Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση | Στη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός, στο ΝΑ Αιγαίο οι τουρκικές παραβίασεις

0
181

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουρκικές προκλήσεις | Ειδήσεις: Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, με φόντο τις κλιμακούμενες προκλήσεις στο Αιγαίο έστειλε από τις ΗΠΑ την Πέμπτη (03/05/2018) ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, στο περιθώριο της συνάντησης που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Center for Strategic and International Studies».

Αναφορικά με τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων, ο κ. Αποστολάκης επισήμανε πως την υψηλή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και υπογράμμισε με έμφαση: «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη συμπεριφορά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Αποστολάκης ανέλυσε την υφιστάμενη εξαιρετική στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, και ανέλυσε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής της σε διάφορους τομείς.

Σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο Α/ΓΕΕΘΑ σημείωσε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις αμυντικές της υποχρεώσεις προς αυτό, τονίζοντας παράλληλα τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.

Κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ Χάρη Λαλάκο, καθώς και με το προσωπικό των Ελληνικών ΕΔ το οποίο υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (American Hellenic Institute-AHI), με επικεφαλής τον πρόεδρο του Νικ Λαριγκάκης.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Στη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι τουρκικές παραβίασεις

Στη Μυτιλήνη ο πρωθυπουργός, στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο οι τουρκικές παραβίασες

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιούσε επίσκεψη σε Λήμνο και Μυτιλήνη (Πέμπτη 3/5), τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου πάνω το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Αρχικα, σε τρεις παραβιάσεις προχώρησε τουρκικό ελικόπτερο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Στη συνέχεια, πέντε τουρκικά αεροσκάφη (δύο F-16 και δύο F-4 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμούς, καθώς και το ελικόπτερο) προέβησαν επίσης σε τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη δεν ήταν οπλισμένα, ενώ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ