Κρήτη: Εταιρείες «φαντάσματα» από δημάρχους και νομάρχες με… προίκα εκατομμυρίων

0
168

Συχνά αναρωτιόμαστε το χρήμα που έρεε κάποτε στην Κρήτη, τί γινόταν αφού στην πραγματικότητα ουδέποτε έγιναν σοβαρά έργα υποδομής, πέραν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Ήταν χρήμα – «φούσκα» που φαίνεται ότι πήγαινε σε διάφορες… «αέρινες» δραστηριότητες.

Μια από τις «δραστηριότητες» αυτές ήταν η δημιουργία διαφόρων αστικών και μη εταιρειών από στελέχη της αυτοδιοίκησης του άλλοτε «πράσινου κράτους» του ΠΑΣΟΚ στο νησί. Εταιρειών για όποια δράση μπορεί να φανταστεί κανείς, που έπαιρναν και την «προίκα» τους αλλά ουδέποτε λειτούργησαν!

Δυο τέτοιες εταιρείες – φαντάσματα δημιουργήθηκαν στο νομό Λασιθίου και, αφού πήραν την «προίκα» τους, η οποία είναι άγνωστο πώς «αξιοποιήθηκε», υπήρξαν μόνο στα χαρτιά.

Και στις δυο περιπτώσεις οι «πράσινοι» δήμαρχοι του νομού ήταν πρωτοστάτες και συμμετέχοντες, μαζί με στελέχη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και, στη συνέχεια, της περιφέρειας.

Πρόκειται για την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Κέντρο Πρόληψης κατά της χρήσης των
Εξαρτησιογόνων ουσιών Νοµού Λασιθίου», με διακριτικό τίτλο «Ανάσα Ζωής». Ιδρύθηκε το 2010 από την τότε ΝΑ και τους δήμους, με μετοχικό κεφάλαιο 35.000 ευρώ, και το σύνολο των «πράσινων» παραγόντων να αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο. Η εταιρεία όμως ουδέποτε λειτούργησε, έστω και μια ημέρα. Το μετοχικό κεφάλαιο και οι ενδεχόμενες χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις κλπ, είναι άγνωστο τί έγιναν…

Η δεύτερη περίπτωση είναι ίσως πιο κραυγαλέα από την πρώτη. Το 2001 ιδρύθηκε από τη ΝΑ και τους δήμους ανώνυµη εταιρεία µε την επωνυµία: «Κέντρο ∆ιαµεσογειακής Συνεργασίας Ανώνυµη Εταιρεία» και διακριτικό τίτλο «ΜΙΝΩΪΚΟΣ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ». Το μετοχικό κεφάλαιο ήταν 20 εκατομμύρια δραχμές και είχε σκοπό «την εκπόνηση σχεδίων πολιτιστικής οικονοµικής και κοινωνικής ανάπτυξης». Έκανε το φεστιβάλ «Ήχοι και Εικόνες από την Μεσόγειο», μετά την ολοκλήρωση του οποίου δεν ξαναλειτούργησε! Το σημαντικό είναι ότι ουδέποτε υπέβαλλε οικονοµικές καταστάσεις, φορολογικά στοιχεία ή πρακτικά Γενικών Συνελεύσεων και ∆ιοικητικού Συµβουλίου.

Και στις δυο εταιρείες φαντάσματα εδώ και μερικά χρόνια τον πρώτο ρόλο και λόγο είχε η περιφέρεια Κρήτης, η οποία τώρα τις θέτει σε εκκαθάριση.

Πηγή: candiadoc.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ