Έκθεση – «φωτιά»: Δεν ήταν τυχαία η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών

0
378

«Η αρνητική στάση της Άγκυρας στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών επιβεβαιώνει το σενάριο της μη τυχαίας σύλληψής τους». Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει, μεταξύ άλλων, η έδρα «Θουκυδίδης-Έδρα ΓΕΕΘΑ στις Στρατηγικές Σπουδές» του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην αναλυτική έκθεσή τής για τον Μάρτιο – Απρίλιο 2018 «Οι εξελίξεις στο διεθνή περίγυρο της χώρας».

Στην έκθεση της Έδρας – επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Ηλίας Κουσκουβέλης – και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο των ελληνοτουρικών σχέσεων επισημαίνεται πως η αρνητική στάση της Άγκυρας στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών επιβεβαιώνει το σενάριο της μη τυχαίας σύλληψής τους. Η επιστημονική ομάδα εξηγεί ότι «η τουρκική πολιτική ηγεσία φαίνεται να κινήθηκε στα πρότυπα της πολιτικής σύλληψης και παραπομπής στην τουρκική δικαιοσύνη δεκάδων ξένων υπηκόων, με τις χώρες των οποίων έχει πολιτικές ή άλλες διαφορές. Η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται τουλάχιστον το τελευταίο έτος απέναντι σε Δυτικές χώρες και έγινε γνωστή ως «διπλωματία των ομήρων» (“hostage diplomacy”), χρησιμοποιεί τους κατηγορουμένους ως μοχλό πίεσης ενάντια στις ίδιες τους τις κυβερνήσεις». Υπ’ αυτήν την έννοια, καταλήγουν στο συμπέρασμά τους οι συντάκτες της έκθεσης, «οι κατηγορούμενοι μετατρέπονται σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ενώ τα νομικά επιχειρήματα πολιτικό εργαλείο στη διάθεση της τουρκικής ηγεσίας.

Πάντως, για το θέμα των δύο στρατιωτικών ανώτατη στρατιωτική πηγή του Πενταγώνου έχει υποστηρίξει πως η σύλληψη τους ήταν τυχαίο γεγονός το οποίο όμως εκ των υστέρων η Άγκυρα επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί και να το εντάξει στη γενικότερη κρίση με την Ελλάδα.

Άσκηση ψυχολογικής πίεσης οι προκλητικές δηλώσεις

Στην ίδια έκθεση γίνεται επίσης εκτενής αναφορά και στο μπαράζ προκλητικών δηλώσεων της Τουρκίας από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας το δίμηνο που πέρασε. Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν πως αυτές οι δηλώσεις είναι δείγμα της γενικευμένης αναθεωρητικής και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Τις ερμηνεύουν όμως και ως ψυχολογική πίεση προς την ελληνική πλευρά.

Υποστηρίζουν δηλαδή πως στόχο έχουν την πρόκληση εκνευρισμού που θα οδηγήσει σε ψυχολογική πίεση όσων από θέσεις ευθύνης χειρίζονται εθνικά θέματα. «Υπό την έννοια αυτή, οι δηλώσεις και οι κινήσεις αυτές της τουρκικής πλευράς, γεμάτες προκλήσεις, υπονοούμενα και εκφοβισμό, θα πρέπει να γίνουν αντιληπτές ως μέρος ψυχολογικών επιχειρήσεων της άλλης πλευράς και ως τέτοιες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Σε κάθε έκθεση οι συντάκτες επισημαίνουν πως οι απόψεις που εκφράζονται ανήκουν στη συντακτική ομάδα και δεν απηχούν απόψεις του ΓΕΕΘΑ.

Σημειώνεται ότι η Έδρα Στρατηγικών Σπουδών «Θουκυδίδης» ιδρύθηκε το 2014 σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με το ΓΕΕΘΑ με στόχο την ενίσχυση του δημοσίου διαλόγου για θέματα στρατηγικής, την έρευνα για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας καθώς και την περαιτέρω κατάρτιση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ