Του Λεωνίδα Μπλαβέρη
Μία από τις πιο συγκλονιστικές «μάχες» με τον πύρινο όλεθρο που έπληξε την Ανατολική Αττική ήταν αυτή που δόθηκε από τον Στρατό βασικώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία δευτερευόντως στο Κέντρο Αποκαταστάσεως Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα.
Εκεί μάλιστα πέρα από την επιχείρηση κατάσβεσης της φονικής πυρκαγιάς στα όρια της περιμέτρου της μονάδος, είχε μόλις ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία και υποδειγματική πειθαρχία η εκκένωση της μονάδος από τους περίπου 1200 παραθεριστές-στελέχη του Στρατού Ξηράς με τις οικογένειές τους, ενώ ταυτόχρονα η Μονάδα υποδεχόταν κινδυνεύοντες κατοίκους της γύρο περιοχής τα σπίτια των οποίων είχαν καεί και οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν από την μία τις φλόγες και από την άλλη τον τείχο της περιμέτρου της μονάδος.
Ο διοικητής των ΚΑΑΥ Αγ.Αντρέα, συνταγματάρχης (ΠΖ) και διακεκριμένος καταδρομέας και αλεξιπτωτιστής Γιώργος Κορδάτος, έκρινέ την κατάσταση και έλαβε εγκαίρως, όπως αποδείχτηκε «εν τοις πράγμασιν», τρεις σημαντικότατες αποφάσεις:
Πρώτον, την έγκαιρη εκπομπή δύο περιπόλων με μοτοσυκλέτες που με άσυρμάτους τον ενημέρωναν για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και την κατεύθυνσή της στην εγγύς περίμετρο της μονάδος του.
Δεύτερο, την έγκαιρη εκκένωση του ΚΑΑΥ από τους 1200 διαμένοντες σε αυτήν, στρατιωτικούς εν ενεργεία και αποστρατεία στο σύνολό τους, με τις οικογένειές του, δηλ.άτομα απόλυτα εξοικειωμένα με την πειθαρχία και την ακολουθία διαταγών.
Τρίτο, όταν είδε τους περίοικους να έχουν ουσιαστικά εγκλωβιστεί στον εξωτερικό τοίχο της περιμέτρου, τότε σε συνεννόηση με τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος επισκέφτηκε τη Μονάδα τότε που αυτή κινδύνευε, διέταξε να γκρεμιστεί ένα τμήμα του τοίχου ώστε να μπει ο κόσμος μέσα στην κατασκήνωση και έτσι να γλυτώσει. Όπερ και εγένετο. Έστειλε μάλιστα όλον αυτόν τον κόσμο στην παραλία της μονάδος και ο ίδιος επικεφαλής των 104 ατόμων του προσωπικού της μονάδος του κάθε ειδικότητος, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες, καταφέρνοντας να σβήσουν τη φωτιά με τις ελάχιστες δυνατές υλικές απώλειες. Την καταστροφή 20 οικιών από τα περίπου 450 κτίσματα και οικήματα που υπάρχουν στη μονάδα.
Αποτέλεσμα αυτής της προαναφερθείσας επιτυχούς δράσεως ήταν και τόσος κόσμος να σωθεί χωρίς ούτε έναν τραυματισμό και η μονάδα να σωθεί, και να σπεύσει σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ και τον διοικητή της ΑΣΔΥΣ αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Βασιλειάδη, προκειμένου να συγχαρούν τον συνταγματάρχη Γ.Κορδάτο και τους άνδρες του για τον αγώνα και την επιτυχία τους αυτή.
Από την πλευρά του ο συνταγματαρχης Κορδάτος τόνισε τα εξής περιγράφοντας την κατάσταση που αντιμετώπισε: «Η φωτιά μπήκε με μεγάλη ταχύτητα από δύο μεριές στο στρατόπεδο. Μπήκε από την δυτική μεριά και από την νότια μεριά. Μπορέσαμε και την σταματήσαμε στην περίφραξη και μεσα στο στρατόπεδο, όπου είχαμε εστία, και δεν πέρασε, και αυτό το θεωρουμε επιτυχία, να κινηθεί προς το Ζουμπερι την Νέα Μακρη και τις παιδικες κατασκηνωσεις. Το δεύτερο που θεωρώ ήταν επιτυχία του προσωπικού μου ήταν ότι έγινε η εκκένωση του ΚΑΑΥ, γύρω στα 1200 άτομα επισκέπτες και 104 άτομα προσωπικό, και όλη αυτή η διαδικασία χωρίς να έχουμε τον παραμικρό τραυματισμό. Τέλος από ένα σύνολο 517 σπιτιών 15 έχουν κάει ολοσχερώς κάτι που θεωρώ πως και αυτό ήταν επιτυχία του προσωπικού. Όσοι από τους παραθεριστές και τους επισκέπτες δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν, να απομακρυνθούν με τα λεωφορεία, κατευθύνθηκαν, όπως λέει το σχέδιο πυρασφαλείας, στους μόλους και έμειναν εκεί με ασφάλεια μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια και στο υπόλοιπο στρατόπεδο».
Βεβαίως τον ρωτήσαμε αν υπήρχε σχετικό σχέδιο πυρασφάλειας και αν είχε αυτό δοκιμαστεί. Η απάντηση ήταν λιτή και στρατιωτική. «Βεβαίως και υπήρχε, ήταν επικαιροποιημένο και είχαμε – ως μονάδα – πραγματοποιήσει ΔΥΟ ασκήσεις επ’ αυτού πριν την έναρξη της παραθεριστικής περιόδου».
Επομένως η επιτυχία αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Και κάτι τελευταίο αλλά όχι έσχατο και αρκοιύντως ενδεικτικό. Μόλις τέλειωσε το επίσημο σκέλος της σύντομης «τελετής», ο Αντιστράτηγος Στεφανής έσκυψε προς τον Συνταγματάρχη Κορδάτο, τον αγκάλιασε και τον ασπάστηκε με πολύ μεγάλη οικιότητα.
«Με τον Γιώργο είμαστε συμμαθητές τάξεως 1982 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, αδελφικοί φίλοι και…γαύροι, όπως και εσύ. Και ξέρω καλύτερα από τον καθένα την μεγάλη του αξία και αποτελεσματικότητα» μας είπε με νόημα ο αρχηγός, δεχόμενος να ποζάρει για μία ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ αναμνηστική φωτογραφία με τον συμμαθητή του.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Συνταγματάρχης Γ.Κορδάτος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο στην κοινότητα των Ελλήνων καταδρομέων. Έχει διατελέσει διοικητής για χρόνια του επίλεκτου Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), της Δ’ Μοίρας Καταδρομών, της 35 Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο, του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα, του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στο Μεγάλο Πεύκο, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής της Διευθύνσεως Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ και επιτελάρχης και υποδιοικητής της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ. Ασφαλώς όχι «τυχαίο» πρόσωπο!