Ν. Μυλωνάς: 4η Ιουλίου 1776. Ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας, Ελευθερίας και Αυτοδιάθεσης των ΗΠΑ

7
703

Θεμα: 4η Ιουλίου 1776: ημέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας, Ελευθερίας και Αυτοδιάθεσης

Α. Η 4η Ιουλίου είναι η μέρα Εθνικής Ανεξαρτησίας, Ελευθερίας και Αυτοδιάθεσης των Λαών των ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Επανάσταση ή Πόλεμος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και 13 αποικιών της στην αμερικανική ήπειρο (17751783) ήταν το αποτέλεσμα της Άγγλικής επικυριαρχίας. Οι Άγγλοι φορολογούσαν βαριά τις αποικίες τους, γεγονός που προκαλούσε τη δυσφορία και την αντίδραση των κατοίκων, ιδιαίτερα των πλουσιότερων οι οποίοι ήθελαν να ξεφύγουν από την οικονομική κηδεμονία της Μεγάλης Βρετανίας. Η δυσφορία για τα φορολογικά μέτρα αρχικά αλλά κυρίως για τον φόρο του τσαγιού, οδήγησε τους Αμερικανούς όχι μόνο να σταματήσουν να αγοράζουν τσάι, αλλά και να καταστρέψουν τα μεγάλα φορτία τσαγιού, πετώντας τα στη θάλασσα του λιμανιού της Βοστόνης, στις 16 Δεκεμβρίου 1773 δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα της Επανάστασης. Στις 4 Ιουλίου 1776 συγκαλείται συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια και ψηφίζεται η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία στηρίζεται στις πολιτικές ιδέες του Διαφωτισμού. Αγγλία υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει τις 13 αποικίες στη Συνθήκη των Παρισίων το 1783 ως ανεξάρτητο κράτος, με το όνομα «Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής» (ΗΠΑ). Το σύνταγμα των ΗΠΑ του 1787 που ισχύει κατά βάση μέχρι σήμερα, ανακήρυξε τη χώρα ένωση (ομοσπονδίαπολιτειών και βασίστηκε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών. Η κεντρική κυβέρνηση αποφασίζει για την οικονομία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική. Οι πολιτείες ρυθμίζουν μόνες τους ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαιοσύνης, εκπαίδευσης και αστυνόμευσης. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κογκρέσο μέσω της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο, που εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια από ένα σώμα εκλεκτόρων και μπορεί να επανεκλεγεί μόνο μία φορά. Πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ εκλέχτηκε, το 1789, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Προς τιμήν του η πρωτεύουσα των ΗΠΑ πήρε αργότερα το όνομα του. Τέλος, Η δικαστική εξουσία ορίστηκε ανεξάρτητη και αιρετή.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, οι ΗΠΑ είναι ο παγκόσμιος επικυρίαρχος εξασφαλίζοντας ασυλία στο τραπεζικό κεφάλαιο και στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και το παρεχόμενο στον αγώνα για Εθνική Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Αυτοδιάθεση έχει αλλάξει.

Β. Η χώρα μας από το 2010 έχει μετατραπεί σε χώρα ‘’περιορισμένης κυριαρχίας’’ και ‘’φόρου υποτελείας’’ στους δανειστές της. Το ζούμε! Έχει μετατραπεί νε μια νέου τύπου αποικία. Θλιβερή ήταν και η χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση για την οικονομία στην Βουλή των Ελλήνων. Τι να πουν για την εθνική οικονομία όταν δεν μιλούν για την κηδεμονία και τον έξωθεν έλεγχο; Τι να πουν όταν έχουν υπογράψει 3 συνεχή δρακόντεια μνημόνια και έχουν δεσμεύσει την χώρα και την κοινωνία μας μέχρι και το 2060; Γι αυτό και η συζήτηση δεν ήταν για την οικονομία. Ήταν άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Μίλησαν (πάλι) για σκάνδαλα και κατέληξαν στα επί προσωπικού, μακριά και περά από τις αγωνίες και τα αδιέξοδα της κοινωνίας μας. Ούτε μία κουβέντα για την επόμενη μέρα της χώρας. Ούτε λέξη επόμενη μέρα της 5ης Ιουλίου 2015. Τότε, πριν 2 χρόνια που οι Έλληνες πολίτες στο δημοψήφισμα είπαν ΟΧΙ στην σημερινή πολιτική με το συντριπτικό 62% κόντρα στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των Ευρωπαϊκού και Αμερικανικού κατεστημένου. Την επόμενη μέρα το ΟΧΙ παρακάμφθηκε και δρομολογήθηκε η ομαλή συνέχεια της μνημονιακής υποταγής. Αυτό το γεγονός θα έπρεπε να το συζητήσουμε. Η ημέρα δεν πρέπει να περάσει έτσι. Αναζητήσαμε μερικούς φίλους να συνδιοργανώσουμε μια ελεύθερη συζήτηση προβάλλοντας ένα χρονικό των ημερών. Υπαρχει απογοήτευση. Και όμως! Τώρα είναι ώρα αφύπνισης και προσπάθειας.

Ν. Μυλωνάς

Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας, έργο ζωγραφισμένο από τον Τζον Τράμπουλ, που δείχνει την πενταμελή επιτροπή η οποία είναι επικεφαλής της σύνταξης της διακήρυξης, το 1776καθώς παρουσιάζει την δουλειά της στο Δεύτερο Ηπειρωτικό Κογκρέσσο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Χρεωκοπία-Δάνεια & Μνημόνια …
  Τα χρήματα από τα Δημόσια Ταμεία, τις Τράπεζες, & τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα πήραν όλα οι δανειστές Τρομοκράτες και Κοσμοκράτορες.Οι Μετοχές των Τραπεζών από 50 ευρώ, βρέθηκαν στο Μηδέν (0) ευρώ, λόγω «αφαιμάξεων» των καταθέσεων των πελατών.Τις «αφαιμάξεις» τις έκαναν οι τρομοκράτες δανειστές, αφού οι Τράπεζες είναι δικές τους…………Αυτό προκάλεσε αυτοκτονίες των καταθετών!!!Και ο Λαός θύμα………..Όλα αυτά οδηγούν σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε Τρομοκρατία των ανθρώπων και του χρήματος, και τελικά σε αυτοκτονίες.Όλα αυτά οδηγούν σε χειραγώγηση του νομίσματος του Ευρώ, προς όφελος των Κοσμοκρατόρων Τρομοκρατών δανειστών!!!http://www.triklopodia.gr/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B5%CF%89%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1-%CE%B4%CE%AC/

 2. Πιστεύω ότι τα τραπεζικά ιδρύματα είναι πιο επικίνδυνα για τις ελευθερίες μας από την εξουσία, την αστυνομία και το στρατό μαζί.

 3. Είμαι Επικούρειος. Θεωρώ ότι τα διδάγματα του Επίκουρου περιέχουν όλη τη λογική και ηθική φιλοσοφία που μας κληροδότησαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι.
  • Το τίμημα της ελευθερίας είναι η συνεχής επαγρύπνηση.
  • Κάθε πολίτης πρέπει να είναι και στρατιώτης. Αυτό συνέβαινε με τους Έλληνες και με τους Ρωμαίους και πρέπει να ισχύει σε κάθε ελεύθερο κράτος.
  • Η τιμιότητα είναι το πρώτο κεφάλαιο στο βιβλίο της σοφίας.
  • Το δέντρο της ελευθερίας πρέπει να αναζωογονείται από καιρού εις καιρόν με το αίμα πατριωτών και τυράννων. Είναι το φυσικό της λίπασμα.

 4. 16ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1860 έως το 1865. Προηγουμένως υπήρξε αγρότης, λοχαγός του στρατού, δικηγόρος και γερουσιαστής. Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό.
  • Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου.
  • Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις αντιξοότητες, αλλά αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσ’ του εξουσία.
  • Είναι καλύτερα να είσαι σιωπηλός και να θεωρείσαι βλάκας παρά να μιλάς και να αίρεις κάθε αμφιβολία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ