ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Καταχειροκροτήθηκε η ΟΔΥΣΣΕΙΑ από τους ασυνόδευτους ανήλικους – «Τον Οδυσσέα βοηθούσε η Αθηνά η θεά της σοφίας, ενώ ο Ποσειδώνας του έφερνε συνέχεια εμπόδια…»

3
3448

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με μια πολύ ιδιαίτερη, ξεχωριστή και συμβολική θεατρική παράσταση με αποσπάσματα από την Ομήρου Οδύσσεια που ερμήνευσαν με τον δικό τους τρόπο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που φιλοξενούνται σε ξενώνα της PRAKSIS στην Κω έκλεισε απόψε το τετραήμερο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα ροσφύγων στο Πάρκο των Χρωμάτων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομη ομιλία από τον επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη Κω κ. Αλέξανδρο Βούλγαρη ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου, τιμούμε τη δύναμη, το θάρρος και την επιμονή εκατομμυρίων προσφύγων σε όλο τον κόσμο.

Η ομιλία του κ. Βούλγαρη:

«Καλησπέρα και θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω όλους θερμά εκ μέρους της Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τη φετινή σας συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συνεισφορά όλων των οργανώσεων, διεθνών και ελληνικών αλλά και των εθελοντών προκειμένου να τιμήσουμε για το σθένος και τη δύναμη τους περισσότερους από 65 εκατ. πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο, τη βία και τις διώξεις σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα του Οργανισμού μας, με το μισό περίπου πληθυσμό να αποτελούν ασυνόδευτα ή χωρισμένα παιδιά από τους οικείους τους.

Οι αριθμοί σήμερα μαρτυρούν ότι 1 στους 113 ανθρώπους παγκοσμίως βρίσκεται μακριά από το σπίτι του, όντας είτε αιτών άσυλο, είτε εσωτερικά εκτοπισμένος είτε πρόσφυγας. Το 55% των εκτοπισμένων προέρχεται βασικά από τρείς χώρες με τη Συρία να στέκεται πρώτη σε ποσοστά: περίπου 12 εκατ. άνθρωποι, σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της χώρας είτε έχουν περάσει τα σύνορα (5.5 εκ.) αναζητώντας καταφύγιο σε κάποια άλλη χώρα είτε έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας (6.5 εκ). Ωστόσο επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες συνεχίζουν να υπάρχουν όχι μόνο στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, (που ίσως να ακούγονται πιο συχνά στα ευρωπαϊκά μέσα) αλλά και στην Υεμένη, το Νότιο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Πρόκειται έτσι για έναν ασύλληπτα υψηλό αριθμό που καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη να δείξουμε αλληλεγγύη και κοινή στόχευση, τόσο σε επίπεδο πρόληψης των αιτιών που δημιουργούν τους πολέμους, όσο και σε επίπεδο εξεύρεσης λύσεων όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Μέχρι τότε, η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να προστατεύει και να φροντίζει τους πρόσφυγες. Και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε πολύ καλύτερα. Σε έναν κόσμο που βασανίζεται από πολέμους, αυτό που χρειαζόμαστε είναι η τόλμη και η αποφασιστικότητα και όχι ο φόβος και κλειστά, σε πρόσφυγες, σύνορα.

Παράλληλα την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων οφείλουμε να αναγνωρίσουμε αναμφισβήτητα και την καίρια προσφορά των τοπικών κοινωνιών – στην περίπτωσή μας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μεταξύ των οποίων και τα Δωδεκάνησα αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα – για τον απαράμιλλο ανθρωπισμό που έχουν δείξει χωρίς άλλο αντίκρισμα ή κέρδος τόσο κατά την περίοδο των αυξημένων προσφυγικών ροών τα προηγούμενα 2 έτη αλλά και σήμερα που πλέον η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων είναι πλέον μικροί και απόλυτα διαχειρίσιμοι.

Μέσα από το έργο του Οργανισμού μας διεθνώς, συναντούμε καθημερινά πρόσφυγες με μοναδικό θάρρος και επιμονή αλλά και εξαιρετικές δεξιότητες, παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν πληγεί από τις συνέπειες του πολέμου και βίας και έχουν χάσει το σπίτι τους, τη δουλειά τους και μερικές φορές την οικογένειά τους. Παρόλα ταύτα, είναι άνθρωποι που μέσα από τις δυσκολίες βρίσκουν τελικά τον τρόπο να ξεκινούν τη ζωή τους με ελπίδα και υπομονή πάλι από την αρχή. Η εμπειρία μας μέχρι σήμερα έχει δείξει, οι πρόσφυγες μπορούν να συνεισφέρουν με λύσεις, όταν υφίσταται η δυνατότητα ένταξής τους. Γι’ αυτήν την ένταξη δεν πρέπει να ξεχνούμε να κρατούμε το μυαλό μας, την καρδιά μας και τις κοινότητές μας ανοικτές στους πρόσφυγες.

Επομένως, με αφορμή αυτή τη μέρα που είναι αφιερωμένη στους Πρόσφυγες αλλά και κάθε άλλη ημέρα θα πρέπει ο καθένας μας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί να αναλογιζόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε την αδιαφορία ή τον φόβο, να αγκαλιάσουμε τους πρόσφυγες μέσα στις κοινωνίες μας και να σταθούμε σύσσωμοι με επιχειρήματα απέναντι σε εκείνους που επιζητούν να τους αποκλείσουν και να περιθωριοποιήσουν. Γιατί, όπως δήλωσε και ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού μας, όταν είμαστε Μαζί με τους Πρόσφυγες, είμαστε υπέρ του σεβασμού και της διαφορετικότητας για όλους τους ανθρώπους.

Σας ευχαριστώ.»

 Και τα βίντεο από τη Δημοτική Τηλεόραση/Μ. Παπαζαχαρίου:

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εκμετάλλευση προσφύγων από κοράκια που τα οικονομάνε από το προσφυγικό…

  2. ……Μήπως να πούμε της ξεφτιλισμένης περηφάνιας καλύτερα; Εξω οι ΜΚΟ από την Κω. Οι πολυεθνικοί αλήτες που για να επιβιώσουν προκαλούν και θρεφονται από την ανθρωπινη δυστυχια.

  3. Αξιεπαινη η προσπαθεια που εγινε, την ωρα που βουλιαζουμε παλι στο βουρκο του ρατσισμου παρεα με τα μαντου και λοιπα υγειονομικα. ΑΛΛΑ θελω να μαθω απο ποιον νονο το παρκο ονομαστηκε «ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ»,
    και πως αξιοποιειται….. Γιατι σαν αφελης δημοτης ηξερα οτι αυτο το οικοδομικο τετραγωνο εξαγοραστηκε απο τον Δημο Κω, με σκοπο να γινει παρκο. Πολυ καλα ενοικιαστηκε το μικρο πετρινο κτιριο σε ιδιωτη (καθε παρκο χρειαζεται και το αναψυκτηριο του). Βλεπουμε ομως οτι το καταστημα λειτουργει χωροκτητικα επεκτεινοντας τις δραστηριοτητες του κατα το δοκουν σε ολη την επιφανεια του παρκου, ενω ο Δημος δεν φροντιζει να ολοκληρωσει το εργο του οπως ολοι θα περιμεναν… με μια παιδικη χαρα που θα χρησιμοποιειται απο την πιτσιρικαρια της γειτονιας που (πιστεψτε με) διαθετει τεραστιο αριθμο παιδιων σχολικης και προσχολικης ηλικιας. Κυριε Κιαρη, εσεις ειστε ο δημοσιογραφος και θεωρω οτι πρεπει να λυσετε τις αποριες μας. Σας ευχαριστω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ