Η απίστευτη υπόθεση του Βαθιώτη έχει απασχολήσει και την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα για την σύλληψη του. Όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», μέσα από μια δαιδαλώδη δικαστική διαδικασία, στην οποία συνεργάστηκαν η Βενεζουέλα, η Κολομβία και η Ελλάδα, ο 43χρονος, πατέρας τριών παιδιών, με έντονη αντιπολιτευτική δράση, αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να εκδοθεί στη Βενεζουέλα, όπου όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς του, δεν υπάρχει κράτος δικαίου, δεν θα έχει δίκαιη δίκη, ενώ είναι πολύ πιθανό να υποβληθεί και σε βασανιστήρια, όπως εκατοντάδες άλλοι αντιφρονούντες.
Τον κατηγορεί ο Μαδούρο
Ο Αντώνης Βαθιώτης κατηγορείται από το καθεστώς της Βενεζουέλας ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης λαϊκής εξέγερσης κατά του Μαδούρο, το Μάρτιο του 2014, συμμετείχε στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πυροβόλησε και σκότωσε έναν λοχαγό της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς, που συμμετείχε στην καταστολή των διαδηλώσεων. Επιπλέον, κατηγορείται ότι χρηματοδότησε ομάδες διαδηλωτών που δρουν κατά της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καθεστώς έχει προσάψει τις ίδιες κατηγορίες – «πακέτο» και σε εκατοντάδες άλλους αντιφρονούντες στη Βενεζουέλα, που έχουν χαρακτηριστεί πολιτικοί κρατούμενοι. Ακόμη και δήμαρχοι, που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, έχουν διωχθεί ποινικά και έχουν φυλακιστεί, επειδή… δεν εμπόδισαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο Βαθιώτης κάνει λόγο για πολιτική δίωξη. Υποστηρίζει ότι είναι αθώος και πως την ημέρα της δολοφονίας δεν βρισκόταν καν στη Βενεζουέλα. «Εγώ ανήκω στο κόμμα του Λεοπόλδο Λόπες, «Λαϊκή Θέληση». Εγώ είμαι εναντίον του Μαδούρο γιατί μας έχει κάνει ζημιά και διαδηλώνω. Αυτός είναι ο λόγος που με διώκουν. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος. Δεν έχω διαπράξει τίποτα από όσα με κατηγορούν. Βρίσκομαι στη φυλακή άδικα. Δεν ξέρω γιατί η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε αυτή την υπόθεση, από τη στιγμή που κανένας δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση της Βενεζουέλας», δηλώνει αποκλειστικά στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Αντώνης Βαθιώτης μέσα από τις φυλακές. «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μου κατέσχεσε 10 νταλίκες που είχα στην επιχείρηση μου, το γραφείο μου και το διαμέρισμα μου και μας άφησαν στο δρόμο. Δεν έχουν κανένα στοιχείο εναντίον μου. Τώρα είμαι κλεισμένος σε μια φυλακή όπου οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες, με έχουν μαζί με τους τρομοκράτες των FARC και με εμπόρους ναρκωτικών», καταλήγει.
Η Βενεζουέλα και το ελληνικό ένταλμα
Το καθεστώς του Μαδούρο ενοχοποίησε τον Βαθιώτη και άλλους δυο Βενεζουελάνους, για την δολοφονία του λοχαγού Ramzor Ernesto Bracho Bravo, ο οποίος είχε δεχθεί πυρά κατά την διάρκεια σοβαρών επεισοδίων στην περιφέρεια Καραμπόμπο. Οι άλλοι δυο συνελήφθησαν, υπέστησαν βασανιστήρια και φυλακίστηκαν. Η Βενεζουέλα προσπάθησε να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Βαθιώτη, χωρίς όμως η Ιντερπόλ να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της, καθώς η κυβέρνηση θεωρείται ανυπόληπτη και έχει δεχθεί επικρίσεις από την διεθνή κοινότητα, λόγω της ύπαρξης στη χώρα πολιτικών κρατουμένων. Στη συνέχεια η Βενεζουέλα έστειλε αίτημα στην Ελλάδα, προκειμένου οι ελληνικές Αρχές να εκδώσουν διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, καθώς ο Βαθιώτης είναι Έλληνας και η χώρα μας έχει δικαιοδοσία.
Η υπόθεση, με το αμφιλεγόμενο κατηγορητήριο που παρουσίασε το καθεστώς της Βενεζουέλας, το Μάρτιο του 2016, δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, έφθασε στην ελληνική Δικαιοσύνη και ο ανακριτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Αντώνη Βαθιώτη. Το ένταλμα αυτό κοινοποιήθηκε στην Ιντερπόλ, που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της Ελλάδας και τελικά ο 43χρονος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στην Κολομβία, όπου είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Χάρη στην συνεργασία των ελληνικών Αρχών το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο κατάφερε να οδηγήσει τον Βαθιώτη στη φυλακή και τώρα επιχειρεί, μέσω αυτής της διαδικασίας, να εκδοθεί από την Κολομβία στη Βενεζουέλα. Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την Κολομβία ο Βαθιώτης να εκδοθεί στην Ελλάδα για να δικαστεί. Την απόφαση αναμένεται να λάβει ο Γενικός Εισαγγελέας της Κολομβίας. «Στο ένταλμα της Ελλάδας αναφέρεται ότι κατηγορούμαι για γεγονότα που σημειώθηκαν στην περιφέρεια Καραμπόμπο. Εγώ θέλω να μάθω γιατί η Ελλάδα με ζητάει. Σε ποιο μέρος του χάρτη της Ελλάδας υπάρχει περιφέρεια Καραμπόμπο; Εγώ δεν έχω κάνει τίποτα ούτε στην Ελλάδα ούτε φυσικά και στη Βενεζουέλα, δεν έχω σκοτώσει κανέναν, είναι σκευωρία», υποστηρίζει ο κ. Βαθιώτης.
«Η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε με τον Μαδούρο»
Οι συγγενείς του Βαθιώτη είναι εξοργισμένοι για τον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα και κατηγορούν ευθέως την ελληνική κυβέρνηση ότι συνεργάστηκε με το καθεστώς του Μαδούρο, χρησιμοποιώντας την Δικαιοσύνη, προκειμένου άλλος ένας πολιτικός κρατούμενος, όπως λένε, να μπει στη φυλακή. «Ζητήσαμε πολιτικό άσυλο από την Κολομβία. Λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο σύζυγος μου συλλαμβάνεται και η έκπληξη μας είναι όταν διαπιστώνουμε ότι τη σύλληψη του έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση συνεργάστηκε και υποστήριξε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας του Νικολάς Μαδούρο, ώστε η Κολομβία να τον συλλάβει», δηλώνει στον «Ε.Τ.» η σύζυγος του Βαθιώτη, Μαϊρέλις Μασέδο, από τη Βενεζουέλα.
Έμπειροι νομικοί, με τους οποίους μίλησε ο «Ε.Τ.», παραδέχονται πως οι δυνατότητες που είχε η ελληνική Δικαιοσύνη για να εμποδίσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Βαθιώτη πράγματι ήταν ελάχιστες, από τη στιγμή που κατηγορείτο από τη Βενεζουέλα για ανθρωποκτονία. Η συνήθης πρακτική, αναφέρουν, είναι η Δικαιοσύνη να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο ανακριτής μπορούσε αν έκρινε ότι το κατηγορητήριο είναι σαθρό, ή εκτιμούσε πως πρόκειται για πολιτική δίωξη, να «παγώσει» το διεθνές ένταλμα σύλληψης.
«Διατάραξη της δημόσιας τάξης» η λαϊκή εξέγερση κατά του Μαδούρο
Η ελληνική Δικαιοσύνη, όπως όλα δείχνουν, ουσιαστικά υιοθέτησε το αμφιλεγόμενο κατηγορητήριο κατά του στελέχους της αντιπολίτευσης, που παρουσίασε το καθεστώς της Βενεζουέλας, αγνοώντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα, τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει καταγγείλει και ο ΟΗΕ, τις διώξεις που υφίστανται στελέχη της αντιπολίτευσης, τις καταγγελίες για βασανιστήρια αντιφρονούντων και την ύπαρξη τουλάχιστον 300 πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο σκεπτικό της η Εισαγγελέας Πρωτοδικών χαρακτηρίζει τη μεγάλη λαϊκή εξέγερση του 2014 κατά του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, όπου καταγράφηκε άγρια κρατική καταστολή με δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές, ως «διατάραξη δημόσιας τάξης»!
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στο έγγραφο του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών: «Να παραπεμφθεί στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της περιφέρειας του Εφετείου Αθηνών που θα οριστεί από τον Εισαγγελέα Εφετών αυτού, ο Αντώνιος Βαθιώτης του Ιωάννη, αγνώστου διαμονής, για να δικαστεί ως υπαίτιος του ότι την 12-03-2014 στην πόλη Trigal Norte του Δήμου Valencia της Πολιτείας Carabobo της Βενεζουέλας, και συγκεκριμένα στην λεωφόρο Manongo, οδό Escorpio και δρόμο Publica, με πρόθεση σκότωσε άλλον, ενώ τελούσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Ειδικότερα, στον προαναφερόμενο τόπο και χρόνο, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, πυροβόλησε με όπλο και σκότωσε με πρόθεση το λοχαγό της Εθνικής Μπολιβαριανής Φρουράς, Ramzor Ernesto Bracho Bravo, ο οποίος βρισκόταν σε υπηρεσία μαζί με άλλους, με σκοπό να επιβάλλουν την τάξη σε μια διατάραξη δημόσιας τάξης στον ως άνω περιγραφέντα τόπο, ενώ η ενέργεια αυτή οδήγησε ως μόνη ενεργός αιτία στο θάνατο του ως άνου λοχαγού».
Τι είχε συμβεί το 2014 στη Βενεζουέλα
Σημειώνεται ότι στις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου του 2014, καταγράφηκαν οι πιο βίαιες και αιματηρές επιχειρήσεις κρατικής καταστολής των τελευταίων 25 ετών στη Βενεζουέλα. Στρατιωτικοί, αστυνομικοί αλλά και ένοπλοι υποστηρικτές του Μαδούρο, γνωστοί ως colectivos, ευθύνονται για δεκάδες δολοφονίες διαδηλωτών. Τουλάχιστον 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητα τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν. Πολλοί υπέστησαν σκληρά βασανιστήρια και αρκετοί παραμένουν μέχρι σήμερα στα μπουντρούμια του καθεστώτος. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος με ένα σαθρό κατηγορητήριο, που κατήγγειλαν και διεθνείς οργανισμοί, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη και σήμερα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Μεταξύ των νεκρών στα δραματικά γεγονότα του 2014 συγκαταλέγεται και ο λοχαγός, για την δολοφονία του οποίου κατηγορείται από το καθεστώς ο Βαθιώτης.
Στην κηδεία του λοχαγού είχε παρευρεθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος μάλιστα σε δηλώσεις του είχε προαναγγείλει ότι οι Αρχές βρίσκονταν στα ίχνη των δραστών που ευθύνονται για την δολοφονία, αφήνοντας να εννοηθεί πως βρίσκονται στην Κολομβία, όπου βρισκόταν και ο Βαθιώτης εκείνη την περίοδο. «Βρισκόμαστε κοντά στην σύλληψη τριών παραστρατιωτικών ομάδων που δρουν υπό τις εντολές του Πάμπλο Αούρε στην Βαλένσια. Ο Άουρε συνδέεται με εγκληματικές οργανώσεις της Κολομβίας», δήλωσε ο Μαδούρο στις 14 Μαρτίου του 2014.
Αντιπολίτευση: «Είναι πολιτικός κρατούμενος»
Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα χαρακτηρίζει τον Αντώνη Βαθιώτη πολιτικό κρατούμενο και ζητάει την αποφυλάκιση του. Μάλιστα, Σε έγγραφο της προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικής Πολιτικής της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Ντέλσα Σολόρσανο, που είναι ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, αναφέρεται: «Οι πολίτες Αντώνιος Βαθιώτης, Αντόνιο Χοσέ Γκάρμπι και Χουάν Δαβίδ Πολέτι (…) συνελήφθησαν επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια Καραμπόμπο. Καθίσταται εμφανές ότι η σύλληψη τους έχει πολιτικά κίνητρα και για αυτόν τον λόγο χαρακτηρίζονται πολιτικοί κρατούμενοι».
Ο δικηγόρος του Βαθιώτη στην Κολομβία, Ζαϊρ Μουνταράυ, υποστηρίζει στον «Ε.Τ.» ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση, προκειμένου ο 43χρονος να συλληφθεί, όπως απαιτούσε το καθεστώς της Βενεζουέλας. «Ο Βαθιώτης είναι ένας γνωστός πολιτικός ακτιβιστής που διοργάνωνε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα. Αυτή τη στιγμή είναι πολιτικός κρατούμενος», δηλώνει και προσθέτει: «Η Βενεζουέλα χρησιμοποίησε μια άλλη χώρα για να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, το έχει κάνει στο παρελθόν και με κάποιες αφρικανικές χώρες. Χρησιμοποιεί μια τρίτη χώρα, στην συγκεκριμένη περίπτωση την Ελλάδα, έτσι ώστε στη συνέχεια να τον παραδώσουν στη Βενεζουέλα. Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως «ρωσική παγίδα». Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα προσφέρει τις υπηρεσίες της στη Βενεζουέλα. Χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα επειδή είναι μια χώρα αξιόπιστη για την Ιντερπόλ, σε αντίθεση με τη Βενεζουέλα. Αποκαλύπτεται όμως έτσι, ότι η Βενεζουέλα χρησιμοποιεί τους πολιτικούς της συμμάχους για να αξιοποιήσει ένα διεθνές ποινικό σύστημα και να προβεί σε πολιτικές διώξεις».
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ