Μεταφορά ελληνικού εργοστασίου υψηλής τεχνολογίας στην Τουρκία

0
275

Ένα πραγματικά περίεργο δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας Anadolou  αναφέρει ότι ο Όμιλος Κοπελούζου συμφώνησε την πώληση σε τουρκική εταιρεία δύο υπερσύγχρονων εργοστασίων παραγωγής πολυκρυσταλλικού πυριτίου (το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή φωτοβολταϊκών κυττάρων) και φωτοβολταϊκών κυττάρων/φωτοβολταϊκών πλαισίων αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Anadolou ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Suoz Energy Group, Berk Ucuran Ciller δήλωσε στο πρακτορείο ότι η εταιρεία του αγόρασε τα εργοστάσια των ελληνικών εταιρειών Piritium & Silcio τα οποία βρίσκονται στην Πάτρα από τον όμιλο Κοπελούζου.

Σύμφωνα με τον Berk Ucuran Ciller ο εξοπλισμός του εργοστασίου παραγωγής των φωτοβολταϊκών κυττάρων/φωτοβολταϊκών πλαισίων θα μεταφερθεί στην Τουρκία στην περιοχή Dilovasi όπου θα ξεκινήσει εντός έξι μηνών την παραγωγή για την κάλυψη τόσο της εγχώριας αγοράς όσο και την πραγματοποίηση εξαγωγών.

Όπως αναφέρει ο  Berk Ucuran Ciller το εργοστάσιο που θα μεταφερθεί στην Τουρκία κατασκευάστηκε το 2009 με γερμανική τεχνολογία έναντι 45 εκατ. ευρώ και πριν από τέσσερα χρόνια έκλεισε λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που οι ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα αυτού αντιμετώπισαν από τις κινεζικές εταιρείες.

Η παραγωγική δυνατότητα του ελληνικού εργοστασίου είναι 80 megawatts και θα προστεθεί στα 300 megawatts που ήδη μπορεί να κατασκευάζει κάθε χρόνιο το τουρκικό εργοστάσιο της Suoz Energy Group στην περιοχή Dilovasi.

Στόχος της τουρκικής εταιρείας είναι ο διπλασιασμός της παραγωγικής ικανότητας των μηχανημάτων του ελληνικού εργοστασίου που θα μεταφερθεί στην Τουρκία ώστε συνολικά η απόδοση του αναβαθμισμένου τουρκικού εργοστασίου να φτάσει τα 500 megawatts επιδιώκοντας την επίτευξη κύκλου εργασιών 100 εκατ. δολαρίων το 2018 και 150 εκατ. δολαρίων το 2019.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Suoz Energy Group οι επενδύσεις της εταιρείας τα επόμενα 10 χρόνια θα φτάσουν τα 400 εκατ. δολάρια με στόχο ο κύκλος εργασιών να φτάσει το 1 δις το 2028. Χάρις στην αγορά του ελληνικού εργοστασίου και την περεταίρω αναβάθμιση των υποδομών του εργοστασίου στο Dilovasi 230 νέοι εργαζόμενοι θα προσληφθούν στην εταιρεία και θα προστεθούν στους 270 υπάρχοντες.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο για κάθε νέο megawatt που η εταιρεία προσθέτει στην παραγωγική της ικανότητα αντιστοιχεί μια νέα πρόσληψη. Ουσιαστικά η πώληση του ελληνικού εργοστασίου στην τουρκική εταιρεία δημιούργησε 80 νέες θέσεις εργασίας στην γειτονική χώρα.

Τέλος όπως επεσήμανε ο Berk Ucuran Ciller η εταιρεία του αγόρασε τα ελληνικό εργοστάσιο που θα μεταφερθεί στην Τουρκία σε πάρα πολύ καλή τιμή… Η ανάπτυξη έρχεται.

defence-point.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ