Γέφυρα ζωής τα ξημερώματα για τη δωρεά των οργάνων του άτυχου, νεαρού μοτοσικλετιστή (φωτο)

1
1820

 

Συγκίνηση με θάνατο 19χρονου, Κέρκυρα:

Σκοτώθηκε με τη μηχανή, αλλά οι γονείς του χάρισαν…

Ποια η συγκινητική κίνηση του νεκρού 19χρονου από την Κέρκυρα;

Τη δύναμη να δωρίσουν όργανα του 19χρονου παιδιού τους, που ήταν κλινικά νεκρό από τις 18 Οκτωβρίου, βρήκαν δύο Κερκυραίοι γονείς, χαρίζοντας ζωή σε συνανθρώπους μας, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

 

Πρόκειται για τους γονείς του 19χρονου Χρήστου Κούρκουλου, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, ύστερα από τροχαίο δυστύχημα, στις 18 Οκτωβρίου, όταν η δίκυκλη μηχανή που οδηγούσε προσέκρουσε σε ΙΧ αυτοκίνητο.

Από τη σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκε τότε θανάσιμα ο 18χρονος φίλος του και συνεπιβάτης της μηχανής, ενώ ο ίδιος είχε μεταφερθεί σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Όλο αυτό το διάστημα οι γονείς του άτυχου 19χρονου ήλπιζαν σε ένα θαύμα. Όμως, ο 19χρονος ήταν πλέον κλινικά νεκρός. Με όλο το κουράγιο που τους απέμεινε, οι γονείς αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα του παιδιού τους, προκειμένου να δώσουν ζωή σε άλλους ανθρώπους.

Η διαδικασία της αεροδιακομιδής και ταυτοποίησης των ληπτών, που συντονίστηκε από τον Εθνικό Οργανισμό μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ξεκίνησε σήμερα στις 2 τα ξημερώματα, με την άφιξη στο νοσοκομείο Κέρκυρας ειδικών ομάδων από την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 6.30 το πρωί.

Η ομάδα της Αυστρίας έλαβε την καρδιά, η ομάδα της Γερμανίας τους πνεύμονες και η ομάδα ιατρών της Θεσσαλονίκης έλαβε το ήπαρ, το πάγκρεας, τους νεφρούς και τα επινεφρίδια του 19χρονου.

 

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πράξη ζωής και στο Νοσοκομείο Κέρκυρας συμβαίνει για πρώτη φορά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Νοσοκομείου Φοίβος Κακαβίτσας, ενώ την ίδια ώρα συλλυπήθηκε τους γονείς του άτυχου 19χρονου.

«Η Διοίκηση του Γ.Ν Κέρκυρας συλλυπείται την οικογένεια του 19χρονου, αλλά συνάμα θέλει να την ευχαριστήσει γι’ αυτό το σημαντικό δώρο ζωής που έκανε στους συμπολίτες μας, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν αυτά τα δώρα «ζωής» για τους ίδιους» είπε ο κ. Κακαβίτσας.

«Η πράξη ζωής των γονιών αυτών, στέλνει το μεγάλο μήνυμα και την ανάγκη της ευαισθητοποίησης των Ελλήνων για το θέμα της δωρεάς οργάνων. Δυστυχώς η χώρα μας κατατάσσεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη όσον άφορα τη δωρεά οργάνων, που αποτελεί ένα μείζον θέμα ζωής» πρόσθεσε ο κ. Κακαβίτσας.

 

Η μεγάλη επιχείρηση λήψης μοσχευμάτων ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, μετά την γενναία απόφαση της οικογένειας του 19χρονου Χρήστου για δωρεά οργάνων. Τρεις ομάδες γιατρών. Η επιχείρηση έγινε με τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμόσχευσης, της συμμετοχής των γιατρών και του προσωπικού του Νοσοκομείου, του ΕΚΑΒ, αλλά και των συνολικά τριών ομάδων γιατρών.

Ο 19χρονος Χρήστος Κούρκουλος, μετά το τραγικό δυστύχημα στην Ε.Ο. Παλαιοκαστρίτσας, που είχε ως αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή ο 17χρονος συνεπιβάτης του, εξακολουθεί στη ΜΕΘ με μηχανική υποστήριξη.

Με μεγαλείο ψυχής, οι γονείς έχουν πάρει τη γενναία απόφαση να δώσουν την συγκατάθεσή τους για να γίνει το παιδί τους δωρητής οργάνων και να σώσει τις ζωές ανθρώπων που έχουν ανάγκη από μεταμόσχευση. 

corfutvnews.gr & enimerosi.com

 

& 2η Δωρεά οργάνων: Συγκλονίζει η μητέρα που δώρισε τα όργανα κόρης της: Ο θάνατος που χάρισε επτά ζωές

Συγκλονίζει η μητέρα που δώρισε τα όργανα κόρης της: Ο θάνατος που χάρισε επτά ζωές

Ένας θάνατος χάρισε επτά ζωές. Επτά θαύματα έγιναν σε επτά οικογένειες. Αυτό ήταν το ηχηρό μήνυμα ανθρωπιάς που έδωσε σήμερα μία μητέρα, η οποία δώρισε τα όργανα της κόρης της και έδωσε έτσι ζωή σε επτά νέους ανθρώπους, καταθέτοντας τη μαρτυρία της σε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων.

Μετά το ατύχημα της Σοφίας και όταν πια δεν υπήρχαν περιθώρια να ελπίζει σε ανάρρωση, η κυρία Γιάννα αποφάσισε να πει «ναι» στη δωρεά των οργάνων της κόρης της. Η απόφαση ήταν δύσκολη. Ήρθε στη χειρότερη στιγμή της ζωής της. Ήταν, όμως, αυτό που μετέτρεψε τη θλίψη σε ζωή. Από τότε έχει ξεκινήσει αγώνα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της δωρεάς οργάνων.

«Έγιναν επτά θαύματα σε επτά οικογένειες. Η «χαρά» μου είναι πολύ μεγάλη, γιατί έφυγαν όλα τα όργανα του παιδιού μου και πήγαν σε νεαρούς ανθρώπους. Θέλω να γίνει γνωστό για να βοηθήσουμε κι άλλον κόσμο. Είναι κρίμα να μη βάζουμε μία υπογραφή για να σωθεί ένας ακόμη άνθρωπος. Εγώ θα κάνω τα πάντα. Θα βρω τρόπο να βοηθήσω. Όπως σήμερα, που δεν μπόρεσα να βρίσκομαι στο αμφιθέατρο, αλλά συνομιλώ μαζί σας μέσω skype». Με τη σύντομη, ειλικρινή αφήγησή της, η κυρία Γιάννα συγκλόνισε το ακροατήριο και έστειλε το δικό της μήνυμα, με την ελπίδα να αυξηθούν τα μοσχεύματα, την ώρα που χιλιάδες συνάνθρωποι εναγωνίως περιμένουν σε μία λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

«Η θέση της οικογένειας είναι δύσκολη, αλλά ο καθένας από εμάς πρέπει να σκεφτεί ότι έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να μπει σε μία λίστα αναμονής για έναν νεφρό, ένα ήπαρ ή μία καρδιά, παρά να καταστεί εγκεφαλικά νεκρός. Αυτό σημαίνει ότι η δωρεά οργάνων και η μεταμόσχευση αφορούν όλη την κοινωνία» επισήμανε στη διάρκεια της εκδήλωσης η Μίνα Νταντανά, τοπική συντονίστρια μεταμοσχεύσεων και προϊσταμένη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Όπως πρόσθεσε, η δωρεά οργάνων εξαρτάται από την ανθρώπινη γενναιοδωρία, συνιστά όμως και θέμα παιδείας. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η οργανωμένη εκστρατεία για την προώθηση της δωρεάς οργάνων απέδωσε και πλέον υπάρχουν 40 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στην Ελλάδα μόλις πέντε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, ανέφερε ότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει ακόμη τα κατάλληλα μέτρα για τον συντονισμό της διαδικασίας δωρεάς οργάνων, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και με αλληλεγγύη και αλτρουισμό να αντιμετωπίζουν θετικά τη δωρεά οργάνων.

Η γενική διευθύντρια του ΓΝ Παπαγεωργίου, Μαρία Γιογκατζή, υπογράμμισε ότι το Νοσοκομείο διαθέτει την υποδομή και το στελεχειακό δυναμικό που μπορεί να συμβάλει στην επιτυχή έκβαση των μεταμοσχεύσεων.

Η Εκκλησία βηματίζει δίπλα στη δωρεά οργάνων, την οποία θεωρεί πράξη απόλυτης ελευθερίας, τόνισε, από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως Βαρνάβας.

Στην πολύτιμη σημασία της δωρεάς οργάνων αναφέρθηκαν, επίσης, ο Γεώργιος Χριστόπουλος, μέλος του ΔΣ του Νοσοκομείου, ο Φώτης Αντωνίου, συντονιστής μεταμοσχεύσεων στο περιφερειακό γραφείο του ΕΟΜ, ο Γρηγόρης Μυσερλής, νεφρολόγος, διευθυντής στην Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του ΑΠΘ και ο θεολόγος Βασίλης Φανάρας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σε ειδικό σταντ στο κεντρικό σαλόνι του Νοσοκομείου, ενώ ασθενείς, συνοδοί, επισκέπτες και εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για τις μεταμοσχεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ